Yıl: 2000 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 54 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler

Öz:
Amaç: Kesitsel nitelikte olan bu çalışmada; Yeşilyurt ilçesindeki 20 yaş ve üzerindeki kadınlarda üriner inkontinans prevalansını saptamak amaçlanmıştır, Materyal ve Metot: Dört yüz elli dokuz kadınla görüşülerek; menapoz durumu, doğum sayısı, kabızlık, diyabet, jinekolojik ameliyat, boy, kilo ve sigara içimi hakkında bilgi toplanmıştır, Bulgular: Yirmi yaş ve üzeri kadınlarda üriner inkontinans prevalansı %49.7 olarak saptanmıştır. İstatistiksel olarak ki-kare ve multipl lojistik regresyon analizi uygulanmıştır, Sonuç: İnkontinansla, yaş, doğum, kabızlık ve şişmanlık arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Anahtar Kelime: Malatya Yaş faktörü İdrar kaçırma Kadın sağlığı Risk faktörleri Kadınlar Yaygınlık Obezite Kabızlık

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Halk ve Çevre Sağlığı Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları

Urinary incontinence prevelance among adult women in the area of Yeşilyurt Health Center

Öz:
Objectives: The aim of this cross-sectional study was to determine the prevalence of urinary incontinence among women aged 20 and over in Yesilyurt Town, Material and Methods: 459 women were interviewed. Information was collected on menopausal status, childbirth, constipation, diabetes mellitus, gynecologic operation history, body height and weight and smoking, Results: The prevalence of urinary incontinence was determined 49.7% among women aged 20 and over. The statistical analysis consisted of chi-square test and multiple logistic regressions, Conclusion: Incontinence status was significantly related to age, parity, obesity and constipation.
Anahtar Kelime: Women Prevalence Obesity Constipation Malatya Age Factors Urinary Incontinence Women's Health Risk Factors

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Halk ve Çevre Sağlığı Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜNEŞ G, GÜNEŞ A, Pehlivan E (2000). Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. , 54 - 57.
Chicago GÜNEŞ Gülsen,GÜNEŞ Ali,Pehlivan Erkan Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. (2000): 54 - 57.
MLA GÜNEŞ Gülsen,GÜNEŞ Ali,Pehlivan Erkan Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. , 2000, ss.54 - 57.
AMA GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. . 2000; 54 - 57.
Vancouver GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. . 2000; 54 - 57.
IEEE GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E "Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler." , ss.54 - 57, 2000.
ISNAD GÜNEŞ, Gülsen vd. "Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler". (2000), 54-57.
APA GÜNEŞ G, GÜNEŞ A, Pehlivan E (2000). Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 7(1), 54 - 57.
Chicago GÜNEŞ Gülsen,GÜNEŞ Ali,Pehlivan Erkan Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 7, no.1 (2000): 54 - 57.
MLA GÜNEŞ Gülsen,GÜNEŞ Ali,Pehlivan Erkan Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, vol.7, no.1, 2000, ss.54 - 57.
AMA GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi. 2000; 7(1): 54 - 57.
Vancouver GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi. 2000; 7(1): 54 - 57.
IEEE GÜNEŞ G,GÜNEŞ A,Pehlivan E "Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler." İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi, 7, ss.54 - 57, 2000.
ISNAD GÜNEŞ, Gülsen vd. "Malatya Yeşilyurt Sağlık Ocağı bölgesindeki erişkin kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkili faktörler". İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dergisi 7/1 (2000), 54-57.