Yıl: 2022 Cilt: 37 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 237 - 248 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-08-2022

Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi

Öz:
Bu çalışmada, seçilmiş büyük ölçekli, dış giyim alanında üretim yapan bir hazır giyim işletmesinde ergonomi ve iş kazalarının oluşmasına ait seçilmiş ergonomik riskler değerlendirilmiştir. Bu ergonomik riskler; ağır kaldırma, uzun süre çalışma, yoğun odaklanma, tekrarlayan hareketler ve uzanma, çekme, dönme vb. hareketler olmak üzere beş açıdan tanımlanmıştır. Risk değerlendirme için Fine Kinney metodu kullanılmıştır. Çalışmada hazır giyim işletmelerinde Ayakta durma ve elle taşıma gibi faaliyetlerin çok fazla olduğu ve bu nedenle uygunsuz çalışma duruşları, gerilme, zorlanma gibi büyük ergonomik risklerin olduğu tespit edilmiş ve çözüm önerileri ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelime:

Analysis and Risk Assessment of Selected Ergonomic Risks in the Apparel Industry in the Context of Occupational Health and Safety

Öz:
The ergonomics and chosen ergonomic risks connected to the occurrence of occupational accidents in a large-scale ready-made garment manufacturing company were assessed in this study. Heavy lifting, lengthy work, intense focus, repeated actions and reaching, pushing, twisting, and other ergonomic dangers are divided into five categories. For risk evaluation in the study, the Fine Kinney approach was employed. In the study, it was decided that there are too many activities in ready-made clothes firms, such as standing and carrying by hand, and that there are significant ergonomic concerns, such as incorrect working postures, stress, and strain, and that solutions have been proposed. Keywords: Occupational health and safety, Garment mill, Ergonomics, Ergonomic
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜLERER S, SABIR E (2022). Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. , 237 - 248.
Chicago GÜLERER Serkan,SABIR Emel Ceyhun Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. (2022): 237 - 248.
MLA GÜLERER Serkan,SABIR Emel Ceyhun Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. , 2022, ss.237 - 248.
AMA GÜLERER S,SABIR E Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. . 2022; 237 - 248.
Vancouver GÜLERER S,SABIR E Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. . 2022; 237 - 248.
IEEE GÜLERER S,SABIR E "Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi." , ss.237 - 248, 2022.
ISNAD GÜLERER, Serkan - SABIR, Emel Ceyhun. "Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi". (2022), 237-248.
APA GÜLERER S, SABIR E (2022). Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi, 37(1), 237 - 248.
Chicago GÜLERER Serkan,SABIR Emel Ceyhun Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi 37, no.1 (2022): 237 - 248.
MLA GÜLERER Serkan,SABIR Emel Ceyhun Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi, vol.37, no.1, 2022, ss.237 - 248.
AMA GÜLERER S,SABIR E Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi. 2022; 37(1): 237 - 248.
Vancouver GÜLERER S,SABIR E Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi. 2022; 37(1): 237 - 248.
IEEE GÜLERER S,SABIR E "Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi." Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi, 37, ss.237 - 248, 2022.
ISNAD GÜLERER, Serkan - SABIR, Emel Ceyhun. "Bir Konfeksiyon İşletmesinde Seçilmiş Ergonomik Risklerin İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Analizi ve Risk Değerlendirmesi". Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi 37/1 (2022), 237-248.