Yıl: 2010 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 75 - 81 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi

Öz:
Günümüzde ürün kalitesi gerek iç gerekse dış pazarlarda rekabet güçlerini korumak ve geliştirmek isteyen işletmeler için temel bir unsurdur. Değişen ve gelişen pazar şartları işletmeleri ürün odaklı bir yönetim anlayışına yöneltmiştir. Bu bağlamda ürün kalitesini artırmaya yönelik tüm yönetsel araçların kullanımı temel bir gereklilik olarak düşünülmektedir. Üretimde hedeflenen kalite düzeylerine ulaşılmasında kullanılan araçlardan bir tanesi de Altı Sigma’dır. Altı Sigma, yapılan işin başarısını sağlamak ve artırmak için kullanılan geniş ve esnek bir sistemdir. Toplanan verilerin analizi yapılarak işletmelerdeki sürecin geliştirilmesine yarayan sistem, öncelikle müşteri odaklıdır. Bu çalışma, gömlek üreten bir konfeksiyon işletmesinin dikim bantlarında gerçekleştirilmiştir ve sorunun tanımlanmasından çözümüne kadar birçok faaliyeti kullanılan DMAIC (Define, Measure, Analyze, Improve, Control) problem çözme modeli kullanılmıştır. Bu model Altı Sigma metodolojisinin temelini oluşturmaktadır. Bu model kapsamında üretimde karşılaşılan sorunların analizi yapılmış ve önemli bir kalite sorunu yaratan kuşak, ilik ve düğme hatalarının giderilmesine yönelik bir iyileştirme çalışması gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tekrar kesim, tamir ve kalıp değişim zamanlarında önemli azalmalar sağlanmıştır. Bu azalmalar sırasıyla % 78.1 (tekrar kesim), % 77.4 (tamir) ve % 53 (kalıp değişim zamanı) oranındadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Malzeme Bilimleri, Tekstil

Improving the man shirt production process using the six sigma method

Öz:
In nowadays, product quality is a basic factor for the factories for to protect and improve their competitive power both external and internal markets. Changing and developing market conditions force the factories to product-oriented managerial approaches. In this context, using of administrative tools aiming to increase the product quality is a basic necessity. Six sigma as a business management strategy is one of the tools to achieve the quality levels desired. Six sigma is consumer-oriented and aims the business success. This study was carried out in manufacturing lines of apparel factory. Aim of the study is to find out the resulting defects in sewing operations. DMAIC method which is the preferred in six sigma applications was used to find out defects in sewing operations. Collar, button-hole and button defects were frequently determined in the result of analysis of data obtain from sewing lines. Studies aiming to eliminate these defects were done in sewing operations. Important reductions were achieved in re-cutting, repair and pattern changing times. These reductions are respectively 78.1% (re-cutting), 77.4% (repair) ve 53% (pattern changing times)
Anahtar Kelime:

Konular: Malzeme Bilimleri, Tekstil
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1, Das A., Ishtiaque S.M., Parida J.R., 2005, “Effect of Fiber Friction. Yarn Twist and Splicing Air Pressure on Yarn Splicing 1. Pyzdek, T., 2003, The Six Sigma Handbook: A Complete Guide for Green Belts, Black Belts and Managers at All Levels. New York, NY: McGraw-Hill Professional.
  • 2. Keller, P. A., 2001, Six Sigma Deployment: A Guide for Implementing Six Sigma in Your Organization. Tucson, AZ: Quality Publishing.
  • 3. Breyfogle, F. W., 1999, Implementing Six Sigma: Smarter Solutions Using Statistical Methods. New York, NY: John Wiley & Sons.
  • 4. Tennant, G., 2001, SIX SIGMA: SPC and TQM in Manufacturing and Services. Aldershot, UK: Gower Publishing, Ltd.
APA GÜNER M, AKMAN Ü, YÜCEL Ö (2010). Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. , 75 - 81.
Chicago GÜNER Mücella,AKMAN Ünzile,YÜCEL Önder Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. (2010): 75 - 81.
MLA GÜNER Mücella,AKMAN Ünzile,YÜCEL Önder Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. , 2010, ss.75 - 81.
AMA GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. . 2010; 75 - 81.
Vancouver GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. . 2010; 75 - 81.
IEEE GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö "Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi." , ss.75 - 81, 2010.
ISNAD GÜNER, Mücella vd. "Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi". (2010), 75-81.
APA GÜNER M, AKMAN Ü, YÜCEL Ö (2010). Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon, 20(1), 75 - 81.
Chicago GÜNER Mücella,AKMAN Ünzile,YÜCEL Önder Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon 20, no.1 (2010): 75 - 81.
MLA GÜNER Mücella,AKMAN Ünzile,YÜCEL Önder Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon, vol.20, no.1, 2010, ss.75 - 81.
AMA GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon. 2010; 20(1): 75 - 81.
Vancouver GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon. 2010; 20(1): 75 - 81.
IEEE GÜNER M,AKMAN Ü,YÜCEL Ö "Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi." Tekstil ve Konfeksiyon, 20, ss.75 - 81, 2010.
ISNAD GÜNER, Mücella vd. "Erkek gömleği üretim sürecinin altı sigma yöntemiyle iyileştirilmesi". Tekstil ve Konfeksiyon 20/1 (2010), 75-81.