Yıl: 2022 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 209 - 220 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-09-2022

Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması

Öz:
İşletme yönetimine karar almada destek sağlayan yönetim muhasebesi, işletmelerin başarısında oldukça önemli bir görev üstlenmektedir. Yönetim muhasebesi uygulamalarının en önemlilerinden biri de makinelerin elde tutulması veya yenilenmesi kararında da başvurulan geçerli maliyet analizidir. Bununla birlikte bu benzeri kararların verilmesinde çok kriterli karar verme tekniklerinin kullanımının da günden güne arttığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı makine yenileme kararlarında geçerli maliyet analizi ile COPRAS yönteminin karşılaştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda hipotetik bir çalışma yapılarak geçerli maliyet analizi yöntemi ile COPRAS yöntemi arasındaki farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Her iki yöntem uygulayarak alternatifler arasında hangi makinenin seçilmesi gerektiğini belirlemeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda her iki yönteme göre seçilecek ilk alternatif farklı makine olmuştur. Diğer alternatif makinelerin sıralamasında da farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Her iki yöntemin bir arada kullanılması ile işletme yöneticilerinin alacakları kararların daha verimli olabileceği anlaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Comparison of Relevant Cost Analysis and COPRAS Method in Machine Replacement Decisions

Öz:
Management accounting, which provides support to business management in decision making, plays a very important role in business success. One of the most important management accounting approaches is the relevant cost analysis, which is also used in the decision to retain or replacement the machinery. However, it is seen that the use of multi-criteria decision-making techniques in making such decisions is increasing day by day. This study aims to compare relevant cost analysis method and the COPRAS method, in machine replacement decisions. For this purpose, a hypothetical study was conducted to reveal the differences between the relevant cost analysis method and the COPRAS method. By applying both methods, it was tried to determine which machine should be selected among the alternatives. As a result of the study, the first alternative to be selected according to both methods was the different machine. It has been determined that there are differences in the ranking of the other alternative machines. It has been understood that the decisions to be taken by business managers can be more efficient by using both methods together.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ORAL T, erkuş h (2022). Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. , 209 - 220.
Chicago ORAL Tolga,erkuş hakan Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. (2022): 209 - 220.
MLA ORAL Tolga,erkuş hakan Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. , 2022, ss.209 - 220.
AMA ORAL T,erkuş h Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. . 2022; 209 - 220.
Vancouver ORAL T,erkuş h Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. . 2022; 209 - 220.
IEEE ORAL T,erkuş h "Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması." , ss.209 - 220, 2022.
ISNAD ORAL, Tolga - erkuş, hakan. "Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması". (2022), 209-220.
APA ORAL T, erkuş h (2022). Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13(1), 209 - 220.
Chicago ORAL Tolga,erkuş hakan Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13, no.1 (2022): 209 - 220.
MLA ORAL Tolga,erkuş hakan Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.13, no.1, 2022, ss.209 - 220.
AMA ORAL T,erkuş h Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022; 13(1): 209 - 220.
Vancouver ORAL T,erkuş h Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2022; 13(1): 209 - 220.
IEEE ORAL T,erkuş h "Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması." Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 13, ss.209 - 220, 2022.
ISNAD ORAL, Tolga - erkuş, hakan. "Makine Yenileme Kararlarında Geçerli Maliyet Analizi ile COPRAS Yönteminin Karşılaştırılması". Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 13/1 (2022), 209-220.