Yıl: 2021 Cilt: 17 Sayı: 130 Sayfa Aralığı: 183 - 205 Metin Dili: İngilizce İndeks Tarihi: 08-09-2022

UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS

Öz:
Sustaining cultural landscapes requires the conservation of socio-cultural characteristics as well as their physical manifestations. It is essential to document and conserve tangible and intangible elements of heritage in an integrated manner as cultural heritage consists of “both tangible and intangible works through which the creativity of a people finds expressions”. These include but may not be limited to social practices, daily lives, rituals, traditional craftsmanship, know-how, techniques and skills, historic places, buildings, public spaces and objects. Finding the means of understanding and safeguarding intangible cultural heritage and its transmission to next generations is vital for the preservation of tangible heritage and its characteristics. This paper reviews the development of the concepts of intangible cultural heritage and cultural landscapes, and the interrelationship between tangible and intangible cultural heritage. Their interaction opens up new approaches to cultural heritage and its conservation. The case study focuses on the cultural landscape features of Kayseri’s Northeast Valleys, Koramaz, Gesi and Derevenk, in terms of their tangible and intangible heritage elements and values. The meth odology, therefore, proposes the integrated documentation and analysis of these tangible and intangible cultural heritage characteristics. The area had a multi-cultural, ethnic and religious social structure, which shaped its elements through human-nature interaction. However, demographic changes within the last century transformed daily-life practices. The research is based on in-depth interviews with local residents, analysis of archival sources and documentation of the physical remains in the field. The results highlight the traditional crafts and production techniques as daily-life practices; some of these are still continued at the present while others are not practiced anymore. Those practiced in the recent past are carried to our day through the remembrances and accounts of the elders. The documentation of these practices forms the first step for their revival and sustaina bility for the future and provide valuable tools for the development of principles and strategies with this purpose. Understanding the physical, natural and socio+ layers of tangible and intangible cultural heritage is essential in this context. Their promotion and the inclusion of local stakeholders in the conservation process is the only solution for the integrated conservation of these cultural landscapes in terms of a living heritage approach.
Anahtar Kelime:

Kültürel Peyzajın Somut Olmayan Yönlerini Anlamak; Yaşayan Bir Kültür Olarak Kayseri'nin Kuzey Doğu Vadileri

Öz:
Kültürel peyzaj alanlarının sürekliliği, sahip olduğu fiziksel değerler kadar sosyo-kültürel özelliklerinin de korunması ile mümkündür. Hem somut hem somut olmayan miras değerlerinin bütüncül olarak belgelenmesi ve korunması temel bir yaklaşım olarak değerlendirilmelidir. Kültür mirası “insanların yaratıcılığının ifadesi olan tüm somut ve somut olmayan eserleri” kapsar. Bunların arasında, sosyal pratikler, gündelik yaşam, ritüel ler, geleneksel zanaatlar, bilgi ve yetkinlikler, teknikler ve beceriler, tarihi yerler, yapılar, kamusal alanlar ve nesneler yer alır. Somut olmayan mirasın korunması, anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması için yöntemler geliştirilmesi, somut kalıntılar ve özelliklerin korunması için hayati önem taşır. Bu makale, somut olmayan kültür mirası ve kültürel peyzaj kavramlarının gelişimini ve somut ve somut olmayan miras arasındaki ilişkileri gözden geçirmektedir. Bunların arasındaki etkileşim kültür mirası ve korunması konusunda yeni yaklaşımlar ortaya çıkarmaktadır. Örnek çalışması, Kayseri'nin Kuzeydoğu Vadileri olan Koramaz, Gesi ve Derevenk'in kültürel peyzaj özelliklerine odaklanmakta ve somut ve somut olmayan miras unsurları ve değerlerini incelen mektedir. Bu nedenle yöntem, somut ve somut olmayan değerlerin bütüncül olarak belgelenmesi ve analizini içermektedir. Çalışma alanının çok-kültürlü, çok-dinli ve farklı etnik kökenli toplumsal yapısı, insan-doğa etki leşimi içinde miras unsurlarını biçimlendirmiştir. Ancak geçtiğimiz yüzyılda meydana gelen demografik dönü şümler günlük yaşam pratiklerini de değiştirmiştir. Bu araştırma, yerel halkla yapılan derinlemesine görüşmeler, arşiv kaynaklarının analizi ve sahadaki fiziksel kalıntıların belgelenmesi araçlarını kullanmaktadır. Sonuçlar, günlük yaşamın parçası olan geleneksel zanaatları ve üretim tekniklerini ortaya çıkarmaktadır; bunların bazıları bugün günlük yaşam etkinlikleri olarak sürdürülürken, diğerleri artık uygulanmamaktadır. Yakın geçmişte uy gulanan pratikler, yaşlıların hatıra ve anlatıları ile günümüze kadar ulaşmaktadır. Bu pratiklerin belgelenmesi, yeniden canlandırılmaları ve gelecekte sürdürülebilmeleri için ilk adım olup, bu amaçla geliştirilecek ilke ve stratejiler için önemli bir araçtır. Yerleşimlerin somut ve somut olmayan mirasını oluşturan fiziksel, doğal ve sosyo+ katmanların anlaşılması, bu kapsamda vazgeçilmezdir. Bunların tanıtımı ve yerel paydaşların koruma sürecine dahil edilmesi, bu kültürel peyzaj alanlarının yaşayan miras yaklaşımı ile bütüncül olarak korunması için tek çözümdür.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Baturayoğlu Yöney, Nilüfer, Burak Asiliskender and Nur Urfalıoğlu. “Stone Clad Timber Floor Systems and Stone Masonry Projections with Timber Beams and Supports: History, Problems and Restoration”. 9th International Symposium on the Conservation of Monuments in the Mediterranean Basin – Improvements in Conservation and Rehabilitation – Integrated Methodologies: Proceedings, E. Caner-Saltık, A. Tavuk çuoğlu, F. Zezza (eds), Ankara: METU Faculty of Architecture, 2017: 347-358. (ISBN 9786056643576)
  • Caballero, Gabriel. Victor. “Crossing Boundries: Linking Intangible Heritage, Cultural Landscapes and Iden tity”, in Pagtib-ong: The UP Visayas International Conference on Intangible Heritage. 1liolo City: Philip pines, 2017.
  • Elagöz Timur, Bahar, Özlem Kevseroğlu, Nilüfer Baturyoğlu Yöney and Burak Asiliskender. “Gesi Vadisi Üzerinden Kültürel Sürekliliğin Belgelenmesi ve Değerlendirilmesi; Kayseri, Yeşilyurt (Mancusun) Ma hallesi [The Documentation and Evaluation of Cultural Continuity in Gesi Valley: Kayseri, Yeşilyurt (Man cusun) Neighborhood]”, in Proceedings of Türkiye Kentsel Morfoloji Araştırma Ağı II. Kentsel Morfoloji Sempozyumu, “değişkent” değişen kent, mekan ve biçim, Bildiri Kitabı, A. S. Kubat, E. Kürkçüoğlu, E.
  • Küçük, İ. Kurtuluş, K. Eskidemir, M. Akay (eds), Istanbul: Marmara Belediyeler Birliği Kültür Yayınları, 2019: 651-664. (ISBN: 9786058082014)
  • Fairclough, Graham. “Mirasın Gelecek için Değeri [The Value of Heritage for the Future]. Kültür Politikaları ve Yönetimi: Yıllık 2011 [Cultural Policy and Management: Yearbook 2011].
  • Faroqhi, Suraiya. Osmanlı Zanaatkarları [Artisans of the Empire, Crafts and Craftspeople under the Ottomans], Z. Kılıç (trans.), Kitap Yayınları, Istanbul, 2011. (ISBN 9786051050799)
  • Fowler, Peter. “Cultural landscape – Archaeology, Ancestors and Archive”, in Geja Hajos (ed.), Monument Site-Cultural Landscape Exemplified by the Wachau, Vienna, Austrian National Committee of ICOMOS, 1999: 56-62.
  • Güler, Ali. “Kayseri’de Demografik Durum [Demographic Situation in Kayseri]”, in III. Kayseri ve Yöresi Ta rih Sempozyumu Bildirileri, Kayseri: Erciyes Üniversitesi Kayseri ve Yöresi Tarih Araştırmaları Merkezi Yayınları, 2000: 201-218.
  • Hafstein, Valdimar Tr. “Intangible Heritage as Diagnosis, Safeguarding as Treatment”, Journal of Folklore Research, vol. 52, no. 2-3, UNESCO on the Ground: Local Perspectives on Global Policy for Intangible Cultural Heritage, May/December 2015: 281-298.
  • ICOMOS Nara Document on Authenticity, Japan, 6 November 1994.
  • ICOMOS Québec Declaration on the Preservation of the Spirit of Place, Canada, 4 October 2008.
  • ICOMOS Valletta Principles for the Safeguarding and Management of Historic Cities, Towns and Urban Areas, Paris, France, 28 November 2011.
  • ICOMOS-IFLA Principles Concerning Rural Landscapes as Heritage, New Delhi, India, 15 December 2017.
  • İnbaşı, Mehmet. XVI. yy. Başlarındda Kayseri [Kayseri in Early 16th Cent.]. Kayseri: İl Kültür Müdürlüğü Yayınları, 1992.
  • İnbaşı, M. “Nüfus ve Ekonomik Yönden XVI. ve XVII. Yüzyıl Kayseri’sinde Ermeniler [Armenian Population and Economy in 16th and 17th centuries in Kayseri]”, in Hoşgörü Toplumunda Ermeniler [Armenians in the Society of Tolerance]. M. Hülagü, G: Alan, S. Demirci, Ş. Batmaz (eds.). Kayseri: Erciyes University Pub lications, 2007: vol. III, 9-32.
  • Joint ICOMOS – TICCIH Principles for the Conservation of Industrial Heritage Sites, Structures, Areas and Landscapes (The Dublin Principles), Paris, France, 28 November 2011.
  • Kayın, Emel. “Bir ‘Kültürel Manzara - Kültürel Peyzaj’ Öğesi Olarak Kırsal Yerleşimlerin Korunmasına Yö nelik Kavramsal ve Yasal İrdelemeler [Conceptual and Legal Investigations as “A Cultural Panorama- A Cultural Landscape” Element for the Preservation of Rural Settlements]”, Mimarlık, 367, September-Oc tober 2012 Ankara: The Chamber of Architects of Turkey: 46-49.
  • Kayseri Yeraltı Yapıları Envanteri [Kayseri Underground Structures Inventory]. Kayseri: Kayseri Metropolitan Municipality Cultural Publications, 2017.
  • Kayseri’s Armenians Speak (Sounds of Silence – V). İclal Ayşe Küçükkırca (ed.), Istanbul: Hrant Dink Founda tion, 2018.
  • Lenzerini, Federico. “Intangible Cultural Heritage: The Living Culture of Peoples”, The European Journal of International Law, vol. 22, no. 1, 2011: 101-120. (DOI: 10.1093/ejil/chr006)
  • Ölçer Özünel, Evrim. “Dark Sides of Intangible Cultural Heritage: Touristification, Decontextualization, Nati onlization, Museumification, Authentication and Overcommercialization”, Proceedings of the Conserva tion of Cultural Heritage International Bursa Symposium 2017, Bursa, 2017a: 349-366.
  • Ölçer Özünel, Evrim. “An Action Plan for People, Planet and Prosperity: The Critical Approach to the Sustai nable Development Goals and Safeguarding of Intangible Cultural Heritage”, Milli Folklor, 2017b, year 29, no 116, Ankara: 18-32.
  • Poulios, Ioannis. The Past in the Present: A Living Heritage Approach – Meteora, Greece, London: Ubiquity Press, 2014. (ISBN 9781909188297)
  • Rössler, Mechtild. “World Heritage Cultural Landscapes”, Landscape Research, 31/4, 2006: 333-353.
  • Topçu, Sultan Murat. “Kayserili Mimar El-Hac Mehmet Ağa’nın Kayseri’deki Hayratı [Architect El-Hac Meh met Aga's Charities in Kayseri]”, Karadeniz [Black Sea Journal of Social Sciences], year 4, issue 13, 2012: 47-62.
  • Turkey’s National Inventory of Living Human Treasures, http://aregem.kulturturizm.gov.tr/TR,12929/ yasayan insan-hazineleri-ulusal-envanteri.html (Retrieved March 15, 2015)
  • UN Our Common Future (Brundtland Report), V. Hauff (ed.), Oxford University Press, UK, 1987.
  • UN Resolution 70/1 Transforming Our World: the 2030 Agenda for Sustainable Development, New York, 25 September 2015.
  • UNESCO World Heritage Convention (Convention Concerning the Protection of the World Cultural and Na tural Heritage), Paris, 1972.
  • UNESCO Declaration on Cultural Policies, Mexico City, 1982.
  • UNESCO Recommendation on the Safeguarding of Traditional Culture and Folklore, Paris, 1989.
  • UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, Paris, France, 17 October 2003.
  • UNESCO Living Human Treasures System, http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00061&lg=EN (Retrieved March 24, 2015)
  • UNESCO Intangible Cultural Heritage and Sustainable Development, document no 34299, 2015.
  • UNESCO Operational Guidelines for the Implementation of the Convention for the Safeguarding of the Intan gible Cultural Heritage, Paris, 2016.
  • UNESCO Operational Guidelines for the Implementation of the World Heritage Convention, World Heritage Center, Paris, 2019.
  • Verheij, Jelle. “1890’larda Taşradan İstanbul’a Ermeni Göçü: Göçmen Profili [Armenian Migration from the Provinces to Istanbul in the 1890s: The Immigrant Profile]”, R. Akman (trans.), in Conference Proceedings of Yok Edilen Medeniyet: Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemlerinde Gayrimüslim Varlığı [Destro yed Civilization: Non-Muslim Presence in the Late Ottoman and Early Republican Periods], A. Şekeryan, N. Taşçı (eds), HDV Publications, Istanbul, 2017: 18-30. (IS 9786056710636)
  • Von Droste, Bernd, Mecthild Rössler and Sarah Titchen, (eds.). “Linking Nature and Culture, Report of the Global Strategy Natural and Cultural Heritage Expert Meeting”, 25 to 29 March 1998, Amsterdam, The Netherlands. UNESCO/Ministry for Foreign Affairs/Ministry for Education, Science, and Culture, The Ha gue, 1999.
  • World Heritage Cultural Landscapes, A Handbook for Conservation and Management, (2009). World Heritage papers 26, N. Mitchell, M. Rössler and P.-M. Tricaud (eds), UNESCO World Heritage Center, Paris.
APA Kevseroğlu Ö, Ayataç H, Baturayoğlu Yöney N (2021). UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. , 183 - 205.
Chicago Kevseroğlu Özlem,Ayataç Hatice,Baturayoğlu Yöney Nilüfer UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. (2021): 183 - 205.
MLA Kevseroğlu Özlem,Ayataç Hatice,Baturayoğlu Yöney Nilüfer UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. , 2021, ss.183 - 205.
AMA Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. . 2021; 183 - 205.
Vancouver Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. . 2021; 183 - 205.
IEEE Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N "UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS." , ss.183 - 205, 2021.
ISNAD Kevseroğlu, Özlem vd. "UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS". (2021), 183-205.
APA Kevseroğlu Ö, Ayataç H, Baturayoğlu Yöney N (2021). UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. Milli Folklor Dergisi, 17(130), 183 - 205.
Chicago Kevseroğlu Özlem,Ayataç Hatice,Baturayoğlu Yöney Nilüfer UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. Milli Folklor Dergisi 17, no.130 (2021): 183 - 205.
MLA Kevseroğlu Özlem,Ayataç Hatice,Baturayoğlu Yöney Nilüfer UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. Milli Folklor Dergisi, vol.17, no.130, 2021, ss.183 - 205.
AMA Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. Milli Folklor Dergisi. 2021; 17(130): 183 - 205.
Vancouver Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS. Milli Folklor Dergisi. 2021; 17(130): 183 - 205.
IEEE Kevseroğlu Ö,Ayataç H,Baturayoğlu Yöney N "UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS." Milli Folklor Dergisi, 17, ss.183 - 205, 2021.
ISNAD Kevseroğlu, Özlem vd. "UNDERSTANDING INTANGIBLE ASPECTS OF CULTURAL LANDSCAPE; LIVING CULTURES OF NORTHEAST KAYSERI VALLEYS". Milli Folklor Dergisi 17/130 (2021), 183-205.