Yıl: 2010 Cilt: 12 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 97 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma

Öz:
Bu çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik sendromu yaşayıp yaşamadıklarını incelemek ve eğer yaşıyorlarsa bunun boyutunu araştırmaktır. Araştırmada Kayseri ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının tükenmişlik düzeylerinin ölçümüne ve tükenmişliğin alt boyutlarında nedensellik ilişkilerinin yönünün tespitine ilişkin bir anket çalışmasına yer verilmiştir. Araştırmada Maslach Tükenmişlik Ölçeğinde yer alan alt boyutlar hesaplanmış ve sonrasında nedensellik testi yapılmıştır. Bulgular, Kayseri ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarında farklı düzeylerde tükenmişlik yaşandığını ve tükenmişlik boyutlarının genellikle orta düzeyde olduğunu göstermektedir. Nedensellik testi ise, tükenmişlik sendromunun alt boyutları olan duygusal tükenme ve duyarsızlaşma arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu, aksine duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt boyutları ile kişisel başarı alt boyutu arasında nedensellik ilişkisi olmadığını göstermektedir.
Anahtar Kelime:

A research on burnout syndrome in accounting employees

Öz:
The purpose of this study is to investigate whether or not accounting employees experience burnout syndrome and to measure the extend of this syndrome. In this study, we implemented a survey to the accounting employees in Kayseri in order to measure the burnout syndrome and to investigate the causal relationships among the dimensions of the burnout syndrome. Based on the data obtained from the survey, we first calculated the dimensions of Maslach Burnout Syndrome Scale and then conducted the causality test. Findings indicate that the accounting employees in Kayseri experience the burnout syndrome on different levels and that the degree of the burnout syndrome is generally at medium scale. The causality analysis implies that while there is a bi-directional causality between emotional exhaustion and depersonalization, there is no causal linkage either between personal accomplishment and emotional exhaustion or between personal accomplishment and depersonalization.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA DOĞAN Z, Nazlıoğlu E (2010). Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. , 97 - 116.
Chicago DOĞAN Zeki,Nazlıoğlu Elif Hilal Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. (2010): 97 - 116.
MLA DOĞAN Zeki,Nazlıoğlu Elif Hilal Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. , 2010, ss.97 - 116.
AMA DOĞAN Z,Nazlıoğlu E Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. . 2010; 97 - 116.
Vancouver DOĞAN Z,Nazlıoğlu E Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. . 2010; 97 - 116.
IEEE DOĞAN Z,Nazlıoğlu E "Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma." , ss.97 - 116, 2010.
ISNAD DOĞAN, Zeki - Nazlıoğlu, Elif Hilal. "Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma". (2010), 97-116.
APA DOĞAN Z, Nazlıoğlu E (2010). Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 12(3), 97 - 116.
Chicago DOĞAN Zeki,Nazlıoğlu Elif Hilal Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 12, no.3 (2010): 97 - 116.
MLA DOĞAN Zeki,Nazlıoğlu Elif Hilal Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, vol.12, no.3, 2010, ss.97 - 116.
AMA DOĞAN Z,Nazlıoğlu E Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 2010; 12(3): 97 - 116.
Vancouver DOĞAN Z,Nazlıoğlu E Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 2010; 12(3): 97 - 116.
IEEE DOĞAN Z,Nazlıoğlu E "Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma." İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 12, ss.97 - 116, 2010.
ISNAD DOĞAN, Zeki - Nazlıoğlu, Elif Hilal. "Muhasebe meslek mensuplarında tükenmişlik sendromu üzerine bir araştırma". İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 12/3 (2010), 97-116.