Yıl: 2019 Cilt: 7 Sayı: 19 Sayfa Aralığı: 201 - 225 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 05-10-2022

ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA

Öz:
Turizm endüstrisi, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin birçoğu için büyük ekonomik ve istihdam avantajları sağlamaktadır. Aileler ise turizm endüstrisi için geniş ve büyüyen bir pazarı temsil etmektedir. Bu çalışmanın amacı 0-12 yaş grubu çocuk sahibi ailelerin tatil yapacakları konaklama yerini seçmelerinde etkili olan faktörleri belirlemek ve bu faktörlerin demografik değişkenlere göre karşılaştırmasını yapmaktır. Bu amaçla Sivas ili şehir merkezinde yaşayan, kolayda örnekleme yoluyla belirlenmiş 291 kişi ile yüz yüze anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Çalışmada elde edilen verilere ilk olarak Açıklayıcı Faktör Analizi uygulanmış ve 36 maddeden oluşan 6 faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan bu faktörler Çocuk Ekstraları, Güvenlik‚ Çocuk Aktiviteleri‚ İşletmenin Konumu‚ Restoran Hizmetleri ve Genel Konaklama Hizmetleri şeklinde adlandırılmıştır. Daha sonra bu faktörlerin cinsiyet, medeni durum ve tatil amacı gibi demografik değişkenlere göre karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklemler T testi kullanılmıştır. Ayrıca faktörlerin yaş, eğitim düzeyi, aylık ortalama gelir, meslek türü, tatile çıkma sıklığı, tercih edilen pansiyon, aracı kuruluş ve ortalama kalış süresi‛ gibi değişkenlere göre karşılaştırılmasın Tek Yönlü ANOVA testi kullanılmıştır. Buna göre faktörler bazı demografik değişkenlere göre farklılaşırken, bazılarına göre ise değişmemektedir. Turizm endüstrisi, dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin birçoğu için büyük ekonomik ve istihdam avantajları sağlamaktadır. Aileler ayrıca turizm endüstrisi için geniş ve büyüyen bir pazarı temsil etmektedir.
Anahtar Kelime: Çocuklu Aileler Tatil Yeri Seçimi Otel Hizmetleri

INVESTIGATION OF THE FACTORS AFFECTED ON THE SELECTION OF HOLIDAY LOCATION OF CHILDREN’S PARENTS: AN APPLICATION IN THE CITY CENTER OF SIVAS

Öz:
The tourism industry provides great economic and employment benefits for many of the world's developed and developing countries. Families represent a large and growing market for the tourism industry. Family tourism increases the importance given to supporting family togetherness, keeping family bonds alive and creating family memories. The aim of this study is to determine the factors which are effective in choosing the accommodation families with children 0-12 years and to compare these factors according to demographic variables. For this purpose, data were collected with face-to-face survey technique with 291 people living in the city center of Sivas province. Explanatory Factor Analysis was applied to the data obtained in the study and a 6-factor structure consisting of 36 items emerged. These factors are called Children's Extras Security, Children's Activities, Location of the Business, Restaurant Services and General Accommodation Services. Then, Independent Samples T test was used to compare these factors according to demographic variables such as gender, marital status and holiday purpose. In addition, one-way ANOVA test was used to compare factors such as age, education level, monthly average income, type of occupation, vacation frequency, preferred board, intermediary institution and average stay duration. Accordingly, the factors differ according to some demographic variables, while others do not change.
Anahtar Kelime: Families with Children Choosing a Resort Hotel Services

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AYMANKUY, Y. ve U. CEYLAN, (2013), Ailelerin Turistik Ürün Satın Alma Karar Surecinde Çocukların Rolü (Yerli Turistler Üzerinde Bir Araştırma), Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C.XII, S.45: s.105-122.
  • EKSTROM, K. M. (2007), Parental Consumer Learning or 'Keeping up With The Children', Journal of Consumer Behaviour, C.VI, S.4: s.203-217.
  • EMİR, O. ve A. PEKYAMAN, (2010), Çocuklu Ailelerin Otel İşletmesi Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Afyonkarahisar‟da Bir Uygulama, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, C.XVII, S.2: s.159-181.
  • GÜLERARASLAN, A. (2011), Tüketici Olarak Çocuk ve Ailenin Satın Alma Kararlarına Etkisi, Selçuk İletişim Dergisi, C.VI, S.4: s.126-137.
  • KARAGÖZ, Y. (2016), SPSS 22 Uygulamalı Biyoistatistik, 2. Basım, Ankara: Nobel Yayınevi.
  • KAUR, P. ve R. SİNGH, (2006), Children in Family Purchase Decision Making in India and The West: A Review, Academy of Marketing Science Review, S.8: s.1-30.
  • KOTLER, P. (2000), Pazarlama Yönetimi, İstanbul: Beta Basım AŞ.
  • KÖŞK, Ü. ve A. GÜRBÜZ, (2017), Ailelerin Tatil Karar Sürecine Gençlerin Etkileri: Ankara İli Örneği, Journal of History Culture and Art Research, C. VI, S.3: s. 630-649.
  • MEMİŞ, S. (2016), Tatil Yeri Seçiminde Etkili Olan Faktörler: Yerli Turistler Üzerine Bir Araştırma, Kesit Akademi Dergisi, C. II, S.4: s. 212-226.
  • NAKİP, M. (2006), Pazarlama Araştırmaları Teknikler ve (SPSS) Destekli Uygulamalar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • NANDA, D., C. HU ve B. BAİ, (2007), Exploring Family Roles in Purchasing Decisions During Vacation Planning: Review And Discussions for Future Research, Journal of Travel & Tourism Marketing, C.XX, S.3-4: s.107-125.
  • NİCKERSON, N.P. ve C. JUROWSKİ, (2001), The Influence of Children on Vacation Travel Patterns, Journal of Vacation Marketing, C.VII, S.1: s.19-30
  • SRNEC, T., D, LONCARİC ve M. PERISIC PRODAN, (2016), Family Vacation Decision Making Process: Evidence from Croatia, Tourism & Hospitality Industry 2016, Congress Proceedings, s. 432-445.
  • SWARBROOKE, J. ve S. HORNER, (1999), Consumer Behaviour in Tourism, Butterworth Heinemann, Oxford.
  • TAVŞANCIL, E., (2002), Tutumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • TIAGO, M. ve F.TIAGO, (2013), The Influence of Teenagers on A Family‟s Vacation Choices, Tourism & Management Studies, C.IX, S.1: s.28-34.
  • WANG, K.C., A.T. HSIEH, Y.C. YEH ve C.W. TSAI, (2004), Who is The Decision-Maker: The Parents or The Child in Group Package Tours?, Tourism Management, C.XXV, S.2: s.183- 194.
  • WATNE, Torgeir ve T. WİNCHESTER, (2011), Family Holiday Decision Making:The Knowledge and Influence of Adolescent Children and Parents, in ANZMAC 2011 Conference Proceedings: Marketing in The Age of Consumerism : Jekyll or Hyde?, ANZMAC, Perth W. A., s.1-9.
  • YILMAZ, A. (2007), Aile Turizmine Yönelik Hizmet Veren Otel İşletmelerinde Hizmet Kalitesi: Antalya Bölgesinde Türk ve Alman Turistlere Yönelik Bir Araştırma, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
APA YEMEZ I, Karaca Ş (2019). ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. , 201 - 225.
Chicago YEMEZ IBRAHIM,Karaca Şükran ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. (2019): 201 - 225.
MLA YEMEZ IBRAHIM,Karaca Şükran ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. , 2019, ss.201 - 225.
AMA YEMEZ I,Karaca Ş ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. . 2019; 201 - 225.
Vancouver YEMEZ I,Karaca Ş ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. . 2019; 201 - 225.
IEEE YEMEZ I,Karaca Ş "ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA." , ss.201 - 225, 2019.
ISNAD YEMEZ, IBRAHIM - Karaca, Şükran. "ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA". (2019), 201-225.
APA YEMEZ I, Karaca Ş (2019). ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7(19), 201 - 225.
Chicago YEMEZ IBRAHIM,Karaca Şükran ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7, no.19 (2019): 201 - 225.
MLA YEMEZ IBRAHIM,Karaca Şükran ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, vol.7, no.19, 2019, ss.201 - 225.
AMA YEMEZ I,Karaca Ş ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(19): 201 - 225.
Vancouver YEMEZ I,Karaca Ş ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 2019; 7(19): 201 - 225.
IEEE YEMEZ I,Karaca Ş "ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 7, ss.201 - 225, 2019.
ISNAD YEMEZ, IBRAHIM - Karaca, Şükran. "ÇOCUKLU AİLELERİN TATİL YERİ SEÇİMİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ: SİVAS İLİ ŞEHİR MERKEZİNDE BİR UYGULAMA". Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 7/19 (2019), 201-225.