Yıl: 2011 Cilt: 0 Sayı: 33 Sayfa Aralığı: 1 - 15 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler

Öz:
İşletme alanında lisans düzeyinde verilen eğitimde işletmelerin temel işlevleri ile ilgili alan dersleri yer almak- tadır. Bu dersler genellikle muhasebe, finans, yönetim ve organizasyon, üretim yönetimi ve pazarlama olarak sı- ralanabilir. Öğrenciler sıklıkla bu disiplinleri birbirinden bağımsız ve kopuk olarak değerlendirmekte ancak yön- lendirilmeleri sonucunda disiplinler arası değerlendirme yapabilmektedirler (AACSB, 2005). Günümüzde git- tikçe karmaşık duruma gelen işletme çevresi ve bu çevre koşullarında başarı sağlamak için gerekli stratejik ka- rar alma süreci düşünüldüğünde işletmelerin temel işlevleri ve bu işlevlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin etki- lerini, yararlarını ve bu ilişkide karşılaşılabilecek olası sorunlarını sistematik bir şekilde açıklamak oldukça önemli duruma gelmektedir. Pazarlama ve muhasebe temel işlevleri işletmeler için yaşamsal fonksiyonlar ol- maları yanında büyük ölçüde etkileşim de göstermektedirler. Çalışmanın amacı, pazarlama işlevinin muhasebe eğitiminden beklentilerini karşılamak bakımından doğrudan ilişkili konuları belirlemek, pazarlama ile ilgili ka- rarların muhasebe açısından etkilerini ve sonuçlarını ortaya koyacak bir eğitim için gerekli rehberliği yapmaktır. Bu amaca paralel olarak çalışma içinde “Finansal Muhasebe” ve “Yönetim Muhasebesi” ile “Pazarlama”nın ke- sişim noktalarından bazıları belirtilmiş ve muhasebe dersleri için önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime: pazarlama muhasebe eğitimi satış performansı

Konular: İş İletişim İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans

The expectations of marketing and selling functions from the accounting education within the context of their interactions

Öz:
Undergraduate level Business Administration curriculums generally include compulsory core courses such as Accounting, Finance, Management & Organization, Production Management and Marketing. Students, usu- ally view these disciplines as distinct bodies of knowledge unless guided to make cross-disciplinary evaluati- ons (AACSB, 2005). Today’s changing and challenging business environment and the decisions that has to be taken under these circumstances makes it vital to understand the linkages between these disciplines. Beyond the crucial functions of Marketing and Accounting disciplines for the businesses, they both interact extensively. The aim of the current paper is to determine the interrelated points between accounting and marketing with respect to fulfillment of the expectations of marketing from accounting and also guide for an education program that will bring out the results and effects of marketing decisions on accounting. Parallel to this aim, the points of in- tersections between Financial Accounting, Managerial Accounting and Marketing-Selling are listed and sugges- tions are made for accounting teachings.
Anahtar Kelime: accounting education sale performance marketing

Konular: İş İletişim İşletme Halkla İlişkiler İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AACSB (2005), Retail Strategy and Accounting Effects: Reinforcing Cross-Discipline Thought in the Classro- om Retail Education Today S. 25(3) s. 12-15.
  • Aaker, D. A. (1995), Strategic Market Management, John Wiley and Sons, New York.
  • Day, G. S. & Wensley, R. (1988), Assessing Advantage: A Framework for Diagnosing Competitive Superiority, Journal of Marketing, 52, April, p.1-20.
  • Downs Anthony, (1971) “A theory of Consumer Efficiency” (ed), Rom J. Markin, Retailig: Concepts, Institu- tions and Management , NY: Macmillan Co.
  • Dogan, A, Tanç, Ave Güngör Tanç, S. (2004). Felaketten Kurtarma Planı ve Muhasebe Bilgi Sistemi: Kayseri’de- ki Büyük Ölçekli Sanayi İsletmeleri Üzerine Bir Arastırma. Osmangazi Üniversitesi, İİBF, 3.Ulusal Bilgi, Eko- nomi ve Yönetim Kongresi, Eskişehir, ss.295-305.
  • Doyle, Peter (2003). Değer Temelli Pazarlama, Çev. Gülfidan Barış, MediaCat Yayınları.
  • Dwyer, F. Robert, Tanner, John F. (2006) Business Marketing: Connecting Strategy, Relationships, and Le- arning, 3 rd Edition, McGraw-Hill/Irwin.
  • Goebel, D., Marshall, G. W., & Locander, W. B. (1998) , Activity-Based Costing- Accounting for a Market Ori- entation, Industrial Marketing Management, 27, 6, pp.497-510.
  • Hasan Abdioğlu, Engin Dinç, (2009) İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İliş- kisi: İMKB 100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Cilt: 12 Sayı: 21, ss.157-184.
  • Kotler ,P. and Keller, L. (2008) Marketing Management, 13th.ed.,NJ: Prentice Hall. Inc.
  • Kotler,Philip (2001) Dijital Çağda Pazarlama,Capital Dergisi Eki,Şubat.
  • Kohli, Ajay K.& Jaworski, Bernard J. (1990), “Market Orientation: The Construct, Research Propositions, and Managerial Implications”, Journal of Marketing, 54, 1-18
  • Lambert, D. &. Sterling, J. U. (1987), What Types of Profitability Reports Do Marketing Managers Receive?, In- dustrial Marketing Management, 16, pp.295- 303.
  • Mugan Ş., C. ve Akman, N.(2000). Bilgi Sistemleri, Teknoloji ve Muhasebe Uygulamalarına ve Egitimine Etki- leri. XIX. Türkiye Muhasebe Egitimi Sempozyumu, Antalya.
  • McCarthy E. Jerome, William D. Perreault (2007). Essentials of Marketing: AMarketing Strategy Planning Approach, Irwin Professional Publications
  • Maltz, E. & Kohli, A. K. (2000), Reducing Marketing’s Conflict With Other Functions: The Differential Effects of Integrating Mechanisms, Journal of Academy of Marketing Science, 28, 4, pp.479-492.
  • Narver, John C. & Slater, Stanley F. (1990), “The Effect of a Market Orientation on Business Profitability”, Jo- urnal of Marketing, 54/4, pp.20–35.
  • Porter, M. E. (1985), Competitive Advantage, The Free Press, New York. P. M. Dunne, R.F.Lusch, D.A.Griffith,(2002) Retailig, 4th ed. Orlando: Harcurt Inc.
  • Reimers J. L., Financial Accounting (2008) : A Business Process, Approach, 2 ed. NJ: Prentice Hall.
  • Rüstem Hacırüstemoğlu (2009).” Türkiye’de Muhasebe Eğitimi için On Yıllık Hedefler”, Muhasebe Bilim Dün- yası Dergisi, C:11 Sayı:3, Eylül
  • Sinkula, J.M. (1994), “Market Information Processing and Organizational Learning”, Journal of Marketing, 58(1), pp.35-45.
  • Sürmeli, Fevzi ve Diğerler (2001). Muhasebe Bilgi Sistemi, Eskisehir: T.C. Anadolu Üniversitesi, Açıkögretim Fakültesi Yayınları No:532.
  • Tek, Ö.B. (1997), Pazarlama İlkeleri: Türkiye Uygulamaları Global Yönetimsel Yaklaşım, Geliştirilmiş 7. Baskı, İzmir, Cem Ofset Matbaacılık A.Ş.
  • Tek, Ömer Baybars., Özgül Engin (2007), Modern Pazarlama İlkeleri, Birleşik Matbaacılık, İzmir.
  • Webster, F. E. (1981), Top Management’s Concerns About Marketing: Issues for the 1980’s, Journal of Marke- ting, Summer , pp.9-16.
  • Zeithaml, V. A., Rust, R. T. and Lemon, K. N. (2001), The Customer Pyramid: Creating and Serving Profitable Customers, California Management Review, 43,4, pp.118-142.
APA TEK N, DALKILIÇ A (2011). Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. , 1 - 15.
Chicago TEK Nergis,DALKILIÇ A.Fatih Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. (2011): 1 - 15.
MLA TEK Nergis,DALKILIÇ A.Fatih Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. , 2011, ss.1 - 15.
AMA TEK N,DALKILIÇ A Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. . 2011; 1 - 15.
Vancouver TEK N,DALKILIÇ A Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. . 2011; 1 - 15.
IEEE TEK N,DALKILIÇ A "Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler." , ss.1 - 15, 2011.
ISNAD TEK, Nergis - DALKILIÇ, A.Fatih. "Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler". (2011), 1-15.
APA TEK N, DALKILIÇ A (2011). Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. Muhasebe ve Denetime Bakış, 0(33), 1 - 15.
Chicago TEK Nergis,DALKILIÇ A.Fatih Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. Muhasebe ve Denetime Bakış 0, no.33 (2011): 1 - 15.
MLA TEK Nergis,DALKILIÇ A.Fatih Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. Muhasebe ve Denetime Bakış, vol.0, no.33, 2011, ss.1 - 15.
AMA TEK N,DALKILIÇ A Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2011; 0(33): 1 - 15.
Vancouver TEK N,DALKILIÇ A Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler. Muhasebe ve Denetime Bakış. 2011; 0(33): 1 - 15.
IEEE TEK N,DALKILIÇ A "Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler." Muhasebe ve Denetime Bakış, 0, ss.1 - 15, 2011.
ISNAD TEK, Nergis - DALKILIÇ, A.Fatih. "Pazarlama-satış ve muhasebe işlevlerinin etkileşiminde muhasebe eğitiminden beklentiler". Muhasebe ve Denetime Bakış 33 (2011), 1-15.