Yıl: 2011 Cilt: 6 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 115 - 125 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları

Öz:
Son yıllarda marka kavramı tüm dünyada oldukça önemli hale gelmiştir. Markanın yaşamını sürdürebilmesi için hedef kitle tarafından öğrenilmesi, sevilmesi ve satın alınması gerekmektedir. Dünyadaki nüfus artışı ve marka sayısındaki artış bu süreci zorlaştırmıştır. Artan nüfus içinde her demografik grup farklı psikografik ve davranışsal özelliklere sahiptir. Çocuklar da bu farklılığa sahip gruplardandır. Çocuklar tarafından bilinen, sevilen ve satın alınan ürün ya da hizmetler ailenin tercihi arasına girebilmektedir. Aileleri için önemli kişiler olan çocukların tercihini kazanan markalar bu süreci uzun süre sürdürebilmektedir. Çocukların ürüne/hizmete karşı, reklamlara karşı, fiyatlara karşı, markalara ve mağazalara karşı davranışlarını etkileyen faktörleri öğrenmek markalar için önemlidir. Markalar medyada görünür olmakla bu süreci kendi lehlerine çevirmeye çalışmaktadırlar. Bu nedenle markalar için medya planlama kavramı yeniden yapılanmıştır. Mecraların sayısal fazlalığı hedef kitleye ulaşmayı zorlaştırmaktadır. Mecralardaki programlar, reklamlar, reklamlardaki kullanılan teknikler, oyuncular ve karakterler algılamayı etkilemektedir. Teknolojinin kullanımı ile birlikte markaların çocukları etkileme alanı daralmıştır. Bu karışık yapı içinde çocukların medya tüketim alışkanlıkları ile marka tercihleri arasındaki ilişki önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada temel amaç; çocukların medya tüketim alışkanlıkları ile marka tercihleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışmaktır. Çocukları farklı yaş gruplarına göre sınıflandırarak marka çocuk iletişimini incelemek çalışmanın hareket noktasıdır. Bu amaçla Türkiye’nin 4. büyük şehri olan Konya’da yaşayan 232 çocuk üzerine bir araştırma uygulanmıştır. Araştırma sonuçları SPSS programında analiz edilmiştir. Bu çerçevede çocukların sevdiği iletişim araçlarının mesajlarına çoğunlukla açık olduğu ve marka tercihlerini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime: reklam pazarlama ilk öğretim öğrencileri pazarlama stratejileri kitle iletişim araçları TV reklamları hedef kitle television izleme alışkanlığı aile tüketim davranışı marka çocuklar reklam panosu anket satın alma davranışı marka iletişimi Konya Türkiye medya tüketimi marka sadakati marka tercihi cep telefonu kullanımı

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon Halkla İlişkiler

The brand preference and media consuming behaviour of children

Öz:
The term “brand” has recently been significant throughout the world. In order for the brand to survive, it has to be known, loved and consumed by the target audience. World’s increasing population and the increase in the number of brands have made this process. Every demographical group has its own physiographic and behavioral characteristics. Children belong to such distinctive groups. The products and services receiving admiration by children are most likely to be in the preference of families. The brands adored by children, the very significant people for families, are likely to sustain the process for long periods. For the brands to know about the factors affecting the children’s behaviors towards the products/services, advertisements, prices, brands, stores are vital. Brands, by seen in the media, are trying to take the advantage of the situation. That’s why, the concept of media planning for the brands has been reviewed. A large number of places have made it difficult to reach the target audience. The programs, advertisements, techniques, actors and characters used in the advertisements may affect consciousness. The affect range of brands towards children has shrunk with the use of technology. How should children consume which media mediums in such complicated situations? This question has a significant place between the communications of the brands and children. The initial point of this study is to analyze
Anahtar Kelime: brand communication Konya Turkey media consumption brand loyalty brand preference mobile phone usage advertisement marketing primary school students marketing strategies mass media TV commercials target audience television viewing habit family consuming behaviour brand name children billboard questionnaire purchasing behavior

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon Halkla İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktuğlu I K (2004) Marka Yönetimi Güçlü ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Altunbaş H (2007) Çocukların Satın Alma Noktasında Marka Tercihleri: “Anne ve Çocuklar Üzerinde İnceleme”, 4. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, C. II., İstanbul, 671-684.
  • Ambler T ve Styles C (1997) Brand Development Versus New Product Development, Journal of Product and Brand Managment, 6 (4), 13-26.
  • Bartle J (2001) Reklamın Katkısı, Van Den Born I (çev.), Reklamda Mükemmele Ulaşmak Excellence in Advertising, Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Bozkurt İ (2006) İletişim Odaklı Pazarlama Tüketiciden Müşteri Yaratmak, 3. Baskı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Doyle P (2001) Başarılı Markalar Oluşturma, Ayın M (çev), Reklamda Mükemmele Ulaşmak Excellence in Advertising, Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Grant J (2006) Markaların İnovasyon Manifestosu, Aytül Özer (çev), MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Hogg M K Bruce M ve Hill A (1998) Fashion Brand Preferences Among Young Consumers, International Journal of Retail & Distribution Management, 26 (8), 293-300.
  • Jones P J (2004) Penetrasyon, Marka Bağlılığı ve Penetrasyon Patlaması, Mustafa Dilber ve Didem Ünal Biçicioğlu (çev), Reklam Nasıl İşe Yarar Araştırmanın Rolü How Advertising Works The Role of Research, Reklamcılık Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • Jones P J (2007) Masallar ve Gerçeklerle Reklamcılık Reklamcılığın Doğru Bilinen 28 Yanlışı, Aytül Özer (çev), MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Kayalı C A, Yereli A, Soysal M ve Terim B (2004) Marka Değerinin Firmaların Piyasa Değeri ve Finansal Performansları Üzerindeki Etkileri, 8. Ulusal Finans Sempozyumu, 27-28 Ekim, İstanbul, 180-195.
  • Kırdar Y (2007) Satın Alma Davranışında Yeni Tüketiciler Çocuklar ve Tetikleyicileri Reklamlar, 4. Uluslararası Çocuk ve İletişim Kongresi, C.II., İstanbul, 607-621.
  • Kotler P (2007) A’dan Z’ye Pazarlama Pazarlamayla İlgilenen Herkesin Bilmesi Gereken 80 Kavram, Aslı Bakkal Kalem (çev), 5. Baskı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Lindstrom M ve Seybold P B (2003) Brandchild Günümüz Dünya Çocuklarının Satınalma Güçleri, Tüketim Tercihleri ve Markalarla Olan İlişkileri, Aytül Özer ve Duygu Günkut (çev), CSA Yayın Ajansı, İstanbul.
  • Moon M ve Millison D (2003) Ateşten Markalar İnternet Çağında Marka Sadakati Yaratmanın Yolları, Ş. Tanju Kalkay (çev), MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Odabaşı Y ve Barış G (2003) Tüketici Davranışı, 3.Baskı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Odabaşı Y ve Oyman M (2007) Pazarlama İletişimi Yönetimi, 7. Baskı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
  • Özgül E ve Önce G (2005) Marka Sermayesi Kavramı ve Türk Markaları Açısından Genel Bir Değerlendirme, Marka Yönetimi Sempozyumu, TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Gaziantep, 14-15 Nisan, 263-269.
  • Özkan M ve Bedük S (2005) Kitle İletişim Araçlarından, Televizyon TV Reklamlarının Çocukların Giyimi Üzerindeki Etkileri, Konya Ticaret Dergisi, 211, 28-34.
  • Roedder J D ve Sujan M (1990) Children’s Use of Perceptual Cues in Product Categorization,
  • Psychology and Marketing, Special Issue on ‘Psychology and Marketing to Children’, Winter 7, 277-294.
  • Rosenberg J (2001) Brand Loyalty Begins Early, Advertising Age, 72 (4), 2.
  • Tammi S F (1998) Leaving Home: Brand Purchase Influences on Young Adults, Journal of Consumer Marketing, 15 (4), 372-385.
  • Uztuğ F (2003) Markan Kadar Konuş Marka İletişim Stratejileri, 2. Baskı, MediaCat Yayınları, İstanbul.
APA AKTAŞ H, OZÜPEK M, ALTUNBAŞ H (2011). Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. , 115 - 125.
Chicago AKTAŞ HASRET,OZÜPEK MEHMET NEJAT,ALTUNBAŞ Hüseyin Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. (2011): 115 - 125.
MLA AKTAŞ HASRET,OZÜPEK MEHMET NEJAT,ALTUNBAŞ Hüseyin Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. , 2011, ss.115 - 125.
AMA AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. . 2011; 115 - 125.
Vancouver AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. . 2011; 115 - 125.
IEEE AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H "Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları." , ss.115 - 125, 2011.
ISNAD AKTAŞ, HASRET vd. "Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları". (2011), 115-125.
APA AKTAŞ H, OZÜPEK M, ALTUNBAŞ H (2011). Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. Selçuk İletişim, 6(4), 115 - 125.
Chicago AKTAŞ HASRET,OZÜPEK MEHMET NEJAT,ALTUNBAŞ Hüseyin Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. Selçuk İletişim 6, no.4 (2011): 115 - 125.
MLA AKTAŞ HASRET,OZÜPEK MEHMET NEJAT,ALTUNBAŞ Hüseyin Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. Selçuk İletişim, vol.6, no.4, 2011, ss.115 - 125.
AMA AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. Selçuk İletişim. 2011; 6(4): 115 - 125.
Vancouver AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları. Selçuk İletişim. 2011; 6(4): 115 - 125.
IEEE AKTAŞ H,OZÜPEK M,ALTUNBAŞ H "Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları." Selçuk İletişim, 6, ss.115 - 125, 2011.
ISNAD AKTAŞ, HASRET vd. "Çocukların marka tercihleri ve medya tüketim alışkanlıkları". Selçuk İletişim 6/4 (2011), 115-125.