Yıl: 2011 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 58 - 73 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama

Öz:
Küreselleşme süreci ile birlikte artan rekabet, işletmeleri inovasyonyapmaya zorunlu kılmaktadır. KOBİ’ler değişken müşteri gereksinimlerine hızlıcevap verebilecek esnek bir yapıya sahip olmaları nedeniyle büyük işletmelere göreinovasyon konusunda daha avantajlı görülmektedir. Bu çalışma KOBİ’lerininovasyon stratejilerinden hangilerini tercih ettiklerini ve inovasyon çeşitlerindenhangilerini uyguladıklarını tespit etmek amacıyla gerçek-leştirilmiştir. Çalışmaayrıca KOBİ’lerin çalışan sayıları ve yasal yapılarındaki farklılıkların inovasyonyapmayı ne derecede etkilediğini ve Ar-Ge’ye ayırdıkları pay ile inovasyonstratejileri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Elde edilen sonuçlar, çalışan sayısıarttıkça işletmelerin inovasyon yapma başarısının arttığını, inovasyon yapmanınKOBİ’lerin yasal yapısına göre farklılık göstermediğini ve Ar-Ge’ye ayrılan payıninovasyon stratejilerinin belirlenmesinde önemli rol oynadığını ortaya koymuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

Innovation strategies of SMEs and the factors affecting involvement in innovation: An implementation

Öz:
Increasing competitiveness through globalization process, has beenforcing enterprises to innovate more than ever before. SMEs are considered to bemore advantageous than large enterprises as they have a more flexible structure soas to meet costumers’ varying needs in an immediate manner. This study has beenconducted to find out which innovation strategies enterprises prefer and whichinnovations they are using. Moreover, the study has examined to what extent thenumber of their employees and the variety in their legal structures influence theirinnovation activities and investigated the relation between their R&D allocationsand innovation strategies. The findings have revealed that innovation success ofenterprises improves along with the increase in the number of employees;involvement in innovation activities is unresponsive to type of legal structure ofSMEs; and the size of R&D allocations plays a significant role in determining theirinnovation strategies.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ADALET BAKANLIĞI, Küçük ve Orta Büyüklükteki işletmelerin tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında yönetmelik, [Erişim Adresi]: http://www.mevzuat.adalet. gov.tr/html/ 24478.html, [Erişim Tarihi: 05.04.2008].
  • AHMED, A.M , ABDALLA, H.S. (1999). The role of innovation process in crafting the vision of the future, Computers & Industrial Engineering, Vol. 37, Iss.1-2, October.
  • ATİK, H. (2005). Yenilik ve ulusal rekabet gücü, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • BARUTÇUGİL, İ.S. (1981). Teknolojik yenilik ve araştırma–geliştirme yönetimi, Bursa: Bursa Üniversitesi Basımevi.
  • BAYRAK, S., AKDİŞ M. (2000). KOBİ’lerin yönetsel durumu ve sanayileşen illerde analizi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 1.
  • CİVAN, M., TEKİNKUŞ M. (2002). Küçük ve Orta Boy işletmelerin Avrupa Birliğine uyum süreci; Gaziantep örneği. Erc/ODTÜ Uluslar arası Ekonomi Kongresi. VI. Bildiri Kitabı, Ankara.
  • ÇALIPINAR, H., BAÇ, U. (2007). KOBİ’lerde inovasyon yapmayı etkileyen faktörler ve bir alan araştırması, Ege Akademik Bakış Dergisi, Yıl: 7, Sayı :2. Dictionary of Business (2002). 3.rd, New York: Oxford University Pres.
  • DİKER, Ç. (2003). Kobi’lerin finansman sorunlarının halka açılarak çözülmesi, Yayınlamamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • DİNÇER, Ö. (1999). İşletme yönetimine giriş. 4.bs., İstanbul: Beta Basım.
  • DÖM, S. (2006). Girişimcilik ve küçük işletme yöneticiliği. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • DURNA, U.(2002). Yenilik Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara.
  • GÖKÇEK, O. (2007). Yenilik yönetimi süreci ve yenilik stratejileri: otomotiv sektöründe bir alan çalışması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • GÜNAY, Ö.(2007). Kobi’lerde yenilik türlerinin analizi ve yenilik engellerinin belirlenmesine yönelik bir araştırma, Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İMAMOĞLU, S. (2002). Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) yenilik çabaları ve Kobi’lerde ürün yeniliği üzerine bir araştırma. Yayınlanmamış doktora tezi, Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • İRAZ, R. (2005). Yaratıcılık ve yenilik bağlamında girişimcilik ve KOBİ’ler. Konya: Çizgi Kitabevi.
  • KAYRAL, İ.H. (2008). Küçük ve orta boy işletmelere (Kobi) yönelik danışmanlık ve eğitim hizmetleri pazarı ve seçilmiş bir bölgedeki Kobi’lerin yapılarının danışmanlık ve eğitim hizmetleri ihtiyaçlarına etkileri üzerine bir inceleme, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KONGAR, E.N. (1995). İnovasyon: yenilik, Bitirme tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi, Endüstri Mühendisliği.
  • NORTH, D., VICKERS, D. (2000). The role and charasteristics ok SMEs, Oslo.
  • TAŞKIN, H., ADALI, M.R. (2003). Teknolojik zeka ve rekabet stratejileri, İstanbul: Değişim Yayınları.
  • TAYLAN, K. (1996). Yüksek teknolojili endüstriyel işletmelerde yenilik çalışmaları, Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
APA ÖRÜCÜ E, KILIÇ R, SAVAŞ A (2011). KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. , 58 - 73.
Chicago ÖRÜCÜ Edip,KILIÇ RECEP,SAVAŞ Abdullah KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. (2011): 58 - 73.
MLA ÖRÜCÜ Edip,KILIÇ RECEP,SAVAŞ Abdullah KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. , 2011, ss.58 - 73.
AMA ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. . 2011; 58 - 73.
Vancouver ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. . 2011; 58 - 73.
IEEE ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A "KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama." , ss.58 - 73, 2011.
ISNAD ÖRÜCÜ, Edip vd. "KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama". (2011), 58-73.
APA ÖRÜCÜ E, KILIÇ R, SAVAŞ A (2011). KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12(1), 58 - 73.
Chicago ÖRÜCÜ Edip,KILIÇ RECEP,SAVAŞ Abdullah KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi 12, no.1 (2011): 58 - 73.
MLA ÖRÜCÜ Edip,KILIÇ RECEP,SAVAŞ Abdullah KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, vol.12, no.1, 2011, ss.58 - 73.
AMA ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2011; 12(1): 58 - 73.
Vancouver ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi. 2011; 12(1): 58 - 73.
IEEE ÖRÜCÜ E,KILIÇ R,SAVAŞ A "KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama." Doğuş Üniversitesi Dergisi, 12, ss.58 - 73, 2011.
ISNAD ÖRÜCÜ, Edip vd. "KOBİ’lerde inovasyon stratejileri ve inovasyon yapmayı etkileyen faktörler: Bir uygulama". Doğuş Üniversitesi Dergisi 12/1 (2011), 58-73.