Yıl: 2010 Cilt: 6 Sayı: 23 Sayfa Aralığı: 9 - 22 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması

Öz:
Evlilik ilişkisi içerisindeki çiftlerin en çok yakındıkları problemlerin kaynaklarına inildiğinde, çatışma çözme ve problem çözümü gibi iletişim odaklı becerilerinin eksikliği göze çarpmaktadır. Çiftlerin yaşadıkları duygusal ve davranışsal problemler, herhangi bir yardım almadıkları takdirde, evliliklerini olduğu kadar yaşam doyumlarını da etkilemekte, dolayısıyla yaşam kalitelerini de düşürmektedir. Bu çalışma eşler arasındaki iletişimsizlik ve problemlerden kaynaklanan sorunlara çözüm bulmaya çalışarak kişilerin evliliklerinden aldıkları doyumu artırmak amacıyla yapılan bir grup çalışmasını içermektedir. Bir Toplum merkezinde gerçekleştirilen grup çalışmasına 23 ile 49 yaşları arasında ev hanımı olan 12 kişi katılmıştır. On iki oturum süren çalışmada evlilik yaşam ölçeği ve evlilikte sorun çözme ölçeği kullanılmıştır.
Anahtar Kelime: iletişimsizlik evlilik etkin iletişim evlilik yaşam ölçeği grup çalışması gecekondu kadınları evlilikte problem çözme ölçeği problem çözme kişilerarası iletişim evli çiftler ev kadınları

Konular: Aile Çalışmaları

Effective communication and problem solving for marriage: A group work with women in a community centr

Öz:
In marriage, by going behind to problems, it appears that the lack of the communication- based ability on problem solving and conflict resolution are most of the complaining challenge of couples. Emotional and behavioral problems which experienced by couples, if they do not receive any support, effects either their marriage or life satisfaction; that is why their life quality decreases. This study includes a group work that aspire after trying to solve communication based problems between the couples and to increase marrital satisfaction. 12 housewifes, whose ages differ between 23 and 49, were joined to group study that conducted in a Community Center Marriage Life Scale and Marital Problem Solving Scale were applied in the study which includes 12 sessions of group work.
Anahtar Kelime: squatter settlement women marital problem solving scale problem solving interpersonal communication married couples housewives lack of communication marriage effective communication marriage life scale group work

Konular: Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Canel, N.A (2007) Ailede Problem Çözme, Evlilik Doyumu ve Örnek Bir Grup Çalışmasının Sınanması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Erkan, R, M. Y. Erdoğdu (2006) Aile ve toplum dergisi,Cilt: 3, Sayı 9
  • Garvin D. C., Gutierrez M.L., Galınsky J.M (2004) Handbook Of Social Work With Groups, The Guilford Press, New York London.
  • Güven, N (2005) İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalar ve Evlilikte Problem Çözme Becerilerinin Evlilik Doyumu İle İlişkisi, yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Johnston,K (2005) How To Make A Marriage Last, Coping Whit Marriage Problems,Visionary Publications, Inc.
  • Keats, D. (1996). Culture and The Child: A Guide for Professionals in Child Care & Development. USA:John Wiley.
  • Baptiste, D. (1993). Immigrant Families, Adolescents and Acculturation. Ed: B. Settles, D. Hanks. M. Susman, Families on the Move, Migration, Immigration, Emigration and Mobility. USA: The Haworth Press
APA AKGÜN R, ULUOCAK POLAT G (2010). Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. , 9 - 22.
Chicago AKGÜN Rumeysa,ULUOCAK POLAT Gonca Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. (2010): 9 - 22.
MLA AKGÜN Rumeysa,ULUOCAK POLAT Gonca Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. , 2010, ss.9 - 22.
AMA AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. . 2010; 9 - 22.
Vancouver AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. . 2010; 9 - 22.
IEEE AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G "Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması." , ss.9 - 22, 2010.
ISNAD AKGÜN, Rumeysa - ULUOCAK POLAT, Gonca. "Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması". (2010), 9-22.
APA AKGÜN R, ULUOCAK POLAT G (2010). Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. Aile ve Toplum, 6(23), 9 - 22.
Chicago AKGÜN Rumeysa,ULUOCAK POLAT Gonca Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. Aile ve Toplum 6, no.23 (2010): 9 - 22.
MLA AKGÜN Rumeysa,ULUOCAK POLAT Gonca Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. Aile ve Toplum, vol.6, no.23, 2010, ss.9 - 22.
AMA AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. Aile ve Toplum. 2010; 6(23): 9 - 22.
Vancouver AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması. Aile ve Toplum. 2010; 6(23): 9 - 22.
IEEE AKGÜN R,ULUOCAK POLAT G "Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması." Aile ve Toplum, 6, ss.9 - 22, 2010.
ISNAD AKGÜN, Rumeysa - ULUOCAK POLAT, Gonca. "Evlilikte etkili iletişim ve prob çözme: Bir toplum merkezindeki kadınlarla gerçekleştirilen grup çalışması". Aile ve Toplum 6/23 (2010), 9-22.