Yıl: 2022 Cilt: 26 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 617 - 638 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 25-12-2022

TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI

Öz:
Edebi bir tür olan otobiyografide okuyucu genellikle fikirsel anlamda toplumu inşa eden karakterlerin eserlerine değer vermektedir. Fakat otobiyografi türünün kitle iletişim araçlarına, özellikle de televizyon programlarına uyarlanmasıyla birlikte içeriği önemli bir değişime uğramıştır. Bu durum özellikle İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında yayınlanan dergilerinin incelenmesiyle ortaya çıkarılmıştır. Savaş öncesi dönemde çoğunlukla mesleki olarak üretim sektörlerinde yer alan ünlülerin hayat hikayelerine yer verilirken, savaş sonrası dönemde çoğunlukla tüketim sektörlerinde yer alan ünlülerin hayat hikayelerine yer verilmeye başlanmıştır. Her bölümde değişen ünlülerin konuk olduğu televizyon programlarında izleyiciler için idoller yaratılmaktadır. Bu programlar aracılığıyla izleyicilerin kendilerini ünlülerle özdeştirmeleri ve onların başarı hikayelerine öykünmeleri sağlanır. Çalışma kapsamında bu televizyon programları tanımlamak için “docubio” kavramını kullanılmaktadır. Kavram, programların otobiyografi özelliği ve belge niteliği taşıması bakımından docu (documentary) ve gerçek hayatları anlatması bakımından bio (hayat) sözcüklerinin birleşimden oluşmaktadır. Çalışmada Türk televizyonlarında yayınlanmış “Akılda Kalan” (Habertürk), “Doğa Rutkay ile Her Şey Bu Masada” (Bloomberg HT) ve “24 Portre” (24 TV) programları niceliksel veriler doğrultusunda incelenmiş olup programlara konuk olan ünlülerin cinsiyetleri ve meslek dağılımları analiz edilmiştir. Programlara büyük bir çoğunlukla eğlence sektöründen ve popüler erkek konukların tercih edildiği görülmektedir. Ayrıca televizyon programlarının anlatı yapısının giderek hibrit bir yapıya dönüştüğü çalışma kapsamında önemli bir sonuç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Anahtar Kelime:

NARRATOR STRUCTURE OF “DOCUBIO” PROGRAMS ON TURKISH TELEVISIONS

Öz:
In an autobiography, which is a literary genre, the reader generally values the works of the characters who construct in an intellectual sense. However, with the adaptation of the autobiography genre to mass media, especially television programs, its content has undergone a significant change. This process can be observed by examining the magazines published before and after the Second World War. In the pre-war period, the lives of celebrities who were mostly in the production sectors professionally were included. In the post-war period, the life stories of celebrities who were mostly in the consumption sector began to be included. In these programs, idols are created for the audience, and celebrities who change in each episode are the guests. Through these programs, it is ensured that the audience identifies with the celebrities and emulates their success stories. Within the scope of this study, the concept of "docubio" is used to define television programs' content structure. The concept consists of the combination of the words "docu" (documentary) in terms of the autobiography and documentary nature of the programs and "bio" (life) in terms of describing real lives. Our study analyzed the genders and occupational distributions of the celebrities with quantitative data from the Turkish TV shows: "Akılda Kalan" (Habertürk), "Doğa Rutkay ile Her Şey Bu Masada" (Bloomberg HT), and "24 Portre" (24 TV). It is seen that popular male guests from the entertainment industry are preferred for programs. An important result of the study is that the narrative structure of television programs gradually turns into a hybrid structure.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Althusser, L. (2016). İdeoloji ve devletin ideolojik aygıtları. (çev. A. Tümertekin), İstanbul: İthaki Yayınları.
  • Bakhtin, M. (2001). Karnavaldan romana. (çev. C. Soydemir), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Baudrillard, J. (2013). Tüketim toplumu. (çev. F. Keskin-H. Deliceçaylı), İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Çankaya, E. (2015). Siyasal iletişim: Dünyada ve Türkiye'de. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Damrosch, L. (2011). Jean-Jacques Rousseau Huzursuz Dâhi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  • Edwards, H. L. (2013). The Trıumph Of Reality TV. United States: Praeger.
  • Foucault, M., Gutman, H. ve Hutton, P. H. (2001). Kendini bilmek. (çev. G.Ç. Güven), İstanbul: Om Yayınevi.
  • Fromm, E. (2003). Sahip olmak ya da olmak. (çev. A. Arıtan), İstanbul: Arıtan Yayınevi.
  • Guryeviç, A. (1995). Ortaçağ Avrupa'sında birey. (çev. İ.İgon-Z.Ülgen), İstanbul: AFA Yayıncılık.
  • Gürer, M. (2016). Televizyonun anlatı yapısı ve televizyon programlarında hibritleşme süreci. UHİVE Uluslararası Hakemli İletişim ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 12, 68-97.
  • Hill, A. (2005). Reality TV audiences and popular factual television. New York: Routledge
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2006). Yeni insan ve insanlar: Sosyal psikolojiye giriş. Evrim Yayınevi.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2012). Benlik, aile ve insan gelişimi. İstanbul: Koç Üniversitesi Yayınları.
  • Kars, N. (2003). Herkes izlesin. İstanbul: Derin Yayınları.
  • Lefebvre, H. (2016). Modern dünyada gündelik hayat. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Löwenthal, L. (2017). Edebiyat, popüler kültür ve toplum. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Mittell, J. (2004). Genre and television. New York: Routledge.
  • Özyer, N. (1993). Edebi tür olarak otobiyografi ve iki örnek. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 10 (1), 73-85.
  • Postman, N. (2019). Televizyon öldüren eğlence. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Riesman, D. (2019). Yalnız kalabalık. (çev. Y. Erdem), Ankara: Heretik Basın Yayın.
  • Sarlo, B. (2012). Geçmiş zaman: Bellek kültürü ve özneye dönüş üzerine bir tartışma. (çev. P. Bayaz Charum-D. Ekinci), İstanbul: Metis Yayınları.
  • Slater, P. (1998). Frankfurt Okulu. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Stadler, J. ve Mcwilliam K. (2009), Screen media. Australia: Allen & Unwin.
  • Smith, P. ve Riley, A. (2016). Kültürel kurama giriş. (çev. S. Güzelsarı ve İ. Gündoğdu), Ankara: Dipnot Yayınları.
APA GÜRER M, Nazlıgül H (2022). TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. , 617 - 638.
Chicago GÜRER MERT,Nazlıgül Hasan TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. (2022): 617 - 638.
MLA GÜRER MERT,Nazlıgül Hasan TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. , 2022, ss.617 - 638.
AMA GÜRER M,Nazlıgül H TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. . 2022; 617 - 638.
Vancouver GÜRER M,Nazlıgül H TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. . 2022; 617 - 638.
IEEE GÜRER M,Nazlıgül H "TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI." , ss.617 - 638, 2022.
ISNAD GÜRER, MERT - Nazlıgül, Hasan. "TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI". (2022), 617-638.
APA GÜRER M, Nazlıgül H (2022). TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 26(3), 617 - 638.
Chicago GÜRER MERT,Nazlıgül Hasan TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 26, no.3 (2022): 617 - 638.
MLA GÜRER MERT,Nazlıgül Hasan TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, vol.26, no.3, 2022, ss.617 - 638.
AMA GÜRER M,Nazlıgül H TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2022; 26(3): 617 - 638.
Vancouver GÜRER M,Nazlıgül H TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2022; 26(3): 617 - 638.
IEEE GÜRER M,Nazlıgül H "TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 26, ss.617 - 638, 2022.
ISNAD GÜRER, MERT - Nazlıgül, Hasan. "TÜRK TELEVİZYONLARINDA “DOCUBİO” PROGRAMLARININ ANLATI YAPISI". Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 26/3 (2022), 617-638.