Yıl: 2022 Cilt: 51 Sayı: Özel Sayı 1 Sayfa Aralığı: 379 - 389 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 20-01-2023

DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ

Öz:
Bu araştırmada materyal olarak Kolibri F₁ ve Korist F₁ alabaş (Brassica oleracea var. gongylodes L.) çeşitleri kullanılmıştır. Bitkiler, ısıtmasız plastik serada sera toprağında yetiştirilmiştir. Tohumlar torf doldurulmuş multipotlara ekilmiş ve ilk gerçek yapraklar görülünceye kadar standart bakım işlemleri yürütülmüştür. Fideler ilk 4-5 yapraklı olduğu dönemden itibaren seraya dikilmiş ve iki farklı vejetasyon döneminde farklı konsantrasyonlarda hazırlanan tuzlu su ile sulama yapılmıştır. Bu amaçla alabaşın iki farklı vejetasyon döneminin başından (genç fide döneminden gövde başlangıcına kadar, gövde başlangıcından hasada kadar) itibaren sulama suyuna dört farklı dozda NaCl tuzu (Kontrol, 5 dS m⁻¹, 10 dS m⁻¹ ve 20 dS m⁻¹) ilave edilmiştir. Deneme tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Tüm denemede toplam 48 parsel, her parselde 10 bitki ve tüm denemede toplam 480 bitki kullanılmıştır. Sonuç olarak, sulama suyundaki NaCl konsantrasyonundaki artışa paralel, yaprak hasar indeksinde artış gözlenirken, yaprak sayısı (adet), yaprak alanı (cm²), gövde çapı (cm), gövde yaş ağırlığı (g) ve pazarlanabilir verim (kg da⁻¹) özelliklerinde düşüş gözlenmiştir. Bitkilerin genç fide döneminden gövde başlangıcına kadar tuz stresinden daha fazla etkilendiği, ayrıca Korist F₁’in tuz stresinden Kolibri F₁’e göre daha az zarar gördüğü belirlenmiştir.
Anahtar Kelime: Brassica oleracea var. gongylodes L. tuz konsantrasyonu NaCl vejetasyon dönemi sulama suyu

THE EFFECTS OF IRRIGATION WATERS WITH DIFFERENT SALT CONCENTRATIONS APPLIED IN DIFFERENT VEGETATION PERIODS ON THE GROWTH AND DEVELOPMENT OF KOHLRABI

Öz:
In this study, Kolibri F₁ and Korist F₁ (Brassica oleracea var. gongylodes L.) kohlrabi cultivars were used as material. Plants were grown in the soil of an unheated plastic greenhouse. Seeds were sown in peat-filled multipots and standard cultural practices were done until the first true leaves appeared. The seedlings were transplanted into the greenhouse starting from the period when they had the first 4-5 leaves and were irrigated with salt water prepared at different concentrations in two different vegetation periods. For this purpose, four different doses of NaCl salt (Control, 5 dS m⁻¹, 10 dS m⁻¹ and 20 dS m⁻¹) were added to the irrigation water from the beginning of two different vegetation periods (from the young seedling period to the beginning of the stem, from the beginning of the stem to the harvest period). The experiment design was randomized plot with 3 replications. A total of 48 plots, 10 plants in each plot, thus a total of 480 plants in the whole experiment were used. As result, in parallel with the increase in NaCl concentration in irrigation water, an increase was observed in leaf damage index, while number of leaves (pieces), leaf area (cm²), stem diameter (cm), stem fresh weight (g) and marketable yield (kg da⁻¹) characteristics decreased. It was determined that plants were more affected by salt stress from the young seedling period to the stem beginning, also Korist F₁ was less damaged by salt stress than Kolibri F₁.
Anahtar Kelime: Brassica oleracea var. gongylodes L. salt concentration NaCl vegetation period irrigation water

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Deveci M, Gürkan S (2022). DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. , 379 - 389.
Chicago Deveci Murat,Gürkan Sena DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. (2022): 379 - 389.
MLA Deveci Murat,Gürkan Sena DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. , 2022, ss.379 - 389.
AMA Deveci M,Gürkan S DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. . 2022; 379 - 389.
Vancouver Deveci M,Gürkan S DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. . 2022; 379 - 389.
IEEE Deveci M,Gürkan S "DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ." , ss.379 - 389, 2022.
ISNAD Deveci, Murat - Gürkan, Sena. "DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ". (2022), 379-389.
APA Deveci M, Gürkan S (2022). DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. Bahçe, 51(Özel Sayı 1), 379 - 389.
Chicago Deveci Murat,Gürkan Sena DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. Bahçe 51, no.Özel Sayı 1 (2022): 379 - 389.
MLA Deveci Murat,Gürkan Sena DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. Bahçe, vol.51, no.Özel Sayı 1, 2022, ss.379 - 389.
AMA Deveci M,Gürkan S DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. Bahçe. 2022; 51(Özel Sayı 1): 379 - 389.
Vancouver Deveci M,Gürkan S DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ. Bahçe. 2022; 51(Özel Sayı 1): 379 - 389.
IEEE Deveci M,Gürkan S "DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ." Bahçe, 51, ss.379 - 389, 2022.
ISNAD Deveci, Murat - Gürkan, Sena. "DEĞİŞİK VEJETASYON DÖNEMLERİNDE UYGULANAN FARKLI TUZ KONSANTRASYONUNA SAHİP SULAMA SULARININ ALABAŞTA BÜYÜME VE GELİŞMEYE OLAN ETKİLERİ". Bahçe 51/Özel Sayı 1 (2022), 379-389.