Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı

Yıl: 2023 Cilt: 7 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 660 - 677 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 22-02-2023

Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı

Öz:
İthal ara malı bağımlılığı Türkiye ekonomisi için önemli bir problemdir. Bu nedenle, pek çok ampirik çalışmaya konu olmuştur. Bu çalışmalar çoğunlukla Girdi-Çıktı (IO) tablolarını kullanmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye için 2018 GÇ tablosu kullanılarak ithalat bağımlılık oranları (IRR) hesaplanmıştır. Ayrıca, IRR değerleri sektörlerin katma değer katkıları oranında ağırlıklandırılarak (IRR-VA) önceki değerlerle karşılaştırma yapılmıştır. Burada, çoğu sektörün hesaplanan değerler üzerinden sıralamalarının önemli ölçüde değiştiği görülmüştür. Klasik IRR analizi sonuçlarına göre en çok ithal ara malına en çok bağımlı olan sektörler: Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, Elektrikli Aletler, Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı, Kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, Kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı ve Makine ve teçhizat olarak belirlenmiştir. IRR-VA sonuçlarına göre ise, sırayla İnşaat, Elektrikli Aletler, Ulaştırma, depolama ve İletişim, Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı, Gıda ürünleri, İçecek ve Tütün ürünleri imalatı, Tekstil ürünleri, Giyim eşyaları, Deri ve ilgili ürünlerin imalatı sektörleri bulunmuştur. Bu durum ithal ara malı bağımlılığı incelenirken dikkatli bir analiz yapılması gerektiğini göstermektedir.
Anahtar Kelime: İthal bağımlılık Türkiye Girdi Çıktı analizi.

Dependency on Imported Intermediates in Turkey: Two Different IO Approach

Öz:
Import dependency on intermediates is an important problem in the Turkish economy. Therefore it is subject to many empirical studies. These studies mostly depend on Input Output (IO) tables. In this study, the import requirement ratio (IRR) are calculated from the 2018 IO Table for Türkiye. Also, the IRR values are weighted by the value-added percentage of the sectors (IRR-VA) and it is compared with the results of the pure IRR values. It is seen that most of the sector rankings change significantly. According to the pure IRR calculations, the sectors that are most dependent on the imported intermediates are Coke and refined petroleum products, Electrical equipment, Motor vehicles, trailers and semi-trailers, Rubber and plastics products, Chemical and chemical products, and Machinery and equipment, nec. On the other hand, IRR-VA calculations result in Construction, Electrical equipment, Transport, storage and communications, Coke and refined petroleum products, Food products, beverages and tobacco, Textiles, textile products, leather and footwear sectors. This indicates that a careful analysis is needed when it comes how to determine the import dependency on intermediates.
Anahtar Kelime: Import dependency Turkey Input Output analysis.

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA ÇIRPICI Y (2023). Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. , 660 - 677.
Chicago ÇIRPICI YASEMIN ASU Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. (2023): 660 - 677.
MLA ÇIRPICI YASEMIN ASU Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. , 2023, ss.660 - 677.
AMA ÇIRPICI Y Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. . 2023; 660 - 677.
Vancouver ÇIRPICI Y Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. . 2023; 660 - 677.
IEEE ÇIRPICI Y "Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı." , ss.660 - 677, 2023.
ISNAD ÇIRPICI, YASEMIN ASU. "Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı". (2023), 660-677.
APA ÇIRPICI Y (2023). Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. Fiscaoeconomia, 7(1), 660 - 677.
Chicago ÇIRPICI YASEMIN ASU Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. Fiscaoeconomia 7, no.1 (2023): 660 - 677.
MLA ÇIRPICI YASEMIN ASU Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. Fiscaoeconomia, vol.7, no.1, 2023, ss.660 - 677.
AMA ÇIRPICI Y Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. Fiscaoeconomia. 2023; 7(1): 660 - 677.
Vancouver ÇIRPICI Y Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı. Fiscaoeconomia. 2023; 7(1): 660 - 677.
IEEE ÇIRPICI Y "Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı." Fiscaoeconomia, 7, ss.660 - 677, 2023.
ISNAD ÇIRPICI, YASEMIN ASU. "Türkiye’de İthal Ara Malı Bağımlılığı: İki Farklı IO Yaklaşımı". Fiscaoeconomia 7/1 (2023), 660-677.