Yıl: 2011 Cilt: 25 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 9 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi

Öz:
Araştırma Tritikalede çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuz konsantrasyonlarının etkisini belirlemek amacıyla, 2008 yılında SDÜ Ziraat Fakültesi Laboratuar ve Seralarında yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde iki faktörlü ve 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, Karma-2000 çeşidi ve CIMMYT kaynaklı Tritikale hatları deneme materyali olarak kullanılmıştır. Farklı tuz konsantrasyonlarının (kontrol, EC değeri 3.9, 6.1, 8.3, 10.5, 14.9, 19.3, 25.0 dS/m) zamana bağlı çimlenme oranı, fide boyu, kök uzunluğu, toprak üstü ve kök kuru ağırlığı, protein içeriği üzerine etkileri incelenmiştir. Tritikale çeşitlerinin tuz konsantrasyonlarına gösterdikleri tepkiler farklı olmuştur. Tüm çeşitlerde artan tuz içeriğindeki artışa bağlı olarak zamana göre çimlenme oranı, fide boyu, kök uzunluğu, toprak üstü ve kök kuru ağırlıkları ile bitki toprak üstü ve kökte protein içeriklerinde kontrole göre önemli azalmalar belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi

Effects of salinity (NaCI) on germination and seedling growth in triticale genotypes

Öz:
The research was carried out at the laboratory and Research Greenhouses of Agriculture Faculty of Süleyman Demirel University in 2008 year. The study was conducted with the aim to determination effects of salt applications on germination and seedling growth in Triticale genotypes. The experiment was arranged as randomized plots design with two factors and four replications. Triticale cultivar Karma-2000 and Triticale lines obtained from CIMMYT were used as experimental materials. The study was conducted to observe effects of different salt concentrations (control, EC value: 3.9, 6.1, 8.3, 10.5, 14.9, 19.3, 25.0 dSm1) on emergence rate depend on time, seedling length, root length, dry weights and protein content of green parts and roots. Response of Triticale cultivars was significantly different to salt concentrations. Emergence rate depend on time, seedling length, root length, dry weights of green parts and roots, protein content of roots and leaves were significant decreased according to control depend on increasing salt concentrations.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Tarımsal Ekonomi ve Politika Çevre Bilimleri Ekoloji Genetik ve Kalıtım Ziraat Mühendisliği Bitki Bilimleri Biyoloji Çeşitliliğinin Korunması Entomoloji Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARA B, AKGÜN İ, ALTINDAL D (2011). Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. , 1 - 9.
Chicago KARA Burhan,AKGÜN İLKNUR,ALTINDAL Demet Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. (2011): 1 - 9.
MLA KARA Burhan,AKGÜN İLKNUR,ALTINDAL Demet Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. , 2011, ss.1 - 9.
AMA KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. . 2011; 1 - 9.
Vancouver KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. . 2011; 1 - 9.
IEEE KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D "Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi." , ss.1 - 9, 2011.
ISNAD KARA, Burhan vd. "Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi". (2011), 1-9.
APA KARA B, AKGÜN İ, ALTINDAL D (2011). Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(1), 1 - 9.
Chicago KARA Burhan,AKGÜN İLKNUR,ALTINDAL Demet Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25, no.1 (2011): 1 - 9.
MLA KARA Burhan,AKGÜN İLKNUR,ALTINDAL Demet Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol.25, no.1, 2011, ss.1 - 9.
AMA KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2011; 25(1): 1 - 9.
Vancouver KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi. 2011; 25(1): 1 - 9.
IEEE KARA B,AKGÜN İ,ALTINDAL D "Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi." Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25, ss.1 - 9, 2011.
ISNAD KARA, Burhan vd. "Tritikale genotiplerinde çimlenme ve fide gelişimi üzerine tuzluluğun (NaCl) etkisi". Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25/1 (2011), 1-9.