Yıl: 2022 Cilt: 7 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 399 - 408 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 01-03-2023

Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme

Öz:
Son yıllarda Türk sigortacılık sektöründe kamu otoritesi tarafından sigorta havuzlarının oluşturulduğu görülmektedir. Düzenlenen poliçeler karşılığında elde edilen primler havuza aktarılmakta ve hasar oluştuğunda tazminatların ödenmesi bu havuzlar tarafından yapılmaktadır. Bu tür havuzların devlet tarafından kurulması ve yönetilmesi anlamlıdır. Ancak yeni kurulan sigorta havuzları bir kapasite sorunundan ziyade sektörde dönemsel olarak yaşanan sorunlar nedeniyle bir politika tercihi neticesinde kurulmuşlardır. Çalışmada, öncelikle kurulan sigorta havuzlarının teknik yapısı ve kurulma amaçları araştırılmıştır. Akabinde ülkemizdeki sigorta havuzlarının kurulma amaçları, yapıları, çalışma şekilleri istatistiki bilgiler verilerek incelenmiştir. Daha sonra havuzların avantaj ve dezavantajları değerlendirilerek kısa vadede çözüm sağlamasına karşın, bu havuzların mevcut ve olası sorunları dikkate alınarak orta ve uzun vadede gözden geçirilmesinin ve söz konusu sigortaların sigorta şirketleri tarafından sunulmasının önemli olduğu ortaya konulmaktadır.
Anahtar Kelime: Türk sigortacılık sektörü Sigorta şirketleri Sigorta havuzları Kamu otoritesi

An Examination of Insurance Pool Practices and Sustainability in the Turkish Insurance Market

Öz:
Recently, observed that insurance pools have been created by the public authority in the Turkish insurance market. Premiums obtained in return for the issued policies are transferred to the pool and compensations are paid by these pools too. It is meaningful such pools are established and managed by the state. However, newly established insurance pools were founded as a result of a policy choice due to periodic problems in the market rather than a capacity problem. In the study, firstly, the technical structure of the pools and the purpose of their establishment were investigated. Then, the purpose of establishment, structures and working methods of insurance pools in our country were examined by giving statistical information. Afterwards, revealed that although the advantages and disadvantages of them provide solutions in the short term, important to review the existing and potential problems of the pools in the medium and long term and to offer the insurance products by companies.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA UMUT M (2022). Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. , 399 - 408.
Chicago UMUT MUHARREM Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. (2022): 399 - 408.
MLA UMUT MUHARREM Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. , 2022, ss.399 - 408.
AMA UMUT M Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. . 2022; 399 - 408.
Vancouver UMUT M Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. . 2022; 399 - 408.
IEEE UMUT M "Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme." , ss.399 - 408, 2022.
ISNAD UMUT, MUHARREM. "Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme". (2022), 399-408.
APA UMUT M (2022). Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. Journal of emerging economies and policy (Online), 7(2), 399 - 408.
Chicago UMUT MUHARREM Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. Journal of emerging economies and policy (Online) 7, no.2 (2022): 399 - 408.
MLA UMUT MUHARREM Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. Journal of emerging economies and policy (Online), vol.7, no.2, 2022, ss.399 - 408.
AMA UMUT M Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. Journal of emerging economies and policy (Online). 2022; 7(2): 399 - 408.
Vancouver UMUT M Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme. Journal of emerging economies and policy (Online). 2022; 7(2): 399 - 408.
IEEE UMUT M "Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme." Journal of emerging economies and policy (Online), 7, ss.399 - 408, 2022.
ISNAD UMUT, MUHARREM. "Türk Sigortacılık Piyasasında Sigorta Havuz Uygulamaları ve Sürdürülebilirliğine İlişkin İnceleme". Journal of emerging economies and policy (Online) 7/2 (2022), 399-408.