Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları

Yıl: 2023 Cilt: 18 Sayı: 212 Sayfa Aralığı: 175 - 199 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 07-08-2023

Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları

Öz:
Ecrimisil talebi kötüniyetli zilyedin malı bizzat kullanması nedeniyle ödemesi gereken kullanım karşılığıdır. Paydaşlar arasında ecrimisil talep edilebilmesi için kural olarak intifadan men koşulunun gerçekleşmesi gerekir. Bu çalışma kapsamında intifadan men koşulunun anlamı ve ne şekilde gerçekleşebileceği üzerinde durulacaktır. Ecrimisile ilişkin kurallar genellikle Yargıtay uygulaması ile geliştirilmiştir. Bu nedenle intifadan men şartı ve intifadan men şartının aranmadığı haller Yargıtay kararları çerçevesinde ele alınmıştır. Yargıtay uygulamasında paylı malın hukuki ya da doğal ürün getiren bir yer olması, taşınmazın kullanım biçimine ilişkin paydaşların oybirliği ile aldığı bir kararın bulunması ya da fiili kullanım biçiminin belirlenmiş olması, bir paydaşın taşınmazın tamamında hak iddia etmesi ve diğerlerinin paydaşlığını inkâr etmesi, hazine, belediye gibi kamu kurum ve kuruşlarının davalısı ile birlikte paydaş oldukları mallar ile kayyımla idare edilen mallar için ecrimisil talep edilmesi, daha önce el atmanın önlenmesi, ortaklığın giderilmesi, ecrimisil ya da benzeri davaların açılması veya ecrimisil talebine ilişkin icra takibi yapılması halleri intifadan men şartının istisnası olarak nitelendirilmektedir. Ancak bu hallerin hepsi intifadan men şartının gerçek anlamda istisnası niteliğinde değildir. Bu çalışma kapsamında intifadan men şartı ve istisnaları ele alınacaktır.
Anahtar Kelime: Ecrimisil Paylı Mülkiyet Paydaş İntifadan Men Haksız Zilyet.

The Requirement of Prohibition of Usufruct to Demand Mesne Profits between Joint Owners and Exceptions to This Requirement

Öz:
Mesne profit claim is the compensation that must be paid due to the use of the goods by the unfair possessor in bad faith. As a rule, the condition of prohibition from usufruct must be fulfilled to claim compensation amongst the joint owners. Within the scope of this study, the meaning of the prohibition of usufruct and how it can be realized will be emphasized. Rules regarding mesne profits are generally developed within the practice of the Turkish Supreme Court. For this reason, the condition of prohibition from usufruct and the situations in which the condition of prohibition from usufruct is excluded are discussed within the framework of the Supreme Court decisions. In the Supreme Court practice, the fact that the joint property brings legal or natural fruits or there is a unanimous decision taken by the joint owners regarding the use of the immovable or the use of the immovable has been de facto determined or one of the joint owners claims rights over the entire immovable and deny the others’ rights or the mesne profit claims regarding the goods subject to the joint property of public institutions and organizations -such as the treasury, municipality- and respondent or the goods managed by trustees, law suits filed previously regarding the prevention of seizure, dissolution of joint ownership, or mesne profits or law suits similar to those or commencing execution proceedings regarding the mesne profits, are considered as exceptions to the condition of prohibition from usufruct. However, not all these cases are actually exceptions to the requirement of prohibition from usufruct. Within the scope of this study, the requirement of prohibition from usufruct and its exceptions will be discussed.
Anahtar Kelime: Mesne Profit Joint Ownership Joint Owner Prohibition of Usufruct Unfair Possessor.

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • AK, Burak, Haksız Kullanma Tazminatı (Ecrimisil), Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2021.
  • AKBIYIK, Cem, Yargıtay Uygulamasında İntifadan Men Koşulu ve İstisnaları, Prof. Dr. Necla Giritlioğlu’na Armağan, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2020, s. 1-22.
  • AKBULUT, Pakize Ezgi, Elbirliği Mülkiyeti Çerçevesinde El Atmanın Önlenmesi Davası ve Ecrimisil Tazminatı Talebi, Legal Hukuk Dergisi, Cilt: 16, Sayı: 181, 2018, s. 69-102.
  • AKÇAAL, Mehmet, Ecrimisil Davalarında İntifadan Men Şartı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 2, 2022, s. 440-493.
  • AKİPEK, Jale G., Türk Eşya Hukuku (Ayni Haklar) Zilyetlik ve Tapu Sicili, Mahdut Aynî Haklar, Sevinç Matbaası, Ankara, 1972.
  • ANTALYA, O. Gökhan / TOPUZ, Murat, Eşya Hukuku Marmara Hukuk Yorumu, Cilt 4/1, Ankara, 2019.
  • AYAN, Mehmet, Eşya Hukuku -II- Mülkiyet, Seçkin Yayınevi, Ankara, 2016 (Mülkiyet).
  • AYAN, Mehmet, Eşya Hukuku -I- Zilyetlik ve Tapu Sicili, Adalet Yayınevi, Ankara, 2020.
  • AYBAY, Aydın / HATEMİ, Hüseyin, Eşya Hukuku, Vedat Kitapçılık, İstanbul, 2014.
  • BAŞ-SÜZEL, Ece, Gerçek Olmayan Vekaletsiz İş görme ve Menfaat Devri Yaptırımı, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2015.
  • EREN, Fikret, Mülkiyet Hukuku, Yetkin Yayınları, Ankara, 2020.
  • ERMAN, Hasan, Eşya Hukuku Dersleri, Der Yayınları, İstanbul, 2018.
  • ERTAŞ, Şeref, Eşya Hukuku, 13. Baskı, Barış Yayınları Fakülteler Kitabevi, İzmir, 2017.
  • ESENER, Turhan / GÜVEN, Kudret, Eşya Hukuku, Yetkin Yayınevi, Ankara, 2017.
  • FEYZİOĞLU, Feyzi Necmettin, Zilyetlikte İadenin Mevzuu ve Şümulü̈ Hususiyle Ecrimisil Meselesi, Baha Matbaası, İstanbul, 1961.
  • GÜRSOY, Kemal T. / EREN, Fikret / CANSEL, Erol, Türk Eşya Hukuku, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Yayınları No: 476, Ankara, 1984.
  • İNCEOĞLU, Mehmet, Murat, Kira Hukuku, Cilt 1, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2014 (C. 1).
  • NOMER, Haluk Nami / ERGÜNE, Mehmet Serkan, Eşya Hukuku, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2022.
  • OĞUZMAN, M. Kemal / SELİÇİ, Özer / OKTAY-ÖZDEMİR, Saibe, Eşya Hukuku, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2020.
  • ÖZÇELİK, S. Barış, Paylı Mülkiyete Konu Eşyanın Kiraya Verilmesi, Ankara Barosu Dergisi, Yıl: 67, Sayı: 2, 2009, s. 20-28.
  • ÖZDEMİR, Hilal, Ecrimisil Tazminatı, Selçuk Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 1, 2020, s. 83-108.
  • ÖZEN, Burak, Haksız Zilyedlikte İade, Beta Yayınları, İstanbul, 2003.
  • ÖZTAŞ, İlker, Paylı Mülkiyette Paydaşın Kullanma ve Yararlanma Hakkı, On İki Levha Yayıncılık, İstanbul, 2011.
  • REİSOĞLU, Safa, Türk Eşya Hukuku, Cilt 1, Sevinç Matbaası, Ankara, 1984.
  • RUHİ, Ahmet Cemal / RUHİ, Canan, Ecrimisil Davaları: (Haksız İşgal Tazminatı Davaları), Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2019.
  • SAYMEN, Ferit H. / ELBİR, Halid K., Türk Eşya Hukuku Dersleri, İstanbul, 1963.
  • SİRMEN, A. Lale, Eşya Hukuku, Yetkin Yayınevi, Ankara, 2019.
  • SUNGURBEY, İsmet, Medeni Kanun Öntasarısının Nesneler Hukukunun Eleştirisi, Sulhi Garan Matbaası, İstanbul, 1972.
  • TEKDOĞAN, Aydın, Ecrimisil Davaları, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2022.
  • TEKİNAY, Selahattin Sulhi / AKMAN, Sermet / BURCUOĞLU, Haluk / ALTOP, Atilla, Eşya Hukuku, Cilt 1, 5. Baskı, Filiz Kitabevi, İstanbul, 1989.
  • ÜNAL, Mehmet / BAŞPINAR, Veysel, Şeklî Eşya Hukuku, Savaş Yayınevi, Ankara, 2018.
  • ÜNAL, Nurdoğan / ÖZLEYEN, Emine, Haksız İşgal Tazminatı (Ecrimisil), Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2019.
  • YAVUZASLAN, Ceren, Ecrimisil, Filiz Kitabevi, İstanbul, 2017.
  • YAVUZ, Nihat, Paydaşlar Arasındaki Haksız İşgal Tazminatı (Ecrimisil) Davasında Yararlanmadan Alıkoyma (İntifadan Men) Sorunu, Yargıtay Dergisi, 1989, s. 721-746 (Paydaşlar).
  • YAVUZ, Nihat, Uygulamada Ecrimisil (Haksız İşgal Tazminatı) Davaları, Yetkin Yayınları, Ankara 2010 (Ecrimisil).
APA Yücedağ N (2023). Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. , 175 - 199.
Chicago Yücedağ Nafiye Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. (2023): 175 - 199.
MLA Yücedağ Nafiye Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. , 2023, ss.175 - 199.
AMA Yücedağ N Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. . 2023; 175 - 199.
Vancouver Yücedağ N Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. . 2023; 175 - 199.
IEEE Yücedağ N "Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları." , ss.175 - 199, 2023.
ISNAD Yücedağ, Nafiye. "Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları". (2023), 175-199.
APA Yücedağ N (2023). Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 18(212), 175 - 199.
Chicago Yücedağ Nafiye Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 18, no.212 (2023): 175 - 199.
MLA Yücedağ Nafiye Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.18, no.212, 2023, ss.175 - 199.
AMA Yücedağ N Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2023; 18(212): 175 - 199.
Vancouver Yücedağ N Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2023; 18(212): 175 - 199.
IEEE Yücedağ N "Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları." Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 18, ss.175 - 199, 2023.
ISNAD Yücedağ, Nafiye. "Paylı Mülkiyette Paydaşlar Arasında Ecrimisil Talep Edilmesi İçin Gerekli İntifadan Men Şartı ve Bu Şartın İstisnaları". Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 18/212 (2023), 175-199.