Yıl: 2023 Cilt: Sayı: 281 Sayfa Aralığı: 68 - 79 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 14-05-2023

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ

Öz:
Vergi mevzuatına göre Devletin kamu harcamalarını karşılamak amacıyla gerçek ve tüzel kişilerden ödeme güçlerine göre karşılıksız olarak aldığı pay olarak tanımlanan vergi, TMS/ TFRS esaslarına göre ilgili dönem gideri olarak değerlendirilmektedir. İşletmelerin temel mali tablolarında yer alan varlık ve kaynaklar kayıtlı değerleri ile yer alıp, ticari karlar da bu değerler dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Vergiye esas mali kar ise ticari kardan hareket edilerek oluşturulmakta ve ortaya çıkan sürekli/geçici farklar muhasebenin dönemsellik ilkesi çerçevesinde değerlendirilmektedir. TMS/TFRS açısından diğer işletmelerde olduğu gibi inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren işletmeler açısından da son derece önemli bir konu olan “Ertelenmiş Vergi Varlığı/Yükümlülüğü” mali kar ile ticari kar arasındaki ilişkiyi gerçekleştirmektedir. Bu çerçevede analizin temel amacı, inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren işletmelere ve özellikle sektör ile ilgili finansal tablo kullanıcılarına yönelik “Ertelenmiş Vergiler” ile ilgili açıklayıcı bilgilerin edinilmesini akademik anlamda sağlamaktır.
Anahtar Kelime:

ANALYSIS ON DEFERRED TAX ASSETS/LIABILITIES WITHIN ACCOUNTING APPLICATIONS RELATED TO CONSTRUCTION AND REAL ESTATE SECTOR

Öz:
According to the tax legislation, the tax, which is defined as the unrequited share received by the State from real and legal persons according to their ability to pay, in order to meet public expenditures, is evaluated as the relevant period expense according to the TMS/TFRS principles. Assets and resources in the basic financial statements of the enterprises are included with their book values and commercial profits are calculated by taking these values into account. The taxable financial profit is formed from the commercial profit and the resulting permanent/ temporary differences are evaluated within the framework of the periodicity principle of accounting. In terms of TMS/TFRS, “Deferred Tax Asset/Liability”, which is an extremely important issue for businesses operating in the construction and real estate sector, as in other businesses, realizes the relationship between financial profit and commercial profit. In this context, the main purpose of the analysis is to provide academic explanatory information about “Deferred Taxes” for businesses operating in the construction and real estate sector and especially for users of financial statements related to the sector.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • • AKDOĞAN, N., SEVİLENGÜL, O. (2007). TMS İle Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması. İSMMMO Yayınları. No:83. İstanbul.
  • • DEMİR, Erol. (2015). İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi. Gazi Kitabevi. Ankara.
  • • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu. TMS 12 Gelir Vergileri Standardı, ( https://www.kgk.gov.tr/ Portalv2Uploads/files/DynamicContent- Files/T%C3%BCrkiye%20Muhasebe%20 Standartlar%C4%B1/TMSTFRS2018Seti/ TMS/TMS_12_2018.pdf). Erişim Tarihi:14 Eylül 2022.
  • • Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu. “TMS 16 Maddi Duran Varlıklar”Standardı”. (https://www. kgk.gov.tr/Portalv2Uploads/files/DynamicContentFiles/ T%C3%BCrkiye%20Muhasebe% 20Standartlar%C4%B1/TMSTFRS2014Seti/ TMS16.pdf). Erişim Tarihi: 28 Eylül 2022.
  • • ÖZÇELİK KATKAT, M. (2021). “Ertelenmiş Vergilerin Dönem Net Kârına Etkisinin Analizi”. İSMMMO Mali Çözüm Dergisi. Sayı 164. Mart-Nisan. 59-82.
APA Aydın F, DEMIR E, Hatipoğlu İ (2023). İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. , 68 - 79.
Chicago Aydın Fazıl,DEMIR EROL,Hatipoğlu İlhan İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. (2023): 68 - 79.
MLA Aydın Fazıl,DEMIR EROL,Hatipoğlu İlhan İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. , 2023, ss.68 - 79.
AMA Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. . 2023; 68 - 79.
Vancouver Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. . 2023; 68 - 79.
IEEE Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ "İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ." , ss.68 - 79, 2023.
ISNAD Aydın, Fazıl vd. "İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ". (2023), 68-79.
APA Aydın F, DEMIR E, Hatipoğlu İ (2023). İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. Vergi Raporu, (281), 68 - 79.
Chicago Aydın Fazıl,DEMIR EROL,Hatipoğlu İlhan İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. Vergi Raporu , no.281 (2023): 68 - 79.
MLA Aydın Fazıl,DEMIR EROL,Hatipoğlu İlhan İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. Vergi Raporu, vol., no.281, 2023, ss.68 - 79.
AMA Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. Vergi Raporu. 2023; (281): 68 - 79.
Vancouver Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ. Vergi Raporu. 2023; (281): 68 - 79.
IEEE Aydın F,DEMIR E,Hatipoğlu İ "İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ." Vergi Raporu, , ss.68 - 79, 2023.
ISNAD Aydın, Fazıl vd. "İNŞAAT VE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNE İLİŞKİN MUHASEBE UYGULAMALARI KAPSAMINDA ERTELENMİŞ VERGİ VARLIĞINA/YÜKÜMLÜLÜĞÜNE YÖNELİK ANALİZ". Vergi Raporu 281 (2023), 68-79.