İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi

Yıl: 2023 Cilt: 1 Sayı: 499 Sayfa Aralığı: 36 - 48 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 23-05-2023

İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi

Öz:
Tasarımcının planları ve yapım süreci ile şekillenen ve fiziksel bir boyut olan yapıya dönüşen inşaat kavramı, iş dünyasının önemli bir unsurudur. Çeşitli disiplinleri içerisinde barındıran bu iş dünyası, mali yapısı gereği, projelerin kısa sürede yenilenmeyecek, tekrarı düşülmeyecek faaliyetler kategorisinde yer almaktadır. Çalışmada, öncelikle kavramsal çerçevede inşaat kavramı tanımlanmış ve yasal mevzuattaki konumuna yer verilmiştir. Ardından inşaat faaliyetleri; sözleşmelerin hukuki boyutu FIDIC (Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu) kapsamında, vergi boyutu mevzuat kapsamında ve standartlar boyutu TFRS 15 Müşteri Sözleşmelerinden Hasılat Standardı kapsamında incelenmiş ve muhasebe kayıtları yapılarak çalışma sonlandırılmıştır.
Anahtar Kelime:

Evaluation of Construction Enterprises with the Dimension of International Contracts, Financial Reporting Standards and Tax Regulations

Öz:
The concept of construction, which is shaped by the designer's plans and the construction process and transformed into a physical dimension, is an important element of the business world. This business world, which includes various disciplines, is in the category of non-recurring activities due to its financial structure. In this paper, first of all, the concept of construction is defined in the conceptual framework and its position in the legal legislation is given. Then construction activities; legal dimension of contracts within the scope of FIDIC (Federation Internationale Des Ingenierus Conseils); tax dimension within the scope of legislation; The standards dimension was examined within the scope of TFRS 15 Revenue from Contracts with Customers and the study was concluded by making accounting records.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • - Cambridge Sözlüğü, https://dictionary.cambridge. org/dictionary/
  • - Harris, Cyril M. Dictionary of Architecture and Building Construction, McGraw-Hill:USA, 2006.
  • - https://www.mevzuat.gov.tr/
  • - KGK, TFRS 15. https://www.kgk.gov.tr/Portalv2 Uploads/files/DynamicContentFiles/T%C3%BCrkiye% 20Muhasebe%20Standartlar%C4%B1/TMSTFRS2016S eti/TFRS_15_09092016.pdf
  • - Kızılot, Şükrü. İnşaat Muhasebesi, Vergilendirilmesi Mevzuatı ve Asgari İşçilik, Yaklaşım Yayıncılık: Ankara, 18. Baskı, 2014.
  • - Peterson, Steven J. Construction Accounting and Financial Management. Hamilton Printing Company: America, 2009.
  • - FASB, https://www.fasb.org/page/PageContent? pageId=/ projects/recentlycompleted/revenue-fromcontracts- with-customers-topic-606.
  • - FASB, https://www.fasb.org/document/blob?file- Name=Rev_Rec_Implementation_QAs.pdf,Ocak 2020.
  • - FIDIC, fidic.org/bookshop
  • - FIDIC, https://fidic.org/about-us
  • - FIDIC, https://fidic.org/
  • - Kostakoğlu, Cengiz. İçtihatlı İnşaat Hukuku, Beta Yayınları: İstanbul, 3.Baskı, 2000.
  • - Öktem, Begüm. “Yıllara Yaygın İnşaatların TFRS 15, BOBI FRS ve Vergi Kanunlarımız Açısından Karşılaştırılması”, Vergi Raporu Dergisi, Sayı:252, Eylül, 2020.
  • - Şenlik, Mehmet. İnşaat Muhasebesi, Maliye ve Hukuk yayınları: Ankara, 2 Baskı, 2007
  • - T.C. Resmi Gazete, 15 Ocak 2019 tarihli ve 30656 sayı.
  • - Uyanık, Nedim. İnşaat Sözleşme Yönetimi, Seçkin Yayınevi: Ankara, 2. Baskı, 2018
  • - Tüzemen Atik, Ebru, “FIDIC Kırmızı Kitap (New Red Book) Kuralları Uyarınca İnşaat Sözleşmelerinde Müteahhidin Sorumluluğu”. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. XVIII, Sa.2., 2014.
APA ÖKTEM R (2023). İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. , 36 - 48.
Chicago ÖKTEM RECEP İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. (2023): 36 - 48.
MLA ÖKTEM RECEP İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. , 2023, ss.36 - 48.
AMA ÖKTEM R İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. . 2023; 36 - 48.
Vancouver ÖKTEM R İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. . 2023; 36 - 48.
IEEE ÖKTEM R "İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi." , ss.36 - 48, 2023.
ISNAD ÖKTEM, RECEP. "İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi". (2023), 36-48.
APA ÖKTEM R (2023). İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. Vergi Dünyası Dergisi, 1(499), 36 - 48.
Chicago ÖKTEM RECEP İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. Vergi Dünyası Dergisi 1, no.499 (2023): 36 - 48.
MLA ÖKTEM RECEP İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. Vergi Dünyası Dergisi, vol.1, no.499, 2023, ss.36 - 48.
AMA ÖKTEM R İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. Vergi Dünyası Dergisi. 2023; 1(499): 36 - 48.
Vancouver ÖKTEM R İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi. Vergi Dünyası Dergisi. 2023; 1(499): 36 - 48.
IEEE ÖKTEM R "İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi." Vergi Dünyası Dergisi, 1, ss.36 - 48, 2023.
ISNAD ÖKTEM, RECEP. "İnşaat İşletmelerinin Uluslararası Sözleşme, Finansal Raporlama Standartları ve Vergi Düzenlemeleri Boyutu ile Değerlendirilmesi". Vergi Dünyası Dergisi 1/499 (2023), 36-48.