Yıl: 2010 Cilt: 13 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 215 - 223 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması

Öz:
Bu çalışmada, Gökçeada’nın elektrik enerjisi gereksiniminin yenilenebilir enerji kaynakları ile nasıl karşılanabileceği incelenmiştir. Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili olarak daha önce yapılmış olan çalışmalarda, maliyet analizinin yıllık ortalama değerlere göre yapıldığı ve yıl boyunca oluşan çeşitli değişimlerin sisteme eklenemediği görülmektedir. Bu çalışmada ise, hem bilgisayarda oluşturulan sistemin mümkün olduğu kadar gerçekçi olmasını sağlamak ve hem de elektrik yükü, rüzgâr hızı ve güneş ışınımı gibi zamanla değişen büyüklüklerin etkisini sisteme katmak için HOMER (Hybrid Optimization Model for Electric Renewable) programı kullanılmıştır. Karma veya karma olmayan yenilenebilir enerji sisteminin en uygun düzenlemesini elde etmek için, güneş panelleri, rüzgâr türbinleri ve akülerden oluşan sistemler çeşitli senaryolarla modellenmiştir. Bilgisayar benzetimi sonuçlarına göre, Gökçeada için rüzgâr enerjisi sistemi ile enerji maliyeti diğer sistemlerle elde edilen değerlerden daha düşük olmaktadır. Bu sonuç, özellikle şebekeye bağlı çalışma senaryosuna göre fazla enerjinin şebekeye satılması durumunda rüzgâr enerjisinin Gökçeada için avantajlı olduğunun kanıtıdır.
Anahtar Kelime:

Investigation of the potential for electrical energy production with renewable energy sources in Gökçeada

Öz:
In this study, requirement for electrical energy of Gökçeada is analyzed that how can it be supplied with renewable energy sources. At relevant studies which are done about renewable energy sources, it is seen that cost analysis are done according to annual average values. But in this study, HOMER (Hybrid Optimization Model for Electric Renewable) program is used in order to make the system which is generated with computer to be as real as possible and also the effect of values which vary by the time like electric load, wind speed and solar radiation, to the electric system are modeled. The systems which are composed of solar panels, wind turbines and batteries, are modeled with various scenarios to obtain the optimum configuration of hybrid or non-hybrid renewable energy system. According to the simulation results; it is seen that energy costs of wind energy systems are lower for Gökçeada. It is revealed that wind energy is advantageous in Gökçeada especially with grid sales according to the grid connected scenario.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1) Farret, Felix A. 2006. Integration of alternative sources of energy. Wiley-Interscience
  • 2) Google Earth
  • 3) http://www.gokceadarehberi.com
  • 4) HOMER Help files
  • 5) Artar,H., 2005 Gökçeada rüzgâr enerji potansiyelinin incelenmesi ve enerji dönüşüm analizi, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul
  • 6) Eskin, N., Artar, H., Tolun, S., 2006. Wind energy potential of Gökçeada Island in Turkey, Renewable and Sustainable Energy Reviews
  • 7) Camerlynck, J., 2004. Modelling of Renewable Energy Systems in the Maldives, Utrecht University
  • 8) http://www.gepower.com/
  • 9) http://www.fxstreet.com/fundamental/interest-rates-table
  • 10) http://www.tcmb.gov.tr/
  • 11) http://www.bigpara.com
  • 12) http://gm.poas.com.tr/pompafiyat
  • 13) Givler T, Lilienthal P. Explore the role of gensets in small solar power systems. NREL, US, 2005. (http://www.nrel.gov/docs/fy05osti/36774.pdf).
  • 14) Dalton, G.J., Lockington, D.A., Baldock, T.E., 2007. Feasibility analysis of stand-alone renewable energy supply options for a large hotel, Renewable Energy
  • 15) http://www.windpower.org
  • 16) http://www.mutlu.com.tr/
  • 17) www.epdk.gov.tr
APA YILMAZ U, Demiroren A, ZEYNELGİL H (2010). Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. , 215 - 223.
Chicago YILMAZ UĞUR,Demiroren Aysen,ZEYNELGİL H. Lale Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. (2010): 215 - 223.
MLA YILMAZ UĞUR,Demiroren Aysen,ZEYNELGİL H. Lale Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. , 2010, ss.215 - 223.
AMA YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. . 2010; 215 - 223.
Vancouver YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. . 2010; 215 - 223.
IEEE YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H "Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması." , ss.215 - 223, 2010.
ISNAD YILMAZ, UĞUR vd. "Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması". (2010), 215-223.
APA YILMAZ U, Demiroren A, ZEYNELGİL H (2010). Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. Politeknik Dergisi, 13(3), 215 - 223.
Chicago YILMAZ UĞUR,Demiroren Aysen,ZEYNELGİL H. Lale Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. Politeknik Dergisi 13, no.3 (2010): 215 - 223.
MLA YILMAZ UĞUR,Demiroren Aysen,ZEYNELGİL H. Lale Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. Politeknik Dergisi, vol.13, no.3, 2010, ss.215 - 223.
AMA YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. Politeknik Dergisi. 2010; 13(3): 215 - 223.
Vancouver YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması. Politeknik Dergisi. 2010; 13(3): 215 - 223.
IEEE YILMAZ U,Demiroren A,ZEYNELGİL H "Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması." Politeknik Dergisi, 13, ss.215 - 223, 2010.
ISNAD YILMAZ, UĞUR vd. "Gökçeada’da yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik enerjisi üretim potansiyelinin araştırılması". Politeknik Dergisi 13/3 (2010), 215-223.