Yıl: 2023 Cilt: Sayı: 195 Sayfa Aralığı: 37 - 48 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 28-05-2023

Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi

Öz:
Günümüzde inşaat sanayisindeki gelişmeler, artan nüfus ve bunlara bağlı olarak büyüyen yapılarla birlikte havalandırma ihtiyaçları da artış göstermektedir. Doğal havalandırmanın yer yer yetersiz kaldığı bu yapılarda mekanik sistemlere olan ihtiyaç ve talep hızla artmak- tadır. Binaların büyüklüğü, yüksek yalıtım sınıfları ve hava sızdırmazlık özellikleri nedeniyle taze hava ihtiyaçları artmakta ve bu durum egzoz gereksinimine de neden olmaktadır. Bu ihtiyaçlara bağlı olarak elektrik tüketim miktarlarında ciddi artışlar gözlenmektedir. Hava- landırma ihtiyacını sağlayabilmek ve aynı zamanda iç hava kalitesini arttırmak için ısı geri kazanım cihazlarının havalandırma sistemlerinde kullanımı yaygınlaşmaktadır. Isı geri ka - zanım cihazları, havalandırma ihtiyacı olan mekanlarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Isı geri kazanım cihazları ile iklimlendirme sistemlerinde iç hava ile dı- şarıdan alınan taze hava arasında ısı transferi gerçekleştirilerek iç mekana verilecek olan havanın ön şartlandırılması sağlanmaktadır. Bu sayede ısı geri kazanımı ile kışın hacimlerin ısıtma, yazın da soğutma yükleri azaltılarak iklimlendirme sistemlerinin elektrik tüketimleri azaltılabilmektedir. Egzoz havası ile taze hava arasındaki ısı transferi yani ısı geri kazanımı, plakalı ısı değiştiriciler, ısı tekerleği, ısı borusu gibi farklı uygulamalarla yapılabilmektedir. En yaygın kullanım şekli plakalı ısı değiştiricilerdir. Bu tip ısı değiştiriciler çapraz akışlı veya karşıt akışlı olabilmektedir. Kullanılan plaka malzemeleri de verimi etkilemektedir. Bir diğer kullanılan ısı değiştirici ise döner tip ısı değiştiricidir. Bu çalışma kapsamında, ısı değiştirici tiplerinin detaylı anlatımına ve ısı geri kazanımlı ha- valandırma cihazlarında kullanılan farklı tipte ısı değiştiriciler ile yapılan karşılaştırmalı test sonuçlarına incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Investigation of Usage of Different Type Heat Exchangers in Heat Recovery Units

Öz:
Today, due to the developments in the construction industry and the increasing population, the structures are growing and the ventilation needs are increasing. In these buildings where natural ventilation is insufficient, the need and demand for mechanical ventilation are rapidly increasing. Due to the size of buildings, high insulation classes and air-tightness, fresh air requirements are increasing and this causes exhaust requirements. Depending on these needs, there are significant increases in electrical consumption. The use of heat recovery units in ventilation systems is becoming widespread in order to provide the ventilation requirement and also to improve the indoor air quality. Heat recovery units are used for energy saving in places where ventilation is needed. In air conditioning systems with heat recovery units, the heat transfer between the return air and the fresh air taken from outside is carried out and the air to be given to the places is pre-conditioned. In this way, with the heat recovery, the elec- tricity consumption of the air conditioning systems can be reduced by decreasing the cooling loads in the summer and heating loads in winter. The heat transfer between the exhaust air and the fresh air can be carried out with different applications such as, plate heat exchangers, heat wheels and heat pipes. The most common use is plate heat exchangers (cross-flow or counter-flow). The plate materials used also affect the efficiency. Another used heat exchanger is a rotary type heat exchanger. In this study, detailed description of heat exchanger types and comparative test results with different types of heat exchangers used in heat recovery ventilation units were investigated.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • [1] http://www.klingenburg.de/en/index.html
  • [2] http://www.recair.com/sensible-heat-recovery
  • [3] TS EN 308, Isı Eşanjörleri-Havadan Havaya ve Atık Gazlardan Isı Kazanımı Cihazlarının Performansının Tayini İçin Deney Metotları, 1997.
  • [4] EN 13779, Havalandırma - Konut Amaçlı Ol- mayan- Havalandırma ve Oda İklimlendirmesi Sistemleri İçin Performans Özellikleri, 2007.
  • [5] TS EN 13141-7, Binalarda Havalandırma - Konut Havalandırması İçin Bileşenlerin/Ma- mullerin Performans Deneyleri - Bölüm 7: Müstakil Konutlar İçin Tasarlanmış Mekanik Havalandırma Sistemlerine İlişkin Mekanik Besleme ve Egzoz Havalandırma Birimlerinin (Isı Kazanımı Dahil) Performans Deneyleri, 2010.
  • [6] TS EN 13053, Binaların Havalandırması - Hava Taşıma Birimleri - Birimler, Bileşenler ve Bölümlerin Performans Ve Oranları, 2006.
APA AĞAR G, Akdemir O (2023). Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. , 37 - 48.
Chicago AĞAR Göknil,Akdemir Ozay Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. (2023): 37 - 48.
MLA AĞAR Göknil,Akdemir Ozay Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. , 2023, ss.37 - 48.
AMA AĞAR G,Akdemir O Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. . 2023; 37 - 48.
Vancouver AĞAR G,Akdemir O Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. . 2023; 37 - 48.
IEEE AĞAR G,Akdemir O "Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi." , ss.37 - 48, 2023.
ISNAD AĞAR, Göknil - Akdemir, Ozay. "Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi". (2023), 37-48.
APA AĞAR G, Akdemir O (2023). Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği, (195), 37 - 48.
Chicago AĞAR Göknil,Akdemir Ozay Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği , no.195 (2023): 37 - 48.
MLA AĞAR Göknil,Akdemir Ozay Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği, vol., no.195, 2023, ss.37 - 48.
AMA AĞAR G,Akdemir O Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği. 2023; (195): 37 - 48.
Vancouver AĞAR G,Akdemir O Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği. 2023; (195): 37 - 48.
IEEE AĞAR G,Akdemir O "Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi." Tesisat Mühendisliği, , ss.37 - 48, 2023.
ISNAD AĞAR, Göknil - Akdemir, Ozay. "Isı Geri Kazanım Cihazlarında Farklı Tipte Isı Değiştirici Kullanımının İncelenmesi". Tesisat Mühendisliği 195 (2023), 37-48.