Yıl: 2022 Cilt: Sayı: 30. YIL ÖZEL SAYISI Sayfa Aralığı: 256 - 269 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.30627/cuilah.1147153 İndeks Tarihi: 06-06-2023

BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-

Öz:
Toplumların varlıklarını korumasında hiç şüphesiz aile kurumu başat rol oynar. Bu nedenle tarihten günümüze, medeniyette iz bırakan toplumların aile kurumunun korunmasına dönük özel tedbirler aldıkları ve politikalar geliştirdikleri bir sosyal gerçekliktir. Bu bağlamda İslâm’ın nikâhta eşler arasında denkliği gözeterek onlar arasındaki uyum ve devamlılığı hedeflemesi bu tür bir tedbir olarak düşünülebilir. Yine nikâhın “mîsâk-ı ğalîz” ağır sorumluluğu gerektiren bir akit; boşamanın da “Allah’a sevimsiz gelen bir mubah” olarak betimlenmesi, aynı amaca matuf bir politikadır. Diğer taraftan ailenin korunması İslam’ın gözettiği beş ana gaye içinde yer alır. Nitekim İslâm Hukukunda “makâsıdü’ş- şerî‘a” olarak bilinen dinin korumayı hedeflediği beş esas “canın korunması, malın korunması, neslin korunması, dinin korunması ve aklın korunması” şeklinde formüle edilen “tümel gayeleri” içerir. Bu beş esas bir yönüyle Şâri’in hükümlerde gözettiği genel amacı teşkil ederken, bir yönüyle de insanların genel maslahatlarını ihtiva etmektedir. Diğer taraftan Şâri’in naslarda yer alan her bir hükümde gözettiği özel gayeler de vardır ki, o da söz konusu nasta gözetilen tikel gayeleri oluşturur. Aslında bu gaye belki de o nassın (âyet ya da hadisin) sevk olunuşu ile ilgili güdülen özel amacı teşkil eder. Sonuçta ilgili nassın, bu özel gaye ekseninde tümel gayelerle birlikte yorumlanması durumunda Şâri’in maksadı gerçekleşmiş olacaktır. Bu noktada ailenin korunması tümel bir gaye olduğuna göre aile hukuku ile ilgili tikel nassların bu muvâcehede yorumlanması sahih anlam için bir zorunluluktur. Ne var ki talâkla ilgili nasların müteahhirûn döneme ait bir kısım eserlerde ailenin korunması gayesinden uzak, hatta olumsuz sonuçları tetikleyen literal/lafızcı bir yoruma büründüğü söylenebilir. Nitekim hâzilin (şakadan boşayan kimsenin) talâkına dair rivayetin yorumu da bunun özgün örneğini oluşturur. İlgili rivayette: Üç şey vardır ki, bunların ciddisi de ciddî, şakası da ciddîdir. Nikâh, talâk ve ric‘at/ricî talâkta eşine dönme (yani bu meselelerin şakaya gelmeyeceği belirtiliyor ki hadisin bu minvalde anlaşılması daha doğru olur). Söz konusu bu hadis, boşanmaya giden yolun kapatılmasında bir kalkan gibi konumlandırılması gerekirken, talâka dair sözlü tasarruflarda olumsuz sonuçların doğmasına neden olan temel bir referansa dönüşmüştür. “Ameller niyetlere göredir” hadisi fürûda birçok sözlü ve fiilî tasarrufu tahsis edici genel bir ilke olarak kabul edilirken gayr-ı ciddi olan hâzilin boşamasında onun dikkate alınmaması düşündürücüdür. İşte bu çalışmamızda hâzilin talâkıyla ilgili zikri geçen rivayetin metin ve sened yönünden kritiği yapılarak normatif değeri tartışılacak, özellikle hadisin arka plânı araştırılarak makâsıd ekseninde yeni yorumların imkânı üzerinde durulacaktır.
Anahtar Kelime: İslam Hukuku Makâsıd Nass Yorum Talâk Hâzil

Makasıd-Oriented Interpreting of the Nass for Divorce- Case of the Hazil’s Divorce-

Öz:
There is no doubt that family plays a leading role in societies’ conserving their existence. Thus it is a social phenomenon that societies whose traces are visible in civilisation throughout the history developed precautions and policies to protect family. It can be considered as a kind of precaution that islam aims harmony and stability between wife and husband by seeking balance between them. Marriage’s being a contract requiring heavy responsibility and divorce’s being an unlovely licit for Allah is as well a policy for the same aim. Furthermore, protecting family is one of the five fundamental aim. Known as makasıdu’}s sheria in Islamic jurisprudence, these five fundamentals which are formulated as ‘ protecting life, property, religon, mind and generation’ include the general aims. On the other hand, the Shari in his provisions stemming from the nass also seeks some specific aims which make up the particular aims included in the nass. As a result, Shari’s aim can be made true by interpreting the nass in question within the framework of its specific aims without ignoring the nass’ s general aims. As family is a general aim, interpreting the specific nass concerning family law considering the general aims will comply with the aim of the Shari. However, in some works of muteahhirun term it can be said that nass concerning divorce is interpreted in a way ar from the general aim of protecting family and in a literal manner, which causes bad results. Thehthe the interpretation of the hadith about the status of the hazil [ who says “I divorce you “ as a joke] stands as a novel example. This rivayet says: there are three things whose serious is serious and joke is serious as well; namely marriage divorce and compensable divorce (rici) in these three matters, jokes are taken seriously. Actually this hadith ephasizes that these matters are too important to joke on. Understanding the hadith in this context seems more appropriate. In fact this hadith should have been tajen as a shield that blocks the ways leading to divorce, contrarily it has turned into a basic reference that leads to negative results for oral expressions of divorce. On the one hand the hadith “ every deed is based on one’s intention...” is accepted as a general principal that acts as a restricter in many secondary oral and actual deeds, on the other hand, it is hard to understand that this hadith has not been taken into account in the hazil’s divorce So in our notification the hadith’s text and chain of transfer from the Prophet will be assessed and thereby its normative value will be discussed and especially its backround will be searched and lastly the possibility of makasıd-oriented new interpretations will be dwelt on.
Anahtar Kelime: Islamic Law Makasıd Nass Interpretation Divorce Hazil

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abdurrezzâk, el-Musannef, thk. Habîbürrahmân el-Aʻzamî, Mektebetü’l-İslâmî, Beyrut 1970.
  • Acar, H. İbrahim, “Talâk” DİA, İstanbul 2010, XXXIX, 496-500.
  • Acar, H. İslâm Aile Hukuku, Ensar yayınları, İstanbul 2021.
  • Apaydın, H. Yunus, “Hezl” DİA, İstanbul 1998, XVII, 307-308.
  • Aslan, Mehmet Selim, İslâm Aile Hukuku, Emin Yayınları, Bursa 2015.
  • Aydınlı, Abdullah, Hadis Istılahları Sözlüğü, Hadisevi, İstanbul 2006.
  • Azîmâbâdî, Muhammed Şemsülhak, ‘Avnu’l-ma‘bûd, el-Mektebetü’s-Selefiyye, Medine 1968.
  • Bilmen, Ömer Nasuhi, Hukuk-i İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu, Bilmen Yayınları, İstanbul 1970.
  • Buhârî, Ebû Abdullah Muhammed b. İsmâil, Sahîh, thk. Mustafa Dîb el-Buğâ, Dâru İbn Kesîr-Yemâme, Beyrut 1993.
  • Burhânüddîn el-Buhârî, Ebi’l-Meâlî Mahmûd b. Ahmed b. Abdilazîz, el-Muhîtü’l-Burhânî fi’l-fıkhi’n-Nuʿmânî, Daru’l-Kütübü’l-Ilmiyye, Beyrut 2004.
  • Cessas, İbn Ali er-Râzî, Ahkâmu’l-Kur’ân, Dâru İhyâi’t-Türâsi’l-ʻArabî-Müessesetü’t-Târîhi’l-ʻArabî, Beyrut 1992.
  • Cevherî, İsmail b. Hammad, es-Sıhâh Tâcu’l-luğa ve sıhâhu’l-Arabiyye, Daru İhyâi’t-Turasi’l-Arabi, Beyrut 1999.
  • Cüveynî, İmamü’l-Haremeyn Abdülmelik b. Abdillâh b. Yûsuf el-. Nihâyetü’l-Matlab fî Dirâyeti’l-Mezheb. 1.Baskı, Daru’l-Minhâc, Beyrut, 2007.
  • Çolak, Abdullah, İslam Aile Hukuku, Öncü Basım Yayım Tan. Ltd. Şti. Çorum 2017.
  • Dârekutnî, Ali b. Ömer, Sünen, thk. Şuʻayb el-Arnaût, Hasan Abdulmün‘im Şelebî, Abdullatif Hırzullah, Ahmed Berhûm, Müessesetü’r-Risâle, Beyrut 2004.
  • Ebû Bekr Muhammed b. İbrâhîm, el-İcma.
  • Ebû Dâvud, Süleyman b. el-Eş‘as, Sünenü ebî Dâvud, thk. Şu‘ayb el-Arnaût ve dğr., Dâru’r-Risâleti’l-Âlemiyye, Dımaşk 2009.
  • Elbânî, Muhammed Nâsıruddîn, İrvâü’l-ğalîl fî Tahrîc-i ehâdîs-i Menâri’s-sebîl, el-Mektebetü’l-İslâmî, Beyrut 1979.
  • Ezherî, Ebû Mansur Muhammed b. Ahmed, Tehzîbu’l-luğa, thk. Ahmed A. Muhaymir, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 2004.
  • Fîrûzâbâdî, Muhammed b. Yakub, Kâmûsu’l-muhit, Dâru’l-Kitâbi’l-Arabî, Beyrut 2011.
  • Halîl b. Ahmed, Ebû Abdurrahmân el-Ferâhîdî, Kitâbu’l-ayn, thk. Mehdi Mahzumî, İbrahim es-Sâmerrâi, Mektebetu’l-Hilâl, yy., ts.
  • Hattâbî, Ahmed b. Muhammed, Me‘âlimü’s-Sünen, el-Metbbaatü’l-İlmiyye, Halep 1932.
  • Heysemî, Ebü’l-Hasen Nuraddîn Ali, Buğyatü’l-bâhis, Medine 1992.
  • Heysemî, Ebü’l-Hasen Nuraddîn Ali, Mecma‘u’z-Zavaid, Dâru’l-Fikr, Beyrut 1412.
  • İbn Hacer el-Askalânî, Ahmed b. Ali, Takrîbü’t-Tehzîb, nşr. Muhammed Avvâme, Dâru’r-Reşîd, Halep 1991.
  • İbn Hazm, Ebû Muhammed Alî b. Ahmed b. Saîd b. Hazm el-Endelüsî el-Kurtubî, el-Muhallâ bi’l-âsâr, Dâru’l-Fikr, Beyrut ts.
  • İbn Kayyim el-Cevziyye, Ebû Abdullah Muhammed b. Ebû Bekir, İ‘lâmu’l-muvakkı‘în ‘an-Rabbi’l-‘âlemîn, nşr. Muhammed Abdusselam İbrâhim, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1996.
  • İbn Kesîr, Ebü’l-Fidâ İsmâ‘îl b. Ömer, Tefsîru’l-Kur’âni’l-ʻAzîm, thk. Mustafâ es-Seyyid Muhammed, Müessesetü Kurtuba, Kahire 2000.
  • İbn Kudâme, Ebû Muhammed Muvaffakuddîn Abdullah b. Ahmed, el-Muğnî, Riyad 1997.
  • İbn Mâce, Ebû Abdullah Muhammed b. Yezîd, Sünen, thk. Şuʻayb el-Arnaut ve dğr. Dâru’r-Risâleti’l-Âlemiyye, Beyrut 2009.
  • İbn Manzûr, Ebu’l-Fazl Cemâlüddîn Muhammed b. Mükerrem b. Alî b. Ahmed, Lisânu’l-Arab, Dâru Sadır, Beyrut 1993.
  • İbn Müflih, Burhaneddin İbrâhim b. Muhammed, el-Mübdiʻ fî şerhi’l-Mukniʻ, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1997.
  • İbn Rüşd, Ebü'l-Velîd Muhammed b. Ahmed b. Muhammed Kurtubî (1997), Bidâyetü'l-müctehid ve Nihayetü'l-muktesıd, Kahraman Yayınları, İstanbul 1985.
  • Kahveci, Nuri, İslam Aile Hukuku, Hikmetevi Yayınları, İstanbul 2017.
  • Karaman, Hayreddin, Mukayeseli İslâm Hukuku, Nesil Yayınları, İstanbul 1991.
  • Kâsânî, Ebû Bekir b. Mes‘ûd, , Bedâi‘u‘s-sanâi‘ fî Tertîbi’ş-şerâi‘, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1986.
  • Kurtubî, Ebû Abdullah Muhammed b. Ahmed el-Ensârî, el-Câmi’ li Ahkâmi’l-Kur’ân, Dâru’l-Hadîs, Kahire 1994.
  • Mizzî, Yûsuf b. ez-Zekî, Tehzîbü’l-Kemâl, thk. Beşşâr Avvâd Maʻrûf, Müessesetü’r-Risâle, Beyrut 1983-1992.
  • Mübârekfûrî, Muhammed b. Abdurrahmân, Tuhfetü’l-ahvezî bi-şerhi Câmi‘i’t-Tirmizî, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1990.
  • Müslim, Ebu’l-Hüseyin Müslim b. el-Haccâc, Sahîhu Müslim, nşr. Muhammed Fuâd Abdulbâkî, Dâru İhyâi’l-Kütübi’l-Arabiyye, Kahire 1991.
  • Nevevî, Ebû Zekeriyya Muhyiddin b. Şeref, Kitâbu’l-mecmû’, tahkik. Muhammed Necib, Dâru İhyâi’t-Turâsi’l-Arabî, Beyrut, ts.
  • Nevevî, Ebû Zekeriyya Muhyiddin b. Şeref, Kitâbu’l-mecmû’, Ravzatü’t-Tâlibîn ve ʿUmdetü’l-Müttakîn. 3. Baskı, Mektebetü’l-İslâmî, Beyrut 1991.
  • Sanânî, Ebû İbrâhim Muhammed, Sübülü’s-selâm, Mektebetü’l-Me‘ârif, Riyad 2006.
  • Semerkandî, Muhammed b. Ahmed, Tuhfetü’l-fukahâ, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut 1984.
  • Serahsî, Ebû Bekr Şemsü’l-eimme Muhammed b. Ebî Sehl Ahmed. el-Mebsût, Dârü’l-Ma’rife, Beyrut 1989.
  • İbn Kayyim el-Cevziyye, Ebû Abdullah Muhammed b. Ebû Bekir, İğâsetü’l-lehfân fî Hükmi Talâkı’l-gadbân, el-Mektebetü’l-İslâmî, Beyrut 1986.
  • Şevkânî, Muhammed b. Ali, Neylü’l-evtâr şerhu Münteka’l-ahbâr, Dâru’l-Hadîs, Kahire 1993.
  • Şirbinî, Muhammed b. Ahmed, Muğni’l-Muhtâc, Beyrut 1994.
  • Taberânî, Süleymân b. Ahmed, el-Muʻcemü’l-kebîr, thk. Hamdî Abdülmecîd es-Selefî, Mektebetü İbn Teymiyye, Kahire ts.
  • Taberî, Ebû CaferMuhammed b. Cerîr, Câmi‘u’l-Beyân fî Te’vili’l-Kur’ân, Dâru Kütübi’l-İlmiyye, 4. Baskı, Beyrut 2005.
  • Tirmizî, Ebû İsa Muhammed b. İsa, Sünenü't-Tirmîzî, nşr. Ammar Tayyar ve dğr., Müessetü’r-Risâle, Dimaşk 2011.
  • Yaman, Ahmet, İslam Aile Hukuku, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları, 13. Baskı, İstanbul 2015.
  • Yazır, Elmalılı Muhammed Hamdi, Hak Dini Kuran Dili, Eser Neşriyat. İstanbul 1979.
  • Zehebî, Muhammed b. Ahmed, Mîzânü’l-iʻtidâl fî Nakdi’r-ricâl, Dâru’r-Risâleti’l-Âlemiyye, Beyrut 2009.
  • Zerkeşî, Bedrüddîn Muhammed b. Bahâdır, el-Mensûr fi’l-Kavâid, Vezâretü’l-Evkâf ve’ş-Şüûni’l-İslâmiyye, Küveyt 1985.
  • Zeydan, Abdülkerim, el-Vecîz fi usûli’l-fıkh, Müessestür’risâle, Beyrut 2006.
APA Aslan N (2022). BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. , 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
Chicago Aslan Nasi BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. (2022): 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
MLA Aslan Nasi BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. , 2022, ss.256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
AMA Aslan N BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. . 2022; 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
Vancouver Aslan N BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. . 2022; 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
IEEE Aslan N "BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-." , ss.256 - 269, 2022. 10.30627/cuilah.1147153
ISNAD Aslan, Nasi. "BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-". (2022), 256-269. https://doi.org/10.30627/cuilah.1147153
APA Aslan N (2022). BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, (30. YIL ÖZEL SAYISI), 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
Chicago Aslan Nasi BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi , no.30. YIL ÖZEL SAYISI (2022): 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
MLA Aslan Nasi BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol., no.30. YIL ÖZEL SAYISI, 2022, ss.256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
AMA Aslan N BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2022; (30. YIL ÖZEL SAYISI): 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
Vancouver Aslan N BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-. Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2022; (30. YIL ÖZEL SAYISI): 256 - 269. 10.30627/cuilah.1147153
IEEE Aslan N "BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-." Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, , ss.256 - 269, 2022. 10.30627/cuilah.1147153
ISNAD Aslan, Nasi. "BOŞAMAYA YÖNELİK NASLARIN MAKÂSID EKSENLİ YORUMU -HÂZİLİN TALÂKI ÖRNEĞİ-". Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 30. YIL ÖZEL SAYISI (2022), 256-269. https://doi.org/10.30627/cuilah.1147153