SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)

Yıl: 2023 Cilt: 18 Sayı: 138 Sayfa Aralığı: 19 - 31 Metin Dili: İngilizce DOI: 10.58242/millifolklor.1224764 İndeks Tarihi: 09-07-2023

SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)

Öz:
The 2003 UNESCO Convention on the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage introduces a set of interrelated measures among which education is an intersection point. Since education is crucial to the transmission of intangible cultural heritage (ICH), the States Parties have focused their attention on connect ing their activities to the education sector in recent years, with formal education making up the greater part of the efforts. Belgium and Türkiye both ratified the Convention in 2006 and education ministries in both coun tries or parts in it seem to have concentrated on secondary education (12-18 years old) to raise awareness of the meaning and importance of safeguarding ICH. The purpose of this paper is to compare and evaluate the Flemish and Turkish formal education systems at the secondary education level regarding the implementation of the Convention. Therefore, this qualitative research is based on the investigation of the policy texts and curriculum (mainly in Dutch and Turkish) that are explicitly or implicitly connected to the presence of ICH in the education systems of both cases. From this perspective, it takes the ratification of the Convention by both countries as its point of departure and presents three levels of discussion. First, in order to comprehend the present context wherein potential connections between ICH and education are established, the overall policy of Flanders and Türkiye is briefly outlined. Second, the discussion is directed to the implications these policy choices might raise. In the final section, the frame of discussion is further narrowed to the level of curricular choices. It can be stated that the analysis of the documents revolved around the implications of centrality (Türkiye) and relative autonomy (Flanders) to mobilize ICH in education. While in Türkiye, the course Folk Culture in secondary education was initiated on the national level as a direct response to the Convention, in Flanders, this safeguarding perspective did not seem to have permeated educational policy processes. Howev er, the Flemish Government has tolerated an open curriculum framework that seems beneficial for the inclu sion of relevant content on a regional or local level. Considering achieving connections with its specific teaching context, in both cases, attention has to be drawn to the role of teacher agency. It can be stated that teachers are in need of a balance between sufficient support (capacity building, instruction manuals, didactic suggestions, explicit references to ICH) and the autonomy to execute (open curricula, professional freedom).
Anahtar Kelime:

Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması ve Örgün Eğitim: Türkiye ve Flanders (Belçika)’taki Politikaların Karşılaştırılması

Öz:
UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi, kesişim noktasında eğitimin bu lunduğu birtakım koruma tedbirlerini içerir. Eğitim, somut olmayan kültürel miras (SOKÜM)’ın aktarımında çok önemli olduğundan, Taraf Devletler çoğunluğunu örgün eğitimin oluşturduğu eğitim sektörü faaliyetlerine odaklanmıştır. Belçika ve Türkiye 2006 yılında Sözleşme’ye taraf olmuş ve her iki ülkede de eğitim bakanlık ları bu mirasa yönelik farkındalığı artırmak için ilk ve orta eğitim kademesine (12-18 yaş) yoğunlaşmıştır. Bu makalenin amacı, Flaman ve Türk örgün eğitim sistemlerini ilk ve orta öğretim düzeyinde Sözleşme’nin uygulanması temelinde karşılaştırmak ve yorumlamaktır. Dolayısıyla bu nitel çalışma, açık veya örtülü biçim de bu mirasla ilişkili Flamanca ve Türkçe politika belgeleri ve müfredatın incelenmesine dayanmaktadır. Makale, bu çerçevede, anılan iki ülkede Sözleşme’nin kabul edilmiş olmasını hareket noktası olarak almakta ve tartışmayı üç düzlemde sunmaktadır. İlk olarak SOKÜM ile eğitim arasında bağlantı kurulmasını sağlayan mevcut bağlamın kavranması amacıyla, Flanders (Belçika) bölgesi ile Türkiye’nin politikaları ana hatlarıyla anlatılmaktadır. İkinci aşamada, politika tercihlerinin doğurabileceği veya işaret ettiği sorunlara değinilmekte dir. Son düzlemde ise tartışmanın çerçevesi müfredata ilişkin tercihlerin değerlendirilmesiyle sınırlandırılmak tadır. Belgelerin analizi, SOKÜM’ün okullara entegrasyonu bakımından eğitimde merkeziyetçilik (Türkiye) ve göreceli otonomi (Flanders)’nin olası sonuçlarına odaklıdır. Türkiye’de Sözleşme’ye yönelik taahhütlerin parçası olarak orta okulda Halk Kültürü dersi açılırken Flanders bölgesindeki eğitim politikalarında bu türden bir yaklaşıma rastlanmamıştır. Bununla birlikte, Flaman Hükûmeti bölgesel veya yerel düzeyde bu mirasla ilişkili içeriklerin eğitime entegrasyonuna hizmet edebilecek ucu açık bir müfredat çerçevesine toleranslı yaklaşmıştır. Kendine özgü öğretim bağlamlarında başarı için her iki ülkede de öğretmenlerin, çevreleriyle kurdukları ilişkinin niteliğine (teacher agency) dikkat çekilmelidir. Makale, öğretmenlerin yeterli destek (kapasite geliştirme, kılavuz kitaplar, didaktik öneriler, Sözleşme’nin esas alınması) ile dersin tasarımı ve idaresinde otonomi arasında bir dengeye ihtiyaç duyduklarını iddia etmektedir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Agentschap Kunsten en Erfgoed. Het beleid van de Vlaamse overheid voor het borgen van het immaterieel cultureel erfgoed. Brussels: Kunsten en Erfgoed, 2012. https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/10687, (Accessed: 4 October 2022).
  • Aral, Ahmet Erman. Somut Olmayan Kültürel Miras: Örgün, Yaygın ve Sargın Eğitim. Ankara: Geleneksel Yayıncılık. 2020. —--------------------. “Seeing the glass half-empty: implications for safeguarding intangible cultural heritage through formal education in Türkiye”. International Journal of Heritage Studies 28, 11-12 (2022): 1286- 1299.
  • Borges, Luiz Carlos and Marilia Braz Botelho. “Cosmology: an Intangible Heritage Exhibition and Educatio nal Programme at the Museum of Astronomy, Rio de Janeiro”. International Journal of Intangible Heri tage 3 (2008): 56-70.
  • Canon Van Vlaanderen. Opdrachtbrief [Online], 2020. www.canon.vlaanderen/#opdrachtbrief (Accessed: 19 October 2022).
  • Constitutional Court. Press release June 16, 2022, on judgment 82/2022. https://www.const court.be/public/n/2022/2022-082n-info.pdf, (Accessed: 6 October 2022).
  • Department of Culture, Youth and Media. Het Vlaamse beleid voor het borgen van het immaterieel erfgoed - Actualisering van de beleidsvisie. Brussels: Department Culture, Youth & Media, 2022. https://www.vlaanderen.be/cjm/sites/default/files/2022- 05/Geactualiseerde%20beleidsvisie%20immaterieel%20erfgoed.pdf (Accessed 5 October, 2022).
  • European Union. Recommendation of the European Parliament and of the Council of 18 December 2006 on Key Competences for Lifelong Learning, 2006. https://eur lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:394:0010:0018:en:PDF (Accessed: 6 October 2022).
  • Flemish Administration. Onderwijsdoelen. http://www.onderwijsdoelen.be (Accessed on 4 October 2022).
  • Flemish Government. Regeerakkoord 2019-2024. Brussel: Departement Kanselarij en Bestuur. [Online], 2019. https://publicaties.vlaanderen.be/view-file/31741 (Accessed: 19 October 2022).
  • Flemish Government. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet betref fende de onderwijsdoelen voor de eerste graad van het secundair onderwijs, Brussels: Flemish Govern ment, 2018. https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1437303 (Accessed: 6 October 2022).
  • Flemish Parliament. Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet betreffende de onderwijsdoelen voor de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs en diverse andere verwante maatregelen, Brussels: Flemish Government, 2021. https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1658518 (Accessed: 6 October 2022).
  • Jacobs, Marc. “Between Policy and Research: Intangible Heritage and the Flemish Centre for the Study of Popular culture”, Ballads and Diversity. Perspectives on Gender, Ethos, Power and Play. I. Peere and S. Top (ed.). Trier: Wissenschaftlicher Verlag Trier, 2004: 5-13.
  • —------------, Hélène Verreyke and Jiyun Zhang. “Erfgoed in de jaren 2020: adjectieven, controverses en strijdwaarde”. Volkskunde. Tijdschrift over de cultuur van het dagelijks leven 122(3) (2022): 249-275.
  • Kasapoğlu Akyol, Pınar. “Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) ve Eğitim: Halk Kültürü Dersi Örneği”. Unpublished doctoral dissertation. Ankara: Hacettepe University, 2015.
  • —--------------------------. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Örgün Eğitime Uygulanması: Ağaraştırması (Webquest) Örneği.” Milli Folklor 111 (2016): 149-170.
  • —--------------------------. "Örgün Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) ve Halk Kültürü Der si," V. Uluslararası Halk Kültürü ve Sanat Etkinlikleri Sempozyumu, Ankara, Türkiye, 2017: 308-322. Kutlu, M. Muhtar. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasında Eğitime Yönelik. İlk Adım: Halk Kültü rü Dersi”. Milli Folklor 82 (2009): 13-18.
  • —------------------. “SOKÜM ve Örgün Eğitim: Halk Kültürü Dersi Deneyimi.” Somut Olmayan Kültürel Mirasın Geleceği Türkiye Deneyimi, Ankara: Grafiker Yayınları, 2013: 47-50.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı. III. Millî Kültür Şurası Sonuç Raporu. https://kultursurasi.ktb.gov.tr/Eklenti/50571,raporsurasonucpdf.pdf, 2017, (Accessed: 19 November 2022).
  • Labrador, Angela M. “Integrating ICH and education: A review of converging theories and methods”. Inter national Journal of Intangible Heritage 17 (2022): 18-36. Millî Eğitim Bakanlığı. Millî Eğitim Temel Kanunu. https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.1739.pdf, 1973. (Accessed: 1 October 2022).
  • —------------------------. Halk Kültürü Dersi Öğretim Programı. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2018. http://mufredat.meb.gov.tr/ProgramDetay.aspx?PID=411(Accessed: 30 August 2022).
  • —------------------------. 2019-2023 Stratejik Planı. http://sgb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_11/22154626_Milli_EYitim_BakanlYYY_2019- 2023_Stratejik_PlanY.pdf, 2019. (Accessed: 23 October 2022).
  • —------------------------. 20. Millî Eğitim Şurası Kararları. https://ttkb.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2021_12/08163100_20_sura.pdf, 2021. (Accessed: 6 September 2022).
  • Ministry of Development. The Tenth Development Plan 2014-2018. https://www.sbb.gov.tr/wp content/uploads/2022/07/The_Tenth_Development_Plan_2014-2018.pdf, 2014. (Accessed: 3 December 2022).
  • Presidency of Strategy and Budget. Eleventh Development Plan 2019-2023. https://www.sbb.gov.tr/wp content/uploads/2022/07/Eleventh_Development_Plan_2019-2023.pdf, 2019. (Accessed: 21 November 2022).
  • Priestley, Mark, Gert J. J. Biesta and Sarah Robinson. “Teacher agency: What is it and why does it matter?” In Flip the System: Changing Education From the Ground Up. R. Kneyber & J. Evers (eds.), London: Rout ledge, 2015, 134-148.
  • Schauvliege, Joke. Een beleid voor immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen – Visienota, 2010. https://immaterieelerfgoed.be/files/attachments/.680/Visienota_immaterieel_erfgoedbeleid.pdf (Accessed 4 October 2022).
  • Torggler, Barbara and Ekaterina Sediakina- Rivière. Evaluation of Unesco’s Standard-Setting Work of the Culture Sector. Part I – 2003 Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage-Final
  • Report”, 2013. https://ich.unesco. org/doc/src/IOS-EVS-PI-129_REV.-EN.pdf (Accessed 11 September 2022).
  • UNESCO. Text of the Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage, 2003. https://ich.unesco.org/en/convention (Accessed 4 November 2022).
  • UNESCO, ICHCAP and APCEIU. Bringing Living Heritage to the Classroom in Asia-Pacific. https://www.unesco-ichcap.org/publications-archive/bringing-living-heritage-to-the-classroom-in-asia pacific/ (Accessed 27 October 2022).
  • Valcke, Martin, R. Standaert, Melissa Tuytens and Ruben Vanderlinde. Onderwijsbeleid in Vlaanderen. Third Edition. Acco: Leuven, 2023.
  • Van Doorsselaere, Joris. “Connecting Sustainable Development and Heritage Education? An Analysis of the Curriculum Reform in Flemish Public Secondary Schools”. Sustainability 13 (2021a), 1857.
  • —-------------------------. “Safeguarding Intangible Cultural Heritage through Formal Education in Flanders: A Critical Analysis of the Implementation of the 2003 UNESCO Convention”. International Journal of In tangible Heritage 16 (2021b): 32-44.
  • Witte, Els, Jan Craeybeckx and Alain Meynen. Political History of Belgium: From 1830 Onwards. Brussels: ASP, 2009.
APA Aral A (2023). SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). , 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
Chicago Aral Ahmet Erman SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). (2023): 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
MLA Aral Ahmet Erman SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). , 2023, ss.19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
AMA Aral A SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). . 2023; 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
Vancouver Aral A SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). . 2023; 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
IEEE Aral A "SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)." , ss.19 - 31, 2023. 10.58242/millifolklor.1224764
ISNAD Aral, Ahmet Erman. "SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)". (2023), 19-31. https://doi.org/10.58242/millifolklor.1224764
APA Aral A (2023). SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). Milli Folklor Dergisi, 18(138), 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
Chicago Aral Ahmet Erman SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). Milli Folklor Dergisi 18, no.138 (2023): 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
MLA Aral Ahmet Erman SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). Milli Folklor Dergisi, vol.18, no.138, 2023, ss.19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
AMA Aral A SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). Milli Folklor Dergisi. 2023; 18(138): 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
Vancouver Aral A SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM). Milli Folklor Dergisi. 2023; 18(138): 19 - 31. 10.58242/millifolklor.1224764
IEEE Aral A "SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)." Milli Folklor Dergisi, 18, ss.19 - 31, 2023. 10.58242/millifolklor.1224764
ISNAD Aral, Ahmet Erman. "SAFEGUARDING INTANGIBLE CULTURAL HERITAGE AND FORMAL EDUCATION: COMPARISON OF POLICIES BETWEEN TÜRKİYE AND FLANDERS (BELGIUM)". Milli Folklor Dergisi 18/138 (2023), 19-31. https://doi.org/10.58242/millifolklor.1224764