Yıl: 2011 Cilt: 4 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 129 - 171 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler

Öz:
Ulusal kamu yönetimleri, son 30 yıldır, küresel toplumsal, ekonomik ve siyasal dönüşümlerin etkisi altında önemli bir reform süreci yaşamaktadır. Bu reform sürecinde, bir yandan özelleştirme ile kamu yönetiminin etkin olmadığı alanlardan çekilmesi savunulurken, diğer yandan yerel kalkınmada yerel yönetimlerin sahip olduğu potansiyele vurgu yapılmıştır. Diğer pek çok ülke gibi Türkiye de, yerel yönetim reform sürecini yaşamakta ve bu süreçte benzer sorunlarla karşılaşmaktadır. Kısacası, görevleri, yetkileri ve sorumlulukları arttırılmış yerel yönetimlerden daha az mali kaynak ve insangücü ile daha etkin ve etkili hizmetler beklenmektedir. Personel yönetiminin yönetsel reform sürecinde en karmaşık ve en çok direnç yaratan konulardan biri olduğu düşünüldüğünden, bu çalışmada, yakın dönemde Alman ve Türk yerel yönetim personel sistemlerinde yaşanan gelişmeler, yerelleşme ve performans iyileştirme süreçlerine odaklanılarak incelenmiştir. Böylece, bir yandan Almanya gibi geleneksel olarak güçlü bir yerel yönetim kültürüne sahip olan gelişmiş bir ülkede, diğer yanda ise Türkiye gibi aşırı merkeziyetçilikten uzaklaşmaya çalışan gelişmekte olan bir ülkede yaşanan yerel yönetim personel reformları incelenerek, bu deneyimlerden yansıyan ortak ve/veya farklı eğilimler belirlenmeye ve Türkiye için faydalı olabilecek bazı dersler çıkarılmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

-

Öz:
National public administrations have experienced a serious reform process under global social, economic and political transformations for last 30 years. In this reform process, it has been argued that public administration should be rolled back through privatisation from areas in which it is inefficient meanwhile local governments' potential in local development has been emphasised. Like many other countries, Turkey has experienced the local government reform process and faced similar problems in this process. In brief, much efficient and effective services with less money and manpower have been expected from local governments whose duties, authorities and responsibilities have increased. Since personnel management is one of the most complicated and resistance-generating issues in administrative reform process, in this study, recent developments in German and Turkish local government personnel systems have been examined by focusing on decentralisation and performance improvement processes. Thus, it has been tried to determine common and/or different tendencies reflected from such experiences and to derive some lessons which are useful for Turkey through examining local government personnel reforms, on one hand in Germany which is a developed country that has traditionally a strong local government culture, on the other hand in Turkey which is a developing country that has been attempting to move away from heavy centralisation.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akın, Özden (2004), "Federal Almanya", Keskin, Nuray E. (Ed.), Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri, AÜ SBF KAYAUM, Ankara, 227-260.
  • Akın, Özden (2009), "Federal Almanya'da Kamu Yönetimi", Ayman Güler, Birgül vd. (Ed.), Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri, İmge, Ankara, 413-468.
  • Ataay, Fatih (2005), Kamu Reformu İncelemeleri, Ankara Tabip Odası, Ankara.
  • Ayman-Güler, Birgül (Ed.) (1999), Belediye Personel Sistemi, TODAİE, Ankara.
  • Ayman-Güler, Birgül (2005a), Devlette Reform Yazıları, Paragraf-YAYED, Ankara.
  • Ayman-Güler, Birgül (2005b), Kamu Personeli: Sistem ve Yöntem, İmge, Ankara.
  • Ayman-Güler, Birgül ve Öktem, Kemal (1989), "Belediyelerimizde Personel Sistemi", Amme İdaresi Dergisi, 22(2), 25-39
  • Badura, Peter (2001), "The Constitutional Basis of Public Administration", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 47-56.
  • Bakırcı, Kadriye (2003), "KİT'ler ve Özerk Kamu İdarelerinde Personel Rejimi: Çözüm Önerileri", Türkiye 'de Kamu Personel Rejiminin Yeniden Yapılandırılması Sempozyumu, 22-23 Şubat 2003, TÜHİS, Ankara, 153-172.
  • Baldersheim, Harald (2002), "Subsidiarity at Work: Modes of Multi-Level Governance in European Countries", Caulfield, Janice ve Larsen, Helge O. (Ed.), Local Government at the Millennium, Leske&Budrich, Opladen, 203-212.
  • Banner, Gerhard (2006), "Local Government - A Strategic Resource in German Public Management Reform", Hoffmann-Martinot, Vincent ve Wollmann, Hellmut (Ed.), State and Local Government Reforms in France and Germany, VS Verlag fur Sozialwissenschaften, Wiesbaden, 125-144.
  • Benz, Arthur ve Meincke, Anna (2006), "Sub-National Government and Regional Governance in Germany", Hoffmann-Martinot, Vincent ve Wollmann, Hellmut (Ed.), State and Local Government Reforms in France and Germany, VS Verlag fur Sozialwissenschaften, Wiesbaden, 59-74.
  • Bilgin, Kamil Ufuk ve Akay, Aslı (2007), Yerel Yönetimlerde Hizmet İçi Eğitim, TEP AV, Ankara.
  • Bilgin, Kamil Ufuk ve Can, Hasan H. (2008), "Yerel Yönetimler Personeline Etkisi Açısından Yerel Yönetimler Reformu", 1.Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Sakarya Üniversitesi, Adapazarı, 1-16.
  • Bilgin, Kamil Ufuk, Tamer, Mustafa, Sarıoğlu, Fatih ve Öztaş, Mehmet (2009), "Mevzuat-Uygulama ikileminde Yerel Yönetimler Personel Sorunları", 4. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, Ulusal Kalkınma ve Yerel Yönetimleri, 19-20 Ekim 2Q09, TODAÎE, Ankara, C.2, 623-634.
  • Bogumil, J. (2006), "Administrative Modernisation and Logic of Politics - Impact of the New Steering Model on Relations between Local Government Politics and Administration", German Journal of Urban Studies,45(2), 13-25.
  • Bogumil, Jörg ve Jann, Werner (2009), Verwaltung und Verwaltungswissenschaft in Deutschland, VS Verlag fur Sozialwissenschaften, Wiesbaden, 2. völlig überarbeitete Auflage.
  • Busse, Volker (2001), "The Structure of Federal Administration", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 105-122.
  • Christensen, tergen Grannegaard ve Gregory, Robert (2008), "Public Personnel Policies and Personnel Administration", Hans-Ulrich ve Peters, B. Guy (Eds.), The State at Work Volume 2: Comparative Public Service Systems, Cheltenham, Edward Elgar, 192-225.
  • Christensen, Tom ve Lasgreid, Per (2007), "Introduction - Theoretical Approach and Research Questions", Christensen, Tom ve Laegreid, Per (Ed.), Transcending New Public Management: The Transformation of Public Sector Reforms, Ashgate Publishing, Hampshire, 1-16.
  • Coşkun, Bayram ve Nohutçu, Ahmet (2007), "5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun İdari Vesayet Denetimi Açısından Değerlendirilmesi", Nohutçu, Ahmet ve Balcı, Asım (Ed.) (2007), Bilgi Çağında Türk Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması-II, Beta, İstanbul, 71-96.
  • DPB (2009), 1994-2009 Yılları: Dönemler İtibariyle, Genel ve Özel Bütçeli Kurumlar ile Sosyal Güvenlik Kurumlarında, Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Çalışan Kamu Personelinin Dolu-Boş Durumları, Devlet Personel Başkanlığı, Personel Kayıtları ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Eryılmaz, Bilal, Eken, Musa ve Şen, Mustafa Lütfı (2007), Kamu Yönetimi Yazıları, Nobel, Ankara.
  • Fisch, Rudolf (2001), "Personnel Management and Leadership in Public Administration", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 521-540.
  • Geray, Cevat ve Hamamcı, Can (1994), Belediyecilik Eğitimi, Türk Belediyecilik Derneği Ve Konrad Adenauer Vakfı, Ankara.
  • Güner, Ayşe ve Yılmaz, Serdar (Ed.) (2006), Mali Yerelleşme: Teori ve Uygulama Üzerine Yazılar, Güncel Yayıncılık, İstanbul.
  • Hauschild, Christoph (2001), "Qualifications and Training for the Public Service", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 489-502.
  • Heper, Metin (1985), The State Tradition in Turkey, The Eothen Press, Washington-Beverley.
  • Herbig, Gottfried (2001), "Personnel Management", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 473-487.
  • Hood, Christopher (1991), "A Public Management for all Seasons?" Public Administration, 69 (Spring), 3-19.
  • İnönü Üniversitesi (2004), Kamu Yönetimi 1. Ulusal Kurultayı, Kamu Yönetimi Temel Kanunu Tasarısı 'nın Ulusal ve Uluslararası Boyutları, Şengül, Mihriban, Erkul, Hüseyin, Karakılçık, Yusuf, Usta, Aydın ve Akyıldız, Fulya (Yay. Haz.), 18-19 Aralık 2003, İnönü Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü, Malatya.
  • İstatistik Umum Müdürlüğü (1932), 1931 Memur İstatistiği, İstatistik Umum Müdürlüğü, İstanbul.
  • Keleş, Ruşen (2009), Yerinden Yönetim ve Siyaset, (Gen. 6. Bası), Cem, İstanbul.
  • Klages, Helmut (2001), "The Situation of the German Civil Service", König, Klaus ve Heinrich Siedentopf (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 441-455.
  • Kooiman, Jan (Ed.) (1993), Modern Governance: New Government-Society Interactions, Sage, London.
  • König, Klaus (2001), "Public Administration in the Unified Germany", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 13-31.
  • Kroppenstedt, Franz ve Menz, Kai-Uwe (2001), "Positions of Leadership in Public Administration", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 457-472.
  • Kuhlmann, Sabine ve Röber, Manfred (2006), "Civil Service in Germany: Between Cutback Management and Modernization", Hoffmann-Martinot, Vincent ve Wollmann, Hellmut (Ed.), State and Local Government Reforms in France and Germany, VS Verlag fur Sozialwissenschaften, Wiesbaden, 89-109.
  • Kuhlmann, Sabine, Bogumil, Jörg ve Grohs, Stephan (2008), "Evaluating Administrative Modernization in German Local Governments: Success or Failure of the 'New Steering Model'?", Public Administration Review, 68(5), 851-863.
  • Lecheler, Helmut (2001), "An Overview of the Structure of Public Service", König, Klaus ve Heinrich Siedentopf (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 427-439.
  • Lüttmann, Janna (2007), Local Government Reforms in Germany, GRIN Verlag, Münich.
  • Muğla Üniversitesi (2006), Kamu Yönetimi Forumu (Kayfor IV): Kuramdan Uygulamaya (Yönetim ve Reform), Göktürk, Atilla, Özfidaner Mahmut ve Ünlü, Güler (Ed.), 8-10 Kasım 2006, Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Nelson, Helen, (2008), "Public Employment and Multilevel Governance in Unitary and Federal Systems", Hans-Ulrich ve Peters, B. Guy (Eds.)» The State at Work Volume 2: Comparative Public Service Systems, Cheltenham, Edward Elgar, 33-64.
  • Nohutçu, Ahmet ve Balcı, Asım (Ed.) (2007), Bilgi Çağında Türk Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması-II, Beta, İstanbul.
  • OECD (2008), Public Employment and Management Working Party-Employment in Government in the Perspective of the Production Costs and Services in the Public Domain, OECD, Public Governance and Territorial Development Directorate Public Governance Committee, Paris.
  • Ömürgönülşen, Uğur (2003), "Kamu Sektörünün Yönetimi Sorununa Yeni Bir Yaklaşım: Yeni Kamu İşletmeciliği", Acar, Muhittin ve Özgür, Hüseyin (Ed.), Çağdaş Kamu Yönetimi I, Nobel, Ankara, 3-43.
  • Ömürgönülşen, Uğur (2004), " Staff Cutback As a Strategy of the Policy of the Withdrawal of Government: A General Assessment of the Motherland Party Governments' Strategy of Staff Cutback in the Turkish Civil Service (1984-1990)", H.Ü. ÎİBF Dergisi, 23(1), 371-417.
  • Özgür Hüseyin ve Kösecik, Muhammet (Ed.) (2005), Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar-I: Reform, Nobel, Ankara.
  • Özgür, Hüseyin ve Kösecik, Muhammet (Ed.) (2007), Yerel Yönetimler Üzerine Güncel Yazılar-II: Uygulama, Nobel, Ankara.
  • Parlak, Bekir ve Sobacı, Zahid (2005), Kuram ve Uygulamada Kamu Yönetimi: Ulusal ve Global Perspektifler, Alfa Aktüel, İstanbul.
  • Peters, B. Guy (2008), "Regional Government and Public Employment", Hans-Ulrich ve Peters, B. Guy (Eds.), The State at Work Volume 2: Comparative Public Service Systems, Cheltenham, Edward Elgar, 65-76.
  • Pierre, Jon (Ed.) (2000), Debating Governance: Authority, Steering, and Democracy, Oxford University Press, Oxford.
  • Pollitt, Christopher ve Bouckaert, Geert (2005), Public Management Reform: A Comparative Analysis, Oxford University Press, New York. Reichard, Christoph (2001), "New Approaches to Public Management", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden1, 541-556.
  • Sakarya Üniversitesi (2008), 1. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Özcan, Lütfi, Yurttaş, Fatma, Köseoğlu, Özer ve Gülener, Serdar (Yay. Haz.), 23-24 Ekim 2008, Sakarya Üniversitesi İİBF, Adapazarı.
  • Schröter, Eckhard (2004), "The Politicization of The German Civil Service", (Eds.) Peters, B. Guy ve Pierre, Jon (Eds.), Politicization of the Civil Service in Comparative Perspective: The Quest for Control, Routledge, London, 55-80.
  • Seibel, Wolfgang (2001), "Administrative Reforms", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Ed.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, s. 73-89.
  • Şahlanan, Fevzi (2003), "KİT'ler ve Özerk Kamu İdarelerinde Personel Rejimi: Kit Personel Rejimi", Türkiye 'de Kamu Personel Rejiminin Yeniden Yapılandırılması Sempozyumu, 22-23 Şubat 2003, TÜHİS, Ankara, 131-152.
  • Şen, Mustafa Lütfi ve Eken, Musa (2007), "Belediyelerde İnsan Kaynaklan Yönetimi", Eryılmaz, Bilal, Eken, Musa ve Lütfi Şen, Mustafa (eds.), Kamu Yönetimi Yazıları, Nobel, Ankara, 542-562.
  • TODAİE (1991), KAYA-Kamu Yönetimi Araştırması Genel Raporu, TODAİE, Ankara.
  • TODAİE (2009), 4. Ulusal Yerel Yönetimler Sempozyumu Bildirileri, Ulusal Kalkınma ve Yerel Yönetimler, Bilgin, Kamil Ufuk, Akay, Aslı ve Ertan, Kıvılcım (Yay. Haz.), 19-20 Ekim 2009, TODAİE, Ankara.
  • TODAİE-YYAEM (2001), Belediye Personel Yönetimi (Belediyeler İçin Elkitabı), TODAİE, Ankara.
  • Toprak, Zerrin (2006), Yerel Yönetimler, (6. Bası), Nobel: Ankara.
  • Tortop, Nuri (1971), Belediye Personelinin Eğitimi, Türk Belediyecilik Derneği, Ankara.
  • Tortop, Nuri, Aykaç, Burhan, Yayman, Hüseyin ve Özer, M. Akif (2006), Mahalli İdareler, Nobel, Ankara.
  • Tutum, Cahit (1980), "Türk Personel Sisteminin Sorunlarına Genel Bir Yaklaşım", Amme İdaresi Dergisi, 13(3), 95-107.
  • Türkcan, Ergun. (Ed.) (1981), Belediye İşlevlerine Nicel Bir Yaklaşım, Türk İdareciler Derneği, Ankara.
  • Türkiye Barolar Birliği (2003), Kamu Yönetimi, Panel, 12 Aralık 2003, Türkiye Barolar Birliği, Ankara.
  • Wagener, Frido ve Blümel, Willi (2001), "State Structure and Administrative Territories", König, Klaus ve Siedentopf, Heinrich (Eds.), Public Administration in Germany, Nomos Verlagsgesellschaft, Baden-Baden, 93-104.
  • Wollmann, Hellmut (2002), "Recent Democractic and Administrative Reforms in Germany's Local Government: Persistence and Change", Caulfield, Janice ve Larsen, Helge O. (Ed.), Local Government at the Millennium, Leske&Budrich, Opladen, 63-89.
  • Wollmann, Hellmut ve Geert Bouckaert (2006), "State Organisation in France and Germany between Territoriality and Functionality", Hoffmann-Martinot, Vincent ve Wollmann, Hellmut (Ed.), State and Local Government Reforms in France and Germany, VS Verlag fur Sozialwissenschaften, Wiesbaden, 11-37.
  • Yavuz, Fehmi (1966), Türk Mahalli İdarelerinin Yeniden Düzenlenmesi Üzerinde Bir Araştırma, TODAİE-DPT, Ankara.
  • Yalçındağ, Selçuk (1992), F. Almanya'da ve Türkiye'de Yerel Yönetimler, TODAİE, Ankara.
  • Yılmaz, Abdullah ve Bozkurt, Yavuz (Ed.) (2007), Küresel Esintiler ve Yerel Etkiler Sarmalında Türk Kamu Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • Yılmaz, Abdullah ve Ökmen, Mustafa (Ed.) (2004), Kamu Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • İnternet
  • http://www.memurlar.net/haber/153212, 12.11.2009. http://www.mahalliidareler.gov.tr/Home/Dokumanlar/5747 gore bel son durumu.doc. 30.12.2009.
  • http://www.mahalliidareler.gov.tr/Home/Dokumanlar/2006 vili mah ida gen fa al raporu, doc, 30.12.2009.
  • http://www.mahalli-idareler.gov.tr/Home/Dokumanlar/personel durum,xls, 30.12.2009.
  • http://www.mahalliidareler.gov.tr/Home/Dokumanlar/2006 vili mah ida gen fa al rapora, doc, 30.12.2009.
  • http://www.mahalli-idareler.gov.tr/Home/Dokumanlar/personel duram.xls. 30.12.2009.
APA Sadioğlu U, ÖMÜRGÖNÜLŞEN U (2011). Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. , 129 - 171.
Chicago Sadioğlu Uğur,ÖMÜRGÖNÜLŞEN Uğur Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. (2011): 129 - 171.
MLA Sadioğlu Uğur,ÖMÜRGÖNÜLŞEN Uğur Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. , 2011, ss.129 - 171.
AMA Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. . 2011; 129 - 171.
Vancouver Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. . 2011; 129 - 171.
IEEE Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U "Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler." , ss.129 - 171, 2011.
ISNAD Sadioğlu, Uğur - ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Uğur. "Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler". (2011), 129-171.
APA Sadioğlu U, ÖMÜRGÖNÜLŞEN U (2011). Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(1), 129 - 171.
Chicago Sadioğlu Uğur,ÖMÜRGÖNÜLŞEN Uğur Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4, no.1 (2011): 129 - 171.
MLA Sadioğlu Uğur,ÖMÜRGÖNÜLŞEN Uğur Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.4, no.1, 2011, ss.129 - 171.
AMA Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2011; 4(1): 129 - 171.
Vancouver Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler. Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2011; 4(1): 129 - 171.
IEEE Sadioğlu U,ÖMÜRGÖNÜLŞEN U "Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler." Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4, ss.129 - 171, 2011.
ISNAD Sadioğlu, Uğur - ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Uğur. "Yerel yönetim personel sistemlerinde reform çalışmaları: alman ve türk deneyimlerinden yansıyan eğilimler ve Türkiye için çıkarılabilecek bazı dersler". Yakın Doğu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 4/1 (2011), 129-171.