Yıl: 2011 Cilt: 18 Sayı: 57 Sayfa Aralığı: 245 - 257 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi

Öz:
Erkân-nâmeler, tarikatler bünyesinde bir yol ulusu tarafından vücuda getirilen ve tarikat mensuplarının uyması gereken kuralları anlatan metinler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu metinler içerisinde yol ehlinin uyması gereken kurallar ve tarikat ritüelleri belli bir düzen içerisinde sistemleştirilerek aktarılır. Daha çok sözlü gelenek çevresinde yayılma olanağı bulan tarikat ritüelleri erkân-nâme türündeki yazılı kaynakların varlığı ile daha somut bir biçimde aktarılma imkânı bulur. Bu çalışmada 1842-1907 yılları arasında yaşamış Bektaşi Tarikati Babagân Kolu 23. Postnişin Muhammet Ali Hilmi Dedebaba’ya ait erkân-nâme ele alınmıştır. Eski yazı olan metin Latin harflerine aktarılmış, ardından Arapça metinli bölümler günümüz Türkçesine çevrilmiştir. Eser içinde yer alan ve tarikat içindeki ritüelleri ortaya koyan çeşitli terimler incelenmiştir. Bu terimlerin gelenek içindeki karşılıkları kaynaklar ışığında ifade edilmiştir. Erkân-nâme’nin muhtevasında Bektaşi tarikatına ait meydan evi içerisinde ve dışarısında icra edilmesi uygun görülen ritüeller ve bu ritüellerin bünyesinde ifade bulan dualar sıralanmıştır. Erkân-nâmede yer alan dualarda Hz. Muhammet, Hz. Ali, 12 İmam ve Ehlibeyt sevgisinin belirgin bir biçimde işlendiği, onları tespih etmenin gereği ve her türlü ibadette bu isimleri anmanın esas olduğu bildirilmiştir. Erkân-nâmede yer alan dualarda Hz. Hüseyin’in sevgisinin vurgulu bir biçimde ele alındığını belirtebiliriz. Balım Sultan Erkânnâmesi ile tarikat ritüellerinin yazılı bir biçime dönüştürülmesi, erkân-nâmelerin belirli değişimlerle günümüze kadar aktarılması ve bu değişimlerin tespiti noktasında M. Ali Hilmi Dedebaba erkân-nâmesinin önemli olduğu ifade edebiliriz. Erkân-nâmenin yakın dönemde yaşayan bir Bektaşi dedebabasına ait olması günümüz Aleviliğini anlamada ve anlatmada da önemli bir yere sahiptir.
Anahtar Kelime:

Konular: Antropoloji

Muhammet ali hilmi dedebaba’s erkan-name

Öz:
Erkân-nâmes are the texts originally documented by the leaders of the sect, and a set of rules and regulations practiced by the followers. The rules and rituals, first spread in oral custom, are transferred into systematic practices in these erkân-nâmes. Thus, erkân-nâmes can be considered as written narratives of religious sect rituals in oral tradition. This study is about one of those prominent erkân-nâmes which belongs to Muhammet Ali Hilmi Dedebaba (1842-1907), head of the Bektashi Sect 23rd Babagan Branch. The old version of the erkânnâme is first translated into Latin alphabet, and the Arabic parts of the text into modern Turkish. Then the terminology related to rites and rituals of the sect are closely evaluated. The common terms used in Bektashi tradition are found out through the analysis of other sources (erkân-nâmes). The rituals and prays that regulate practices in and out of Cem-House in this erkân-nâme are ranked in order. It becomes clear that it is necessary for the prayers to reflect their love of Prophet Muhammad, Hz. Ali, twelve Imams and Ehlibeyt, and mention their names in the praying, as dictated in the erkân-nâme. Love of Hossein is also stated and even stressed in these rituals. Muhammet Ali Hilmi Dedebaba’s erkân-nâme plays an important role in transferring the rites and rituals of the sect (and the slight changes in advance) to future generations, and it has a significant place among other erkân-nâmes since the first one written by Balım Sultan. Since this is one of the recent written erkân-nâmes, it also carries importance in understanding Bektashism and Alevism today.
Anahtar Kelime:

Konular: Antropoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ercan, H. (2010); Günümüzde Bektaşiliği Yaşamak, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Ankara.
  • Erdem, C. ve Demir T. (2010); Bektaşilik Öğretisinde Terim ve Kavramlar, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Ankara.
  • Ergun, S. N. (1956); Bektâşi Şairleri, Ondokuzuncu Asırdanberi Bektâşi-Kızılbaş Alevî Şairleri ve Nefesleri / İbnü’l-emin, Son Asır Türk Şairleri, İstanbul: İstanbul Maarif Kütüphanesi.
  • Güzel, A. (1981); Kaygusuz Abdal, Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Koca, Ş. (2005); Bektaşilik ve Bektaşi Dergâhları, İstanbul: Cem Yayınları.
  • Mihr, İmam İ. A. (2004); Kur’an-ı Kerim Meali, İzmir: Mihr Yayınları
  • Noyan, B. (1998); Bütün Yönleriyle Bektaşilik ve Alevilik, 1.Cilt, Ankara: Ardıç Yayınları.
  • Solmaz, S. (2008); Bir Bektaşi Şairi Mehmed Ali Hilmi Dedebaba ve Divanı, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, Ankara.
  • Temren, B. (1995); Bektaşiliğin Eğitsel ve Kültürel Boyutu, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.
  • Topuzkanamış, E. (2010); Bir Bektaşî Erkânnâmesi, Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi / 2010 / 55.
  • Uludağ, S. (1995); Tasavvuf Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • TÜRK, Doç. Dr. Hüseyin (2010); Anadolu’nun Gizli İnancı Nusayrilik, İnanç Sistemleri ve Kültürel Özellikleri. İstanbul, 2. Basım, Kknüs Yayınları.
APA Erdem C (2011). Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. , 245 - 257.
Chicago Erdem Cem Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. (2011): 245 - 257.
MLA Erdem Cem Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. , 2011, ss.245 - 257.
AMA Erdem C Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. . 2011; 245 - 257.
Vancouver Erdem C Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. . 2011; 245 - 257.
IEEE Erdem C "Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi." , ss.245 - 257, 2011.
ISNAD Erdem, Cem. "Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi". (2011), 245-257.
APA Erdem C (2011). Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 18(57), 245 - 257.
Chicago Erdem Cem Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 18, no.57 (2011): 245 - 257.
MLA Erdem Cem Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, vol.18, no.57, 2011, ss.245 - 257.
AMA Erdem C Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011; 18(57): 245 - 257.
Vancouver Erdem C Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi. 2011; 18(57): 245 - 257.
IEEE Erdem C "Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi." Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 18, ss.245 - 257, 2011.
ISNAD Erdem, Cem. "Muhammet ali hilmi dedebaba erkân-nâmesi". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 18/57 (2011), 245-257.