9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi

Yıl: 2010 Cilt: 19 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 409 - 422 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi

Öz:
Bu araştırma ortaöğretim dokuzuncu sınıf fizik dersi “optik” ünitesinin öğretiminde,bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinden animasyonların ve simülasyonlarınakademik başarıya ve kalıcılığa etkisini sınamak amacıyla yapılmıştır. AraştırmaAdana ili merkez Sarıçam ilçesindeki bir devlet ortaöğretim okulunda öğrenimgörmekte olan toplam 79 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verilerinitoplamak için 2007-2008 öğretim yılı ikinci döneminde, yaklaşık olarak on saatlik birçalışma yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak, ortaöğretim 9. sınıf fizik dersinin “optik”ünitesi ile ilgili kazanımlar doğrultusunda, araştırmacı tarafından hazırlanan fizikakademik başarı testi, deneysel işlem öncesinde öntest, deneysel işlem sonrasındasontest ve uygulamadan 12 hafta sonra da kalıcılık testi olarak kullanılmıştır.Araştırmada iki deney ve bir kontrol grubu kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; bilgisayar destekli öğretim yöntemlerindenanimasyonların ve simülasyonların, öğrencilerin akademik başarılarını ve bilgilerinkalıcılıklarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Animasyonlar ve simülasyonlarlayapılan öğretim ile kontrol grubunun etkisi birbiriyle kıyaslandığında, öğrencilerinakademik başarılarında anlamlı bir farklılığın olduğu ortaya çıkmış olup, bilginin akıldakalıcılığında gruplar arasında anlamlı bir fark oluşmamıştır.
Anahtar Kelime:

Simulations and animations effects in computer assisted instruction on academic success and retention when teaching of optic unit in pyhsics at 9.class

Öz:
The study was conducted to find out the effects of animations and simulations incomputer-assisted instruction on academic success and retention when teaching “optic”unit in physics for the ninth graders in secondary education.The research sample consisted 79 students from a state school in Sarıçam districtin Adana. The data was collected during a 10 hour period in 2007-2008 academic term.The data collection tools were prepared by the researcher in line with the optic unit inthe 9thgrade physics lesson and consisted physics academic success test, pre-test previous to the experimental phase and a post-test following this phase. The studentsalso received a retention test after 12 weeks. The tests were given to one control groupsand two experimental groups.The result of the study reveals positive correlations between animations andsimulations and students’ academic success and retention. When the results from theexperimental group, who received computer-assisted instruction with animations andsimulations, were compared to these of control group, there was a significant differencein their academic success. However, the analysis didn’t show any significant differencein students’ retention levels.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Emrahoglu N, BÜLBÜL O (2010). 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. , 409 - 422.
Chicago Emrahoglu Nuri,BÜLBÜL Oktay 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. (2010): 409 - 422.
MLA Emrahoglu Nuri,BÜLBÜL Oktay 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. , 2010, ss.409 - 422.
AMA Emrahoglu N,BÜLBÜL O 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. . 2010; 409 - 422.
Vancouver Emrahoglu N,BÜLBÜL O 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. . 2010; 409 - 422.
IEEE Emrahoglu N,BÜLBÜL O "9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi." , ss.409 - 422, 2010.
ISNAD Emrahoglu, Nuri - BÜLBÜL, Oktay. "9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi". (2010), 409-422.
APA Emrahoglu N, BÜLBÜL O (2010). 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19(3), 409 - 422.
Chicago Emrahoglu Nuri,BÜLBÜL Oktay 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19, no.3 (2010): 409 - 422.
MLA Emrahoglu Nuri,BÜLBÜL Oktay 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.19, no.3, 2010, ss.409 - 422.
AMA Emrahoglu N,BÜLBÜL O 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010; 19(3): 409 - 422.
Vancouver Emrahoglu N,BÜLBÜL O 9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010; 19(3): 409 - 422.
IEEE Emrahoglu N,BÜLBÜL O "9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi." Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19, ss.409 - 422, 2010.
ISNAD Emrahoglu, Nuri - BÜLBÜL, Oktay. "9. sınıf fizik dersi optik ünitesinin bilgisayar destekli öğretiminde kullanılan animasyonların ve simülasyonların akademik başarıya ve akılda kalıcılığa etkisinin incelenmesi". Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19/3 (2010), 409-422.