Yıl: 2011 Cilt: 22 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 81 - 87 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri

Öz:
Bu araştırma Hamdani kuzularında büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Büyüme performansının belirlenmesinde 87, besi performansının belirlenmesinde 21, kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesinde 12 baş Hamdani kuzusu kullanılmıştır. Kuzular da doğum ağırlığı 4.66 kg, 90.gündeki (sütten kesim) ağırlığı 21.59 kg’dır. 0-90.gün arası dönemde ortalama günlük canlı ağırlık artışı 192 g, sütten kesimdeki (90.Gün) yaşama gücü %95.05 olarak bulunmuştur. Doğum ağırlığına ve büyümenin bazı dönemlerindeki beden ağırlığına doğum tipinin etkisi p<0.01 düzeyinde önemli olmuştur. Kuzuların 70 günlük besi süresince günlük canlı ağırlık artışı 206 g, günlük tükettikleri kesif ve kaba yem miktarları 0.16 kg ile 1.26 kg olarak saptanmıştır. 39.22 kg canlı ağırlıkta kesilen kuzuların soğuk karkas randımanı %46.61, kuyruk yağı 2.55 kg, kuyruk yağının karkasa oranı %13.59 ve MLD kesit alanı 17.25 cm2 olarak belirlenmiştir. Bu verilere dayalı olarak; Hamdani kuzularının büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özellikleri yönünden bölgede yetiştiriciliği yapılan Akkaraman, Morkaraman ve Norduz gibi yağlı kuyruklu ırklara benzer olduğu belirlenmiştir. Hamdani koyun ırkında farklı besi metotları kullanılarak besi performansının ve ideal kesim ağırlığının tespit edilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu, ayrıca bölgenin ekonomik ve pazar şartları dikkate alınarak, Hamdani koyun ırkının veriminin iyileştirilmesi yönünde çalışmalar yapıldığında, Hamdani koyunun bölge yetiştiricilerine ekonomik yönden yarar sağlayacağı kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime: karkas verimi yaşayabilme besi performansı canlı ağırlık artışı Van kesim ağırlığı doğum ağırlığı karkas bileşimi Hamdani kuzu beslenmesi maliyet fayda analizleri kuzu koyun Türkiye performans özellikleri büyüme oranı karkas ağırlığı

Konular: Biyoloji Veterinerlik

The Investigation of Yield and Morphological Characteristics of Hamdani Sheep in Van Area; II. Growth, Survival Rate, Fattening Performance, Slaughter and Carcass Characteristics of Lambs

Öz:
This study was carried out to determine growth, survival rate, fattening performance, slaughtering and carcass characteristics of Hamdani lambs. 87 lambs for growth performance, 21 lambs for fattening performance, 12 lambs for slaughtering and carcass characteristics were used. Mean birth weight of lambs was 4.66 kg and weaning weight at 90th day was 21.59 kg. Average daily live weight gain at 0-90 d was 192 g, survival rate of lambs at weaning (90th day) was 95.05%.The effect of birth type on birth weight and live weight gains at some part of growth was significant (p<0.01). Mean daily weight gain was 206 g throughout the experiment. Daily amounts of forage and concentrate feed consumptions were 0.16 kg and 1.26 kg, respectively. The dressing percentage was 46.61 for lambs slaughtered at 39.22 kg of body weight. Mean tail fat, the size of MLD and tail fat/carcass ratio were 2.55 kg, 17.25 cm2 and 13.59%, respectively. In conclusion, growth performance, survival rate, fattening performance, slaughtering and carcass characteristics of Hamdani lambs were similar to lambs of other fat tail sheep such as Akkaraman, Morkaraman and Norduz. There is a need for the determination of ideal slaughtering weights at different fattening methods. Moreover, it was thought that Hamdani sheep can provide considerable economic benefits if studies are carried out to improve production traits of Hamdani sheep based on the needs of economic and marketing conditions of the region.
Anahtar Kelime: Hamdani lamb feeding cost benefit analysis lambs sheep Turkey performance traits growth rate carcass weight carcass yield survival fattening performance liveweight gain Van slaughter weight birth weight carcass composition

Konular: Biyoloji Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA öztürk y, ODABAŞIOĞLU F (2011). Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. , 81 - 87.
Chicago öztürk yahya,ODABAŞIOĞLU Fuat Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. (2011): 81 - 87.
MLA öztürk yahya,ODABAŞIOĞLU Fuat Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. , 2011, ss.81 - 87.
AMA öztürk y,ODABAŞIOĞLU F Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. . 2011; 81 - 87.
Vancouver öztürk y,ODABAŞIOĞLU F Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. . 2011; 81 - 87.
IEEE öztürk y,ODABAŞIOĞLU F "Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri." , ss.81 - 87, 2011.
ISNAD öztürk, yahya - ODABAŞIOĞLU, Fuat. "Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri". (2011), 81-87.
APA öztürk y, ODABAŞIOĞLU F (2011). Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(2), 81 - 87.
Chicago öztürk yahya,ODABAŞIOĞLU Fuat Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22, no.2 (2011): 81 - 87.
MLA öztürk yahya,ODABAŞIOĞLU Fuat Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.22, no.2, 2011, ss.81 - 87.
AMA öztürk y,ODABAŞIOĞLU F Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 22(2): 81 - 87.
Vancouver öztürk y,ODABAŞIOĞLU F Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 22(2): 81 - 87.
IEEE öztürk y,ODABAŞIOĞLU F "Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22, ss.81 - 87, 2011.
ISNAD öztürk, yahya - ODABAŞIOĞLU, Fuat. "Van ve Yöresinde Hamdani Koyunlarının Verimleri ve Morfolojik Özelliklerinin Araştırılması; II. Kuzularda Büyüme, Yaşama Gücü, Besi Performansı Kesim ve Karkas Özellikleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22/2 (2011), 81-87.