Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 32 - 39 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması

Öz:
Diz önü ağrısı yakınmasıyla başvuran ve patellofemoral uyumsuzluk saptanan toplam 20 diz çalışmaya alındı. Rast gele seçilen 10 dize (grup I) EMG biofeedback ile vastus medialis oblikus (VMO) eğitimini de içeren patellofemoral egzersiz programı, 10 dizden oluşan diğer gruba ise (grup II) sadece patellofemoral egzersiz programı uygulandı. Hastalar tedavi öncesinde ve sonrasında; düz yolda yürüme, merdiven inip çıkma, çömelme sırasında oluşan diz ağrısı, modifiye Lysholm diz skalası, patellofemoral eklem skoru, kuadriseps çevresi, vastus medialis oblikusun vastus lateralise oranı, 20° ve 45° diz fleksiyonda kuadriseps kontraksiyonlu ve kontraksiyonsuz çekilen patellofemoral eklem bilgisayarlı tomografileri ile değerlendirildi. Tedavi sonrasında her iki grupta da ağrı, modifiye Lysholm diz skalası, patellofemoral eklem skorunda istatistiksel olarak anlamlı düzelmeler saptandı. Düz yolda yürüme ve çömelme sırasında oluşan ağrıdaki ve patellofemoral eklem skorundaki düzelmeler grup I'de grup II'ye göre istatistiksel olarak daha anlamlıydı.Grup I'de radyolojik uyum açısındaki düzelmeler 45° kontraksiyonlu hariç tüm kesitlerde istatistiksel olarak anlamlı iken, grup II'de anlamlı bulunmadı. Bu sonuçlar EMG biofeedback, in patellofemoral uyumsuzluğun semptomatolojik ve radyolojik düzelmesinde etkili bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir.
Anahtar Kelime: Ağrı Radyoloji Diz Femur Patella Egzersiz tedavisi

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Ortopedi

Evaluation of the clinical and radiological efficacy of the EMG-Biofeedback in the rehabilitation of patellofemoral malalignement

Öz:
20 cases with anterior knee pain complaint, diagnosed as patellofemoral malalignment syndrome were included in the study .Patients were randomized in two groups. Group I had received patellofemoral exercise programme including EMG-Biofeedback training of vastus medialis obligus while group II had the same exercise programme without bio feed back. Patients were evaluated before and after the treatment with the following parameters: pain (visual analog scale), modified Lysholm knee scale, patellofemoral score, vastus medialis obliqus/vastus lateralis and patellofemoral computed tomography at 20o and 45o flexion with and without quadriceps muscle contraction. After treatment in both groups pain, modified Lysholm knee scale and patellofemoral scores were improved significantly. But when two groups were compared, the improvement of pain during walking and squatting and patellofemoral score were statistically better in the first group. The improvement of congruence angle was statistically significant only in group L The results of this study indicate that EMG-Bio feed back is an effective method in improving patellofemoral malalignment syndrome's radiologic and clinical findings.
Anahtar Kelime: Knee Femur Patella Exercise Therapy Pain Radiology

Konular: Tıbbi Araştırmalar Deneysel Ortopedi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜLBAHAR S, AKALIN E, ÖZAKSOY D, EL Ö, TAMCI Ş, Alper S (2000). Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. , 32 - 39.
Chicago GÜLBAHAR Selmin,AKALIN Elif,ÖZAKSOY Dinç,EL Özlem,TAMCI Şebnem,Alper Serap Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. (2000): 32 - 39.
MLA GÜLBAHAR Selmin,AKALIN Elif,ÖZAKSOY Dinç,EL Özlem,TAMCI Şebnem,Alper Serap Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. , 2000, ss.32 - 39.
AMA GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. . 2000; 32 - 39.
Vancouver GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. . 2000; 32 - 39.
IEEE GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S "Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması." , ss.32 - 39, 2000.
ISNAD GÜLBAHAR, Selmin vd. "Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması". (2000), 32-39.
APA GÜLBAHAR S, AKALIN E, ÖZAKSOY D, EL Ö, TAMCI Ş, Alper S (2000). Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, 11(1), 32 - 39.
Chicago GÜLBAHAR Selmin,AKALIN Elif,ÖZAKSOY Dinç,EL Özlem,TAMCI Şebnem,Alper Serap Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi 11, no.1 (2000): 32 - 39.
MLA GÜLBAHAR Selmin,AKALIN Elif,ÖZAKSOY Dinç,EL Özlem,TAMCI Şebnem,Alper Serap Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.32 - 39.
AMA GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi. 2000; 11(1): 32 - 39.
Vancouver GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması. Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi. 2000; 11(1): 32 - 39.
IEEE GÜLBAHAR S,AKALIN E,ÖZAKSOY D,EL Ö,TAMCI Ş,Alper S "Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması." Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi, 11, ss.32 - 39, 2000.
ISNAD GÜLBAHAR, Selmin vd. "Patellofemoral uyumsuzluk rehabilitasyonunda EMG-Biofeedback'in klinik ve radyolojik etkinliğinin araştırılması". Romatoloji ve Tıbbi Rehabilitasyon Dergisi 11/1 (2000), 32-39.