Yıl: 2023 Cilt: Sayı: 36 Sayfa Aralığı: 1275 - 1290 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29000/rumelide.1369585 İndeks Tarihi: 27-10-2023

Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi

Öz:
İnsanoğlu, 21. yüzyılda nüfusun çok hızlı arttığı, kıtalar arası göçlerin yaygınlaştığı, dünyanın küreselleştiği ve teknolojinin baş döndürücü bir biçimde ilerlediği bir dönemden geçmektedir. Küresel ölçekte yaşanmakta olan bu köklü değişimler ve gelişmeler bireyleri, toplumları ve eğitim sistemlerinin önemli ölçüde etkilemekte ve biçimlendirmektedir. Bu çalışmada, Genel Tarama Modeline başvurularak öncelikle yabancı dil öğretiminin/öğreniminin teknolojiyle olan ilişkisi (uzaktan eğitim, bilgisayar ve mobil destekli öğrenme), ardından yapılandırmacı yaklaşım ve mobil uygulamaların yabancı dil Fransızca öğretme/öğrenme süreçlerine yaptığı katkılar incelenmiştir. Bu bağlamda Fransızca mobil uygulamaların Avrupa Diller için Ortak Başvuru Metni ölçütlerine uygun olduğu ve en çok bilinenlerinden (Duolingo, Babbel, Mosalingua, vb.) daha az bilinenlerine kadar yapılandırmacı yaklaşımın ilkeleri ile örtüştüğü görülmüştür. Öte yandan alanyazında, insanoğlunun geçmişten günümüze yabancı dil öğretmek/öğrenmek için sayısız uğraş verdiği ve yabancı dilin en iyi doğal ortamında öğrenilebileceği görüşünü benimsediği gözlemlenmiştir. Fakat öğrencileri yabancı dilin doğal ortamına taşımanın zorluğu eğitim bilimcileri yeni arayışlara sevk etmiş, günümüzde sınıftaki öğrenimleri keyifli ve eğlenceli bir biçimde pekiştirmek, bunları kazanıma dönüştürmek ve sonraki bilgilerle ilişkilendirmek için en kolay ve en etkili yolun teknolojiye başvurmak olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada Fransızca mobil uygulama içeriklerinin birçok yönüyle yapılandırmacı yaklaşım ile örtüştüğü de görülmektedir. Söz gelimi bir okuma etkinliğinde öğrenilen sözcük ya da ifadeyi dijital içerikli etkinliklerde ve bağlamlarda işitmek, görmek ve kullanmak fazlasıyla mümkün olmuştur. Sonuç olarak, teknoloji ve mobil uygulamalar sayesinde yabancı dil Fransızca öğretiminde/öğreniminde yeni perspektiflerin oluşmaya başladığı, sınıfta edinilen bilgilerin güncel yaşamda kolaylıkla kullanılabildiği ve hatırlamaktan çok bilginin yapılandırıldığı bir öğrenme/öğretme anlayışı başlamıştır.
Anahtar Kelime: Yabancı dil Fransızca yaklaşım yapılandırmacı yaklaşım mobil öğrenme mobil cihazlar ve uygulamalar Duolingo Mosalingua

Constructive Approach and French Teaching/Learning With Mobile Apps

Öz:
In the 21st century, human beings are passing through a period in which the population has increased very rapidly, intercontinental migration has become widespread, the world has become globalized and technology has advanced in a dizzying way. These radical changes and developments experienced on a global scale significantly affect and shape individuals, societies and education systems. In this study, firstly, the relationship between foreign language teaching/learning and technology (distance education, computer and mobile assisted learning), and then the contribution of constructivist approach and mobile applications to foreign language teaching/learning processes were examined by applying the General Scanning Model. n this context, it has been seen that French mobile applications comply with the criteria of the Common European Framework of Reference for Languages and overlap with the principles of the constructivist approach, from the most well-known (Duolingo, Babbel, Mosalingua, etc.) to the lesser-known ones. On the other hand, it has been observed in the literature that human beings have made numerous efforts to teach/learn foreign languages from past to present and adopt the view that a foreign language can best be learned in its natural environment. However, the difficulty of transporting students to the natural environment of a foreign language has prompted pedagogues to search for new ones, and it has been concluded that the easiest and most effective way is to use technology to reinforce classroom learning in a pleasant and entertaining way, to transform them into gains, and to associate them with subsequent information. In the study, it is seen that the content of the French mobile application overlaps with the constructivist approach in many aspects. For example, it has become more than possible to hear, see and use the word or expression learned in a reading activity in activities and contexts with digital content. As a result, thanks to technology and mobile applications, a learning/teaching process has begun, in which new perspectives have begun to emerge in teaching/learning French as a foreign language and the information gained in the classroom can be easily used in daily life and the information is structured rather than remembered.
Anahtar Kelime: French as a foreign language constructivism approach mobile learning mobile devices and applications Duolingo Mosalingua

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akınoğlu, O. (2004). Yapılandırmacı Öğrenme ve Coğrafya Öğretimi. Marmara Coğrafya Dergisi, Sayı: (10). https://dergipark.org.tr/tr/pub/marucog/issue/457/3666
  • Alyaz Y., Gürsoy, E. (2002). Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimi İçin İnternet Yazarlığı, 1. Baskı, Alfa Yayıncılık. İstanbul.
  • Anthony, E. M. (1963). Approach, Method and Technique. English Language Teaching, 17, 63-67. https://doi.org/10.1093/elt/XVII.2.63
  • Bertocchini, P., Costanzo, E. (2008). Manuel de formation pratique: pour le professeur de FLE : cours, activités, corrigés. CLE International, Paris.
  • Ceyhan, E. (2007). Yabancı Dil Öğretimi Teknolojisi. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.
  • Clarke, M. A. (1983). The scope of approach, the importance of method, and the nature of technique. In J. E. Alatis, H. Stern, & P. Strevens (Eds.), Georgetown University Round Table on Languages and Linguistics 1983: Applied linguistics and the preparation of second language teachers (pp. 106–115). Washington, D.C.: Georgetown University
  • Çetin, K., Kılıçkaya, F. (2022). Yabancı Dil Öğretimine Dönük Mobil Uygulamalar. İstanbul: Nobel Yayıncılık.
  • Davudova, E. (2020). Erken Yaşta Yabancı Dil Öğreniminde Mobil Uygulamaların Değerlendirilmesi, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Fırat Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri, Elazığ.
  • Droui, M., Rasmy, A. (2016). Les perspectives pédagogiques de l’apprentissage mobile, Attadriss, N.8, Nouvelle série. Rabat
  • Droui M., Hajjami A. E., Ahaji K. (2013). Apprentissage mobile ou M-Learning : opportunités et défis. EpiNet, la Revue électronique de l'EPI (association Enseignement Public et Informatique). https://edutice.hal.science/file/index/docid/940669/filename/a1305d.htm
  • Ebranati, P. (2007). Eğitmenler İçin E-Öğrenme Esasları, (Çev.: Özden Akbaş). Morpa Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Gülbahar, Y. (2019) e-Öğrenme, 5. Baskı, Pegem Akademi. Ankara.
  • Günday, R. (2015). Yabancı Dil Öğretiminde Yaklaşımlar Yöntemler Teknikler ve Multimedya Araç ve Materyalleri. Ankara: Favori Yayınları.
  • Kalelioğlu, F. ve Gülbahar Y. (2019). e-Öğrenme Tarihine Bakış, e-Öğrenme. (Ed. : Yasemin Gülbahar). 5. Baskı, Pegem Akademi. Ankara.
  • Kaya, Z. (2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme, 2. Baskı Pegem A Yayıncılık,
  • Ken, R. (2004). Yaratıcılık-Aklın Sınırlarını Aşmak, Çev.: N.G. Koldaş, Kitap Yayınevi. İstanbul.
  • Kukulska-Hulme, A. (2013). Re-skilling language learners for a mobile world. Monterey, CA: The International Research Foundation for English Language Education.
  • Nkwanui B. (2019). Différenciation pédagogique en apprentissage mobile : Effet sur la motivation et la performance des apprenants. Education. Thèse de doctorat. Université de Cergy Pontoise, 2019. Français. NNT : 2019CERG1002.
  • Oblinger, D. (2003). Keynote speaker at American Associate of Collegiate Registrars and Admissions Officers Technology Conference, 2003, Austin, TX. of mobile learning in King Saud University, Saudi Arabia. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 8(2), 111–119.
  • Onan, B. (2013). Dil Eğitiminin Temel Kavramları. Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Oruç, Ş. Sezen, F. (2010) Yabancı Dil Öğretiminde Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme . Birinci baskı. Ankara: Bilge Ofset Matbaa.
  • Öz, H. (2013). Mobil Öğrenme, Mobil Dil Öğrenme. Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Eğilim Ne Olmalı? Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Eğitimi Anabilim Dalı II. Ulusal Yabancı Dil Çalı II. Ulusal Yabancı Dil Çalıştayı 8-9 Kasım 2013 10.13140/2.1.4122.3366.
  • Özer, Ö. (2017). Mobil Destekli Öğrenme Çevresinin Yabancı Dil Öğrencilerinin Akademik Başarılarına, Mobil Öğrenme Araçlarını Kabul Düzeylerine ve Bilişsel Yüke Etkisi. Mersin Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü , Yayımlanmamış Doktora Tezi, Mersin.
  • Pachler, N., Bachmair, B. ve Cook, J. (2010). Mobile learning: Structures, agency, practices. London: Springer.
  • Prensky, M. (2001). Digital natives, digital immigrants. On the Horizon, 9 (5), 1-6.
  • Sayın, Z. (2010). Mobil telefonlarla mobil öğrenme üzerine bir araştırma ve örnek uygulama, Selçuk Üni. Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Sönmez, V. (2007). Teaching principles and methods. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sur, E. (2011). Mobil Öğrenme ve Web Destekli Öğrenme Yöntemlerinin Karşılaştırılması (Sinop Üniversitesi Gerze Meslek Yüksekokulunda bir uygulama). Gazi Üniversitesi, Bilişim Enstitüsü, Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • Yurdakul, B. (2004) Eğitimde Davranışçılıktan Yapılandırmacılığa Geçiş için Bilgi, Gerçeklik ve Öğrenme Olgularının Yeniden Yapılandırılması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4,4 (8). 109-120.
  • https://unesdoc.unesco.org/images/0021/002196/219637f. Publié par l’Organisation des Nations Unies pour l’éducation, la science et la culture.
  • https://fr.youglish.com/
  • https://www.podcastfrancaisfacile.com/
  • https://www.lepointdufle.net/
  • https://www.tv5monde.com/
  • https://sensortower.com/
  • https://datareportal.com/reports/digital-2020-turkey
  • https://datareportal.com/reports/digital-2023-turkey
  • https://www.statista.com/statistics/330695/number-of-smartphone-users-worldwide/
  • https://www.statista.com/statistics/617136/digital-population-worldwide/
  • https://wearesocial.com/uk/blog/2022/01/digital-2022-another-year-of-bumper-growth-2/
  • http://internettime.com/itimgroup/elephant.thm Jay Cross, 1999.
  • http://masie.com/masie/default.cfm?page=default Masie Center, the Learning Consortium, 2000, Saratoga Springs, NY.
APA KUŞÇU E, Aslan E (2023). Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. , 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
Chicago KUŞÇU ERTAN,Aslan Erdinç Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. (2023): 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
MLA KUŞÇU ERTAN,Aslan Erdinç Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. , 2023, ss.1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
AMA KUŞÇU E,Aslan E Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. . 2023; 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
Vancouver KUŞÇU E,Aslan E Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. . 2023; 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
IEEE KUŞÇU E,Aslan E "Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi." , ss.1275 - 1290, 2023. 10.29000/rumelide.1369585
ISNAD KUŞÇU, ERTAN - Aslan, Erdinç. "Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi". (2023), 1275-1290. https://doi.org/10.29000/rumelide.1369585
APA KUŞÇU E, Aslan E (2023). Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (36), 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
Chicago KUŞÇU ERTAN,Aslan Erdinç Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi , no.36 (2023): 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
MLA KUŞÇU ERTAN,Aslan Erdinç Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, vol., no.36, 2023, ss.1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
AMA KUŞÇU E,Aslan E Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2023; (36): 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
Vancouver KUŞÇU E,Aslan E Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2023; (36): 1275 - 1290. 10.29000/rumelide.1369585
IEEE KUŞÇU E,Aslan E "Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, , ss.1275 - 1290, 2023. 10.29000/rumelide.1369585
ISNAD KUŞÇU, ERTAN - Aslan, Erdinç. "Yapılandırmacı Yaklaşım ve Mobil Uygulamalarla Fransızca Öğretimi/Öğrenimi". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi 36 (2023), 1275-1290. https://doi.org/10.29000/rumelide.1369585