İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması

Yıl: 2011 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 33 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması

Öz:
Bu araştırma, Ankara ili sınırları içerisinde bulunan devlet ve özel ilköğretim - ortaöğretim okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmin düzeylerini karşılaştırmayı, iş tatmininin çalışma hayatı üzerindeki önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada, özel okullarda ve devlet okullarında çalışan öğretmenlerin iş tatmin düzeylerini ölçmek amacıyla Spector1 (1994) tarafından geliştirilen “İş Tatmin Anketi” uygulanmıştır. Araştırmada beden eğitimi öğretmenlerinin toplam iş tatmin düzeyleri ve iş tatminine etki eden dokuz alt boyut ele alınmıştır. Bu alt boyutlar ücret, yükselme, yönetici, ek olanaklar, ödüller, işleyiş, iş arkadaşları, işin kendisi ve iletişimdir. Araştırmaya Ankara’nın Yenimahalle, Sincan ve Bala merkez ilçelerindeki (beden eğitimi öğretmeni olan okullar kabul edilmiş) toplam 238 devlet ilköğretim ve ortaöğretim okullarından rastgele seçilen 120 okuldan yine rastgele seçilen 60 beden eğitimi öğretmeni 40 erkek ve 20 kadın olarak, Yenimahalle, Keçiören ve Etimesgut merkez ilçelerindeki (beden eğitimi öğretmeni olan okullar kabul edilmiş) 44 özel ilköğretim ve ortaöğretim okulundan tesadüfi seçilen 40 beden eğitimi öğretmeni 20 erkek, 20 kadın olarak katılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda şu bulgular elde edilmiştir; Özel okullarda çalışan beden eğitimi öğretmenlerinin toplam iş tatmin düzeyleri devlet okullarında çalışan beden eğitimi öğretmenlerine göre daha fazladır. İş tatmini alt boyutlarında özel okullarda çalışan beden eğitimi öğretmenleri devlet okullarında çalışan meslektaşlarına göre daha tatminkar oldukları yapılan istatistikler sonucunda görülmüştür. Kadın beden eğitimi öğretmenlerinin toplam iş tatmin düzeyleri ve iş tatmini alt boyutları erkek beden eğitimi öğretmenlerine göre daha yüksektir. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin toplam iş tatmin düzeylerini olumsuz yönde etkileyen faktörler tespit edilmeye çalışılmış ve öğretmenlerin iş tatmin düzeylerini yükseltmeye yönelik bazı önlemler önerilmiştir.
Anahtar Kelime: iş tatmini özel okullar beden eğitimi ve spor öğretmenleri devlet okulları

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Spector, P.E., Job Satisfaction, Application, Assessment, Cause, and Consequences, SAGE Publications, California, 1997.
  • Balcı, B., Milli Eğitime Bağlı Meslek Okullarında Görev Yapan Öğretmenlerin İş Tatmini, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 2004.
  • Smith. M. P., Nock, S. L., “Social Class And The Quality Of Work Life In Public And Private Organizations”, Journal Of Social Issues, 36 (4), pp. 59-75, 1985.
  • Berry, L.M., Psychology at Work, An Introduction to Industrial and Organizational Psychology, McGraw Hill Companies Inc., San Francisco, p. 286 – 323, 1997.
  • Huberman, M., Teacher Development and Instructional Mastery, Understanding Teacher Development, London, pp. 122 – 144, 1992.
  • Tahta, F., Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin İş Doyum Düzeylerinin İncelenmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bil. Enst., Ankara, 1995.
  • Başaran, İ.E., Örgütsel Davranış, A.Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayını, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara,1991.
  • Erdoğan, İ., İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış, Dönence Basım ve Yayım Hizmetleri, İstanbul, s.145 – 220, 1999.
  • Erdoğan, İ., “İşletme Yönetiminde Örgütsel Davranış”, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, cilt 6, sayı:1, İstanbul, 1996.
  • Ergeneli, A., Eryiğit, M., “Öğretim Elemanlarının İş Tatmini: Ankara’da Devlet ve Özel Üniversite Karşılaştırması”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:19, Sayı:2, s:159-178, 2001.
  • Erdoğan, İ., İşletmelerde Davranış, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1994.
  • Eren, E., Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Beta Yayım ve Dağıtım A.Ş., İstanbul, s. 545, 1998.
  • Koç,H., Yazıcıoğlu, İ.,Hatipoğlu,H., “Öğretmenlerin İş Doyum Algıları İle Performansları Arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, s.13‐22, 2009.
  • Minibaş, J., Özel Ve Devlet İlkokullarında Görev Yapan Öğretmenlerin İş Tatmini Düzeyi Ve Bu Düzeyin Frustrasyon Karşısında Gösterilen Tepki Tipi Ve Agresyon Yönü İle İlişkisi, İ.Ü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1990.
  • Suyünç, H., ilk ve Orta Dereceli Okullarda Görevli Beden Eğitim Branş Öğretmenlerini İş Tatmin Düzeyleri, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, SBE, Çanakkale, 1998.
  • Koç, H., Yazıcıoğlu, İ. Hatipoğlu H., “Öğretmenlerin İş Doyum Algıları İle Performansları arasındaki İlişkinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, s.13‐22, 2009.
  • Aydınay, A., İş Tatmini ile Denetim Odağı Arasındaki İlişki, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, M.Ü. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 1996.
  • Özdayı, N., Resmi ve Özel Liselerde Çalışan Öğretmenlerin iş Tatmini ve iş Streslerinin Karşılaştınlmalı Analizi, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 1990.
  • Herzberg, F., Mausner, B., Snyderman B., The Motivation to Work. New York: John Wiley & Sons, 1959.
  • Öztürk, G., Beden Eğitimi Öğretmenlerinde İş Doyumu, Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002.
APA KARACA B, BALCI V (2011). İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. , 33 - 40.
Chicago KARACA Bülent,BALCI Velittin İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. (2011): 33 - 40.
MLA KARACA Bülent,BALCI Velittin İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. , 2011, ss.33 - 40.
AMA KARACA B,BALCI V İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. . 2011; 33 - 40.
Vancouver KARACA B,BALCI V İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. . 2011; 33 - 40.
IEEE KARACA B,BALCI V "İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması." , ss.33 - 40, 2011.
ISNAD KARACA, Bülent - BALCI, Velittin. "İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması". (2011), 33-40.
APA KARACA B, BALCI V (2011). İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ, 9(1), 33 - 40.
Chicago KARACA Bülent,BALCI Velittin İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ 9, no.1 (2011): 33 - 40.
MLA KARACA Bülent,BALCI Velittin İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ, vol.9, no.1, 2011, ss.33 - 40.
AMA KARACA B,BALCI V İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ. 2011; 9(1): 33 - 40.
Vancouver KARACA B,BALCI V İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması. SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ. 2011; 9(1): 33 - 40.
IEEE KARACA B,BALCI V "İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması." SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ, 9, ss.33 - 40, 2011.
ISNAD KARACA, Bülent - BALCI, Velittin. "İlköğretim ve ortaöğretim beden eğitimi öğretmenlerinin iş tatmini üzerine ampirik bir çalışma : ankara'daki devlet okulları ile özel okullar karşılaştırması". SPORMETRE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ DERGİSİ 9/1 (2011), 33-40.