Yıl: 2023 Cilt: Sayı: Ö12 Sayfa Aralığı: 206 - 223 Metin Dili: Türkçe DOI: 10.29000/rumelide.1330439 İndeks Tarihi: 02-12-2023

Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür

Öz:
Bu araştırmada ses eğitimcilerinin iletişim bilgi ve becerileri ile estetik ve artistik tutumları incelenerek, dil ve kültür bilgilerini, duygu ve düşüncelerini öğrenciye sunma şekillerinde derin bir anlayışa yönelebilmesi için bir bakış açısı oluşturmak amaçlanmaktadır. Şarkı eğitiminde iletişimin gerekliliği hangi boyutta olmalıdır? Şarkıda kullanılan dilin fonetik, semantik ve morfolojik özelliklerinin bilinmesi icra kalitesini artırır mı? Şarkı eğitimde kültür, kültürleme, kültürlenme ve kültürleşme hangi yönde gerçekleşir? soruları, araştırmanın problem durumunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada “nitel” yöntem kullanılmıştır. Çalışmanın modeli; “betimsel analiz” ve “içerik analizi modeli” dir. İçerik analizinde verilerin elde edilebilmesi için; “kaynak tarama” ve “yarı yapılanmış görüşme” yöntemleri kullanılmıştır. Şarkı eğitiminde öğretimsel iletişimin kullanılması ile duygu, bilgi ve becerileri paylaşarak davranış değişikliği meydana getirebilmek için kültür, dil ve iletişim becerileri, empati (duygudaşlık), sempati, özgecilik ve psikolojik sağlamlık konularının değerlendirilmesi, çalışmanın önemini göstermektedir. İletişim, davranış değişikliği meydana getirmek üzere fikir, bilgi, haber, tutum ve becerilerin paylaşılması sürecidir. İletişim becerilerine sahip olan kişiler yaşantılarında karşılaştıkları tüm olumsuz ve engelleyici durumları daha kolay ve sağlıklı şekilde atlatabilmektedirler. Diğer insanlarla olan ilişkileri daha tatmin edicidir ve meslek hayatları daha başarılı olmaktadır. Empati, sempati ve özgecilik kavramlarını çok iyi kullanabilmelidir. Psikolojik sağlamlıkla da risk, olumsuzluklarla mücadele etme yeteneği ve kişinin olumsuz olay sonrası yeni duruma adaptasyonu gibi faktörler ön plandadır. Çalışmada ses eğitimi ve şan eğitiminde kullanılan 2 örnek şarkının dil ve kültür özellikleri de incelenmiştir. Elde edilen tüm veriler analiz edilmiş ve çözümlenmiştir. Sonuç olarak, şarkı eğitiminde iletişimin önemli olduğu, şarkıların yazıldığı dil ve kültür özelliklerinin iç içe kullanılarak çok kapsamlı bir şarkı çalışması yapılması ile icranın etkili yönde artacağı önemli sonuçlar arasındadır. Şarkı eğitiminde tüm tekniklerin üst seviyede kullanılması ile birlikte geliştirilecek özgün, kültürel ve estetik anlayışın şarkı icrasına olumlu katkılar sağlayacağı öneriler arasındadır.
Anahtar Kelime: Şarkı eğitimi iletişim dil kültür

Communication, language and culture in song education

Öz:
The aim of this study is to examine the communication information and skills of voice educators, as well as their aesthetic and artistic attitudes, and to create a perspective in order to turn to a deep understanding in the way of scanning language and culture and presenting them to the student with emotion and thoughtfulness. What dimensions should the necessity of communication be in song education? Does knowing the phonetic, semantic and morphological features of the language used in the song increase the performance quality? In what direction does culture, enculturation, acculturation and acculturation take place in song education? questions constitute the problem situation of the research. In this study, the "qualitative" method was used. The model of the study is; “descriptive analysis” and “content analysis model”. In order to obtain data in content analysis; "resource scanning" and "semi-structured interview" methods were used. The use of instructional communication in song education, the ability to create behavior change by sharing emotions, knowledge and skills, the evaluation of culture and language and communication skills, empathy (sympathy), sympathy, altruism and resilience show the importance of the study. Communication is the process of sharing ideas, information, news, attitudes and skills to bring about behavioral change. People who have communication skills can overcome all the negative and obstructive situations they encounter in their lives more easily and healthily. Their relationships with other people are more satisfying and their professional life is more successful. He should be able to use the concepts of empathy, sympathy and altruism very well. In psychological resilience, factors such as risk, ability to cope with negativities, and adaptation of the person to the new situation after a negative event are at the forefront. In the study, the language and cultural characteristics of 2 sample songs used in vocal training and vocal training were also examined. All obtained data were analyzed and analyzed. As a result, it is among the important results that communication is important in song education and that the performance will increase effectively by making a very comprehensive song study by using the language and cultural features in which the songs are written. It is among the suggestions that the original, cultural and aesthetic understanding that will be developed with the use of all techniques at a high level in song education will contribute positively to the performance of the song.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akarsu, S. (2017). Türkiye’de Günümüz Müzik Kültürü Üzerine Bir İnceleme, Journal Of Social And Humanities Sciences Research Dergisi, Kastamonu Üniversitesi: Cilt: 4, 883-890.
  • Akarsu, B. (1998). Dil-Kültür Bağlantısı, İstanbul: İnkılap Yayınevi.
  • Açıköz, K. Ü. (1996). Etkili Öğrenme ve Öğretme, İzmir: Kanyılmaz Matbaası.
  • Balcı, A. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma, Yöntem, Teknik ve İlkeler, Ankara: Pegem Akademi.
  • Baymur, F. (1978). Genel Psikoloji, 4. Baskı, İstanbul: İnkilap Kitabevi.
  • Çelebioğlu, E. (1986). Tarihsel Açıdan Evrensel Müziğe Giriş, İstanbul: Akademik Kitap Serisi: 42.
  • Çilenti, K. (1988). Eğitim Teknolojisi ve Öğretim, Geliştirilmiş 4. Baskı, Ankara: Kadıoğlu Matbaası.
  • Dökmen, Ü. (1994). Sanatta ve Gümlük Yaşamda İletişim Çalışmaları ve Empati, İstanbul: Sistem Yayıncılık ve MAT. SAN. TİC. A.Ş.
  • Durak, M., Şenol, E., Kocatepe, U. (2016). Aklımın Aklı: Psikoloji, İkinci Basımdan Çeviri, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Ertürk, S. (1972). Eğitimde program geliştirme, Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi.
  • Gerrig, R. J., Zimbardo, P.G. (2015). Psikolojiye Giriş Psikoloji ve Yaşam, 19. Basımdan Çeviri, Çeviren: Yrd. Doç. Dr. Gamze Sart, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Göçgün, Ö. (2012). İnsanın Dünyası, Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Yayınları.
  • Karasar, N. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 28. Basım, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
  • Komisyon. (2017). Pedagojik Formasyon için Öğretim İlk eve Yöntemleri, 3. Baskı, Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Kumcağız, H., Yılmaz, M. Çelik, S. B., Avcı, İ. A., (2011). Hemşirelerin İletişim Becerileri, Samsun İl Örneği, Dicle Tıp Dergisi, 38 (1).
  • MacDonald, R. A., Miell, D. (2000). Creativity and music education: The impact of social variables, International Journal of Music Education, (1).
  • Moğulbay, D. (2010). Çoksesli Koro Müziğinde Kullanılan İtalyanca Yapıtlardan Seçilen Örneklerin Telaffuzları Ve Türkçe Tercümeleri İle İtalyan Dilinin Fonetik Özellikleri, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi: Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Moğulbay, D. (2020). Ortaçağdan 21. Yüzyıla Oratoryo Örnekleri Üzerine Bir Çalışma, INIJOSS Uluslararsı Hakemli Dergisi, Malatya: Aralık Ayı, Sayı: 2, Cilt: 9.
  • Moğulbay, D. (2021). Çoksesli Koro İçin Bestelenen Orhan Kemal Şiirlerinin Sosyo-Kültürel ve Müziksel Olarak İncelenmesi, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Malatya İnönü Üniversitesi: Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Moğulbay, D. (2021). An Analysis Of The Pronunciation And Translation Of Arie Antiche, Aria, And Neapolitan Pieces Included In The Repertoire Album Used For Voice Training In The Company Of Piano Tunes, Epitome: International Journal of Multidisciplinary Research, The journal has been uploaded in UGC CARE PORTAL. (RTI) Page No. 40, http: //www. epitomejournals.com Vol. 7, Issue 9, September 2021, ISSN: 2395-6968.
  • Moğulbay, D. (2021). “Assessment of songs used as repertoire in vocal education in accordance with poetry, culture and language”, (pp. 394-414), “Ses eğitiminde repertuvar olarak kullanılan şarkıların şiir, kültür ve dil açılarından değerlendirilmesi”, RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (25), 394-414, DOI: 10. 29000/rumelide. 1038668.
  • Say, A. (1985). Müzik Ansiklopedisi, Cilt:4, Ankara: Başkent Yayınevi, Sanem Matbaası.
  • Say, A. (2009). Müzik Sözlüğü, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Omrod, J. E. 82013). Öğrenme psikolojisi (Çev. M. Baloğlu), Ankara: Nobel Yayıncıclık.
  • Özer, A. K. 82001). İletişimsizlik Becerisi, İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Polat, S. (2016). Türkiye’deki Ses ve Şan Eğitiminin Köken Kaynaklı Algıda Yarattığı Kavram Karmaşası Üzerine Bir Değerlendirme ve Yaklaşım Önerileri, İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi, 2 (1).
  • Say, A. (2012). Müzik Sözlüğü, Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Tarhan, N. (2017). Toplum Psikolojisi ve Empati, 10. Baskı, İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Töreyin, M, A. (2008). Ses Eğitimi Temel Kavramlar-İlkeler-Yöntemler, Ankara: Sözkesen Matbaacılık Tic. Ltd. Şti.,1. Baskı.
  • Yalın, İ. H. (2002). Öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme, İzmir: Nobel Basımevi.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, 10. Baskı, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Yurga, C. (2005). Dünya Coğrafyasında Uluslararası Sanat Müziği, Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Erişim adresi: https://lyricstranslate.com (Erişim tarihi: 10. 05. 2023).
  • Erişim adresi: https://www.turkedebiyati.org/a_kadir.html (Erişim tarihi: 17.06.2023).
  • Erişim adresi: https://www.turkedebiyati.org/omer-hayyam/ (Erişim tarihi: 16.06.2023).
  • Erişim adresi: https://www.nedir.com/rubai (Erişim tarihi: 17.06.2023).
  • Erişim adresi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Francesco_Gasparini (Erişim tarihi: 18.06.2023).
APA Moğulbay D (2023). Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. , 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
Chicago Moğulbay Dilek Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. (2023): 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
MLA Moğulbay Dilek Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. , 2023, ss.206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
AMA Moğulbay D Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. . 2023; 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
Vancouver Moğulbay D Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. . 2023; 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
IEEE Moğulbay D "Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür." , ss.206 - 223, 2023. 10.29000/rumelide.1330439
ISNAD Moğulbay, Dilek. "Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür". (2023), 206-223. https://doi.org/10.29000/rumelide.1330439
APA Moğulbay D (2023). Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (Ö12), 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
Chicago Moğulbay Dilek Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi , no.Ö12 (2023): 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
MLA Moğulbay Dilek Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, vol., no.Ö12, 2023, ss.206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
AMA Moğulbay D Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2023; (Ö12): 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
Vancouver Moğulbay D Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür. RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi. 2023; (Ö12): 206 - 223. 10.29000/rumelide.1330439
IEEE Moğulbay D "Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, , ss.206 - 223, 2023. 10.29000/rumelide.1330439
ISNAD Moğulbay, Dilek. "Şarkı eğitiminde iletişim, dil ve kültür". RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi Ö12 (2023), 206-223. https://doi.org/10.29000/rumelide.1330439