Yıl: 2011 Cilt: 10 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 1115 - 1142 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi

Öz:
Bu araştırmanın amacı, web tabanlı öğretim yönteminin turizm eğitimi alan yükseköğretim öğrencilerinin akademik başarısına etkisini belirlemektir. Araştırma, 2009-2010 akademik yılı güz döneminde Gaziantep il merkezinde bulunan Gaziantep Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Turizm ve Seyahat İşletmeciliği Programı ile Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında öğrenim gören toplam 50 (25 deney grubu, 25 kontrol grubu) öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma öntest-sontest ve deney-kontrol grubu desenine uygun olarak yürütülmüştür. Deney ve kontrol grupları oluşturulurken yansızlık; akademik başarı, internet erişimi, web tabanlı öğrenme yöntemi bilgi düzeyi ile bilgisayar ve internet kullanım bilgi düzeyi ölçütleriyle sağlanmıştır. GTOİ/SEYH 111 İletişim Dersinin; temel kavramlar, sözel iletişim, sözsüz iletişim, yazılı iletişim ile iş yaşamı ve iletişim konuları deney grubuna web tabanlı öğretim yöntemiyle, kontrol grubuna ise geleneksel yöntem (düz anlatım, soru-cevap ve gösterip yaptırma) ile sekiz hafta süreyle aktarılmıştır.
Anahtar Kelime:

The Effect of Web-Based Teaching Method on Academic Achievement in Tourism Education

Öz:
The purpose of this research was to determine the effects of web based teaching method on the academic achievement level of undergraduate students in Tourism Education department in the fall semester of 2009-2010 academic year. The research was carried out with 50 students (25 students in control group, 25 students in experimental group) who were studying at Tourism and Travel Management; and Tourism and Hotel Management Programs in Tourism and Hotel Management Vocational High School at Gaziantep University. The research procedure included both pre-test/post-test and experimental-control group research models. While creating control and experimental groups, the researchers took into consideration neutrality, academic success, internet access, knowledge level of internet and computer use as well as of web based learning. The GTOI/SEYH 111 Communication Course was delivered both in webbased learning method and traditional face-to-face method. In the course, basic concepts, verbal-nonverbal communication, written communication with the communication issues were taught to experimental group with web-based teaching method and they were taught to control group with traditional methods (lecturing, question-answer, simulation).
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alkan, C. (1984). Eğitim teknolojisi. Ankara: Yargıçoğlu Matbaası.
  • Altunay, A. Y. ve Şeker, R. (2008). Bilgisayar ortamında hazırlanan kavram haritalarının bir öğretim materyali olarak fen bilgisi dersinde kullanılmasının ilköğretim öğrencilerinin başarılarına etkisi. TSA Dergisi, 5 (3), 19-32.
  • Arıcı, N. ve Dalkılıç E. (2006). Animasyonların bilgisayar destekli öğretime katkısı: bir uygulama örneği. Kastamonu Eğitim Dergisi, 2 (14), 421-430.
  • Arıcı, N. ve Yekta, M. (2005). Mesleki ve teknik eğitimde çoklu ortam araçları kullanılmış web tabanlı öğretimin öğrenci başarısına etkisi. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 144-153.
  • Atam, O. (2006). Oluşturmacı yaklaşıma dayalı olarak fen ve teknoloji dersi ısı-sıcaklık konusunda hazırlanan yazılımın ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve kalıcılığa etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Baltacı, M. (2009). Web tabanlı excel öğretiminin öğrencilerin akademik başarısı ve bilişötesi farkındalık düzeyine etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Bilen, M. (2002). Plandan uygulamaya öğretim. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Cepek, A. ve Hnojil, J. (2005). “Internet in education practical experience and future plans. http://www.fig.net, (Erişim Tarihi:21.12.2008).
  • Çakırer, M. (2002). Turizm eğitiminde e-öğrenimin uygulanması ve türk turizm sektörüne sağlayacağı avantajlar. Turizm Eğitimi Konferans- Workshop, Ankara: Turizm Bakanlığı Yayınları, No:210.
  • Demirel, Ö., Başbay, A., Uyangör, N. ve Bıyıklı, C. (2006). “Proje tabanlı öğrenme modelinin öğrenme sürecine ve öğrenci tutumlarına etkisi”. http://www.epo.hacettepe.edu.tr/eleman/Bolu.doc, (Erişim Tarihi: 01.04.2010).
  • Demirel, Ö. (2003). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Demirli, C. (2002). Web tabanlı öğretimin öğretim teknolojileri ve materyal geliştirme dersinde öğrenci başarısına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Erkan, T. (2009). Temel sanat eğitimi dersinin web tabanlı öğrenme yöntemiyle verilmesinin öğrenci başarısına etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Grafik Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Kara, Y. ve Yeşilyurt, S. (2007). Hücre bölünmeleri konusunda bir ders yazılımının öğrencilerin başarısına, kavram yanılgılarına ve biyolojiye karşı tutumlarına etkisi üzerine bir araştırma. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34 (3), 41-49.
  • Karasar, N. (1995). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Alkım Basımevi.
  • Kaya, Z. (2002). Uzaktan eğitim. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Keskin, İ. (2006). Web tabanlı teknoloji eğitimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,
  • Kökdemir, D. (2007). “Bilgiye ulaşmanın ve onu kullanmanın vazgeçilmez ağırlığı: internet”. http:// inet-tr.org.tr/inetconf5/bildiri/Dogan-kokdemir.html. (Erişim Tarihi: 12.12.2009).
  • Numanoğlu, M. (1993). Eğitimde yeni teknolojiler ve çoklu ortam. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 26 (1), 219-226.
  • Oğuz, S. (2008). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde bilgisayar destekli öğretim yönyemi ile turizm konularının öğretimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İlköğretim Anabilim Dalı.
  • Orhaner, E. ve Tunç, A. (2001). Ticaret ve turizm eğitiminde özel öğretim yöntemleri. Ankara: Gazi Kitapevi.
  • Öncüer, M. E. (2006). Avrupa birliği eğitim politakasında mesleki turizm eğitimi yaklaşımı ve türk turizm eğitimine uygulanabilirliği. Yayımlanmamış Doktora Tezi, İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı.
  • Öz, R. ve Yüksel, B. (2007). Uzaktan eğitim: makine mühendisliği örneği. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 9 (2), 167-182.
  • Özdamar, K.(1999). Paket programlar ile istatistiksel veri analizi. Eskişehir: Kaan Kitapevi.
  • Sağlıker, Ş. (2009). Yapılandırmacı öğrenme kuramına dayalı olarak kütle çekim kanunu konusunda hazırlanan ders yazılımının öğrencilerin akademik başarısına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Sular, M. K. (2005). Web tabanlı pedagojik formasyon eğitimi ve örnek sanal ders tasarımı ve yönetimi (gaziantep üniversitesi örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Şen, N. (1999). İnternet tabanlı öğretimin etkililiği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Tiyekli, E. (2007). CBS- Coğrafi bilgi sistemi aracılığıyla veri tabanı oluşturulması ve coğrafya dersinde kullanılması. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Tuncer, M. (2007). Elektronik devreler dersinin sanal ortamda proje tabanlı öğrenme yöntemine göre sunulmasının öğrenci başarısı ve görüşlerine etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı.
  • Tuncer, M. ve Taşpınar, M. (2007). Sanal eğitim-öğretim ve geleceği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (20), 112-133.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005). Bilimsel araştırma süreci ve spss ile veri analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Uyar, A. (2007). Endüstri meslek liseleri birinci sınıf öğrencilerine teknik resim dersinde temel kavramların bilgisayar destekli çizim programları (cad) ile anlatılmasının akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı.
  • Ünsal, H. (2007). Harmanlanmış öğrenme etkinliğinin çoklu düzeyde karşılaştırılması. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretimi Anabilim Dalı.
  • Yekta, M. (2004). Çoklu ortam araçları kullanılmış web tabanlı mesleki teknik eğitimin geleneksel mesleki teknik eğitime göre öğrenci başarısına etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı.
APA KÖKSALAN B, SEVİNDİK T, OLCAY A (2011). Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. , 1115 - 1142.
Chicago KÖKSALAN Bahadır,SEVİNDİK TUNCAY,OLCAY Atınç Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. (2011): 1115 - 1142.
MLA KÖKSALAN Bahadır,SEVİNDİK TUNCAY,OLCAY Atınç Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. , 2011, ss.1115 - 1142.
AMA KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. . 2011; 1115 - 1142.
Vancouver KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. . 2011; 1115 - 1142.
IEEE KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A "Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi." , ss.1115 - 1142, 2011.
ISNAD KÖKSALAN, Bahadır vd. "Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi". (2011), 1115-1142.
APA KÖKSALAN B, SEVİNDİK T, OLCAY A (2011). Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(3), 1115 - 1142.
Chicago KÖKSALAN Bahadır,SEVİNDİK TUNCAY,OLCAY Atınç Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no.3 (2011): 1115 - 1142.
MLA KÖKSALAN Bahadır,SEVİNDİK TUNCAY,OLCAY Atınç Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, vol.10, no.3, 2011, ss.1115 - 1142.
AMA KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2011; 10(3): 1115 - 1142.
Vancouver KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2011; 10(3): 1115 - 1142.
IEEE KÖKSALAN B,SEVİNDİK T,OLCAY A "Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi." Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, ss.1115 - 1142, 2011.
ISNAD KÖKSALAN, Bahadır vd. "Web Tabanlı Öğretim Yönteminin Turizm Eğitiminde Akademik Başarıya Etkisi". Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/3 (2011), 1115-1142.