Yıl: 2012 Cilt: 18 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 103 - 108 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri

Öz:
Bu araştırma, broyler rasyonlarına doğal yem katkı maddesi olarak katılan humat ve bitki ekstrakt karışımının; büyüme performansı ile bir takım iç organ ve bağırsak parametrelerine ve serumda bazı immunolojik, biyokimyasal parametreler üzerine etkilerini belirlemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada her biri kendi içersinde dört alt gruba sahip toplamda dört ana grubun olduğu deneme grupları oluşturulmuş ve her bir alt grupta 16 hayvan olmak üzere çalışmanın tamamında 256 adet günlük erkek broyler (Ross-308) kullanılmıştır. Deneme 1 kontrol ve 3 deneme grubu (1.5 g/kg humat, 0.75 g/kg bitki ekstrakt karışımı ve 1.5 g/kg humat ile 0.5 g/kg bitki ekstrakt karışımı beraber ilavesi) şeklinde gerçekleştirilmiştir. Denemenin sonunda rasyona adı geçen yem katkı maddelerinin ayrı ve bir arada ilave edilmesi, incelenen değerler açısından istatistiksel önemlilik göstermemiştir (P>0.05). İncelenen parametreler içersinde sadece kan serumunda belirlenen total protein düzeyleri gruplar arasında farklılıklar göstermiştir (P<0.01). Rasyona bitki ekstrakt karışımının tek başına veya humat ile bereber ilave edilmesi total protein değerlerinde azalmaya yol açmıştır. Sonuç olarak rasyona humat ve bitki ekstraktı karışımı ilavesinin stres koşulları altında olmayan ve rasyon kalitesi yüksek yemlerle beslenen hayvanların performans ve verim parametrelerinde önemli değişikliklere neden olmadığı kanısına varılmıştır.
Anahtar Kelime: kan kimyası diyetler humat yemden yararlanma pH canlı ağırlık artışı hayvan kesimi tavuk beslenmesi bağırsaklar yem alımı kümes hayvanları immünoloji yem katkı maddeleri yem çevirimi etlik piliç bağışıklık büyüme oranı etlik piliç performansı yem zenginleştiriciler karkas sebze özütü kan proteini karkas ağırlığı

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği

Effects of humate and vegetable extract mixture supplementation to diets on growth performance, some immunity and serum biochemistry parameters in broiler chickens

Öz:
This study has been conducted to determine the effects of humate and vegetable extract mixture supplementation to diets on body weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, hot carcass weight and yield, some organ weights, intestinal length, weight and pH, some immunological and blood parameters in broiler chickens. Totally 256 one-day old male broiler (Ross-308) chicks were divided into four treatment groups each of them also divided into four subgroups which contains 16 chicks for each in this trail. The experiment carried out one control and 3 treatments (1.5 g/kg humate supplementation, 0.75 g/kg vegetable extract mixture supplementation and 1.5 g/kg humate plus 0.75 vegetable extract mixture combination supplemented). At the end of trail, supplementation of these feed additives has been showed no statistically significant differences among all the treatment groups for performance and slaughter parameters (P>0.05). There was found only one statistically significant difference among the groups for blood total protein levels (P<0.01). Supplementation of vegetable extract mixture or combination with humate were decreased the levels of total protein in blood. As a result, we concluded that these feed additives had no beneficial effects on broiler performance which fed with high quality and balanced rations and reared out of stress conditions.
Anahtar Kelime: feed conversion broilers immunity growth rate broiler performance feed supplements carcasses vegetable extracts blood protein carcass weight blood chemistry diets humates feed conversion efficiency pH liveweight gain slaughter fowl feeding intestines feed intake poultry immunology feed additives

Konular: Biyoloji Bahçe Bitkileri Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Köksal B, KÜÇÜKERSAN M (2012). Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. , 103 - 108.
Chicago Köksal Bekir Hakan,KÜÇÜKERSAN MEHMET KEMAL Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. (2012): 103 - 108.
MLA Köksal Bekir Hakan,KÜÇÜKERSAN MEHMET KEMAL Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. , 2012, ss.103 - 108.
AMA Köksal B,KÜÇÜKERSAN M Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. . 2012; 103 - 108.
Vancouver Köksal B,KÜÇÜKERSAN M Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. . 2012; 103 - 108.
IEEE Köksal B,KÜÇÜKERSAN M "Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri." , ss.103 - 108, 2012.
ISNAD Köksal, Bekir Hakan - KÜÇÜKERSAN, MEHMET KEMAL. "Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri". (2012), 103-108.
APA Köksal B, KÜÇÜKERSAN M (2012). Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1), 103 - 108.
Chicago Köksal Bekir Hakan,KÜÇÜKERSAN MEHMET KEMAL Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18, no.1 (2012): 103 - 108.
MLA Köksal Bekir Hakan,KÜÇÜKERSAN MEHMET KEMAL Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.18, no.1, 2012, ss.103 - 108.
AMA Köksal B,KÜÇÜKERSAN M Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(1): 103 - 108.
Vancouver Köksal B,KÜÇÜKERSAN M Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2012; 18(1): 103 - 108.
IEEE Köksal B,KÜÇÜKERSAN M "Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri." Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18, ss.103 - 108, 2012.
ISNAD Köksal, Bekir Hakan - KÜÇÜKERSAN, MEHMET KEMAL. "Broyler rasyonlarına humat ile bitki ekstraktı karışımı ilavesinin büyüme performansı, bazı bağışıklık ve serum biyokimya değerlerine etkileri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18/1 (2012), 103-108.