Yıl: 2011 Cilt: 0 Sayı: 40 Sayfa Aralığı: 67 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi

Öz:
Uzakdoğu felsefesine göre, Yin-yang, tüm varlıkların ve doğanın kaynağıdır. Bu bağlamda, insanın ve evrenin anlamlandırılması da, bu ikilik çerçevesinde gerçekleşmektedir. Çalışmamızda, Uzakdoğu felsefesi üzerine temellendirilen inanç sistemlerinin insana ve evrene bakışının ortaya konulması amaçlanmıştır. İnsanı ve evreni çözümlemek için bir araç olarak nitelendirilebilecek ying-yang simgesinin göstergebilimsel yaklaşımla yorumlanmasına yönelik kuramsal bir denemeden yola çıkarak, Güney Kore Sinemasının son dönemlerde uluslararası platformda öne çıkan ismi Kim Ki-duk'un Yay (2005) adlı filmi irdelenmiştir. Kim Ki-duk'un filmleri, modern Kore toplumundaki ahlaki çöküşü açığa vurmak için cinsellik ve şiddet öğelerini rahatsız edici bir biçimde kullanılmasıyla bilinmektedir. Yay adlı filmde, bu öğelerden çok mistisizm, Uzakdo-ğu felsefesine dayanan ruhani bir yaklaşım sergilenmektedir. Filmde, toplumdan soyutlanmış olarak, açık denizde demirli bir teknede yaşayan genç bir kızın, gerçek yaşam ve modern dünyayla tanışma süreci, döngüsel zamanda, başka bir anlatımla, yaşam ve ölüm döngüsünde ele alınmaktadır. Bu geçiş süreci, aynı zamanda, şaman inancına göre, maddi dünya karşısında mutlak üstünlüğü olan manevi dünya karşıtlığı üzerine temellendirilmiştir. Çözümlemenin sonucunda, yönetmenin, kendine özgü kadın-erkek ilişkisi betimlemesinin, toplumsal eleştiriye aracılık ettiği, Uzakdoğu inancının gereği olan manevi dünyanın, maddi dünya karşısındaki egemenliğinin, modern Kore toplumunda, yok olmakta olan bir anlayış olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime: sinema filmi uzak doğu felsefesi Güney Kore Sineması Kim Ki-duk göstergebilimsel çözümleme yin-yang film analizi şamanizm

Konular: İletişim

L'analyse sémiotique du film l'arc $grave{a}$ la Lumiére de la philosophie de l'Extréme-Orient

Öz:
Selon la philosophie de l'Extrême-Orient, le yin-yang est la source de toutes les existences et de la nature. Dans ce contexte, la signification de l'homme et de l'univers provient de cette dualité. Le but de cet article consiste à décrire la pensée philisophique de l'Extrême-Orient, face à l'homme et à l'univers. En partant d'un essai théorique d'approche sémiotique du ying-yang, en vue d'analyser l'homme et l'univers, le film intitulé l'Arc (2005) du cinéaste Sud-Coréen Kim Ki-duk, le célébre metteur en scène au niveau international, est ici soumis à l'analyse. Les films de Kim Ki-duk sont connus par la représentation incommodée des éléments de violence et de sexualité pour refléter la corruption morale dans la société coréenne. Dans le film intitulé L'Arc, le directeur, préfère d'exprimer au lieu de ces elements une approche mystique et le spritualisme de l'Extrême- Orient. L'Arc, décrit et remet en cause, dans le temps cyclique, la jeune fille qui vit isolée au grand large de la mer à bord d'un voilier, tout en se trouvant soustraite de la vie sociale et traite aussi du processus de son entrée dans la vie réelle et sa rencontre avec le monde moderne. Ce processus de transfert à la vie réelle, est basé conformément aux croyances chamanistes sur l'opposition selon laquelle le monde sprituel est supérieur face au monde matériel. En fin de l'analyse sémiotique, la description propre au cinéaste, relative aux relations entre femme et homme aboutit au fait qu'il s'avère que celles-ci s'entreposent aux critiques de la société et que l'entendement du monde sprituel devant le monde matériel de l'Extrême-Orient perd de force et que la suprématie change de main dans le monde moderne coréen, vers la vie matérielle.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Campbell, J. (2003). Uzakdoğu Mitolojisi. Kudret Emiroğlu (Translated by). İstanbul: İmge Kitabevi Yayınları. (Original Book Published in 1962).
  • Coppola, A. (1996). Le Cinéma Sud-Coréen: Du Confucianisme à L’avant-garde. Paris: L’Harmattan.
  • Çoruhlu, Y. (2002). Türk Mitolojisinin Anahtarları. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Eliade, M. (2003). Dinsel İnançlar ve Düşünceler Tarihi Gotama Budha’dan Hristiyanlığın Uzakdoğuşuna. Ali Berktay (Translated by). İstanbul: Kabalcı Yayınları. (Original Book Published in 1985).
  • Fontanille, J. (2003). Sémiotique du Discours. Limoges: PULIM Yayınları.
  • Gombeaud, A. (2006). Seoul Cinéma Les Origines du Nouveau Cinéma Coréen. Paris: L’Harmattan.
  • Gombeaud, A. et alii. (2006). Kim Ki-duk. Paris: Disvoir.
  • Granet, M. (1968). Le Yin et Le Yang. La Pensé Chinoise (İkinci Kitap, İkinci Bölüm).23.11.2010, http://classiques.uqac.ca/classiques/granet_marcel/A12_la_pensee_chinoise/la_pensee_chinoise .pdf
  • Greimas, A. J. (1966). Sémantique Structurale. Paris: Larousse.
  • Guinard, P. (2002). Le temps des philosophes: de Platon à Nietzsche, et de Nietzsche à Platon (version 2.3 : 11.2004), http://cura.free.fr/20pnnp.html
  • Gündeş, S. (2003). Film Olgusu: Kuram ve Uygulayım Yaklaşımları. İstanbul: İnkılap Yayınları.
  • Güney Kore Sineması: Aynı filmde birçok türü bir araya getirebilen bir sinema. (2006). Gülhan Düzgün, Yamaç Okur (Derleyen), Sinema Söyleşileri 2005 (239-271). İstanbul:Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
  • Hummel, Volker (t.y). Interview with Kim Ki-duk. Senses Of Cinema, (16.11.2010), http://archive.sensesofcinema.com/contents/01/19/kim_ki-duk.html.
  • Izutsu, T. (2001). Taoculuk’daki Anahtar-Kavramlar. Ahmet Yüksel Özemre (Translated by). İstanbul: Kaknüs Yayınları. (Original Book Published in 1984).
  • Korean Film Archive. (14.11.2010). http://www.koreafilm.org/feature/ans_15.asp
  • Leong, A. (2002). Korean Cinema: The New Hong-Kong. Kanada:Trafford Publishing
  • Myths Encyclopedia. (16.11.2010). http://www.mythencyclopedia.com/Sa-Sp/Shiva.html
  • Rifat, M. (2005). XX. Yüzyılda Dilbilim ve Göstergebilim Kuramları 1. Tarihçe ve Eleştirel Düşünceler. İstanbul: YKY Yayınları
  • Roux, J.P. (1999). Altay Türklerinde Ölüm. Aykut Kazancıgil (Translated by). İstanbul: Kabalcı Yayınları. (Original Book Published in 1963).
  • Sarı, A. (2007). Şebnem İşigüzel’in Tabut Adlı Öyküsü ile Thomas Bernhard’ın Jauregg Adlı Öyküsünde Ensest İlişki. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 9, 15-26.
  • Schneider, R. (2003). Cinéma et Spritualité de l’Orient extrême: Japon et Corée. Paris: L’Harmattan.
  • Somville, P. (1997). Figures du Temps Cyclique. L. Couloubaritsis & J. J. Wunenburger, (Edited by). Les Figures du Temps. (233-237). Starzburg: Presse Universitaire de Strasbourg.
  • Şatır, S. (2005). Buda Sudaki Lotus. İstanbul: Pan Yayınları.
  • Vardar, B. (1976). Entretien avec A. J. Greimas. Dilbilim I. 25-33.
  • Wing, R. L. (2006). I Ching Alıştırma Kitabı. Neslihan Burcu Akdağ (Translated by). İstanbul: Ötesi Ya yınları. (Original Book Published in 1979).
  • Yücel, T. (1993). Anlatı Yerlemleri. İstanbul: YKY Yayınları.
  • Yücel, T. (2005). Yapısalcılık. İstanbul: Can Yayınları
APA OKTUĞ ZENGİN M (2011). Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. , 67 - 86.
Chicago OKTUĞ ZENGİN MELİS Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. (2011): 67 - 86.
MLA OKTUĞ ZENGİN MELİS Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. , 2011, ss.67 - 86.
AMA OKTUĞ ZENGİN M Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. . 2011; 67 - 86.
Vancouver OKTUĞ ZENGİN M Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. . 2011; 67 - 86.
IEEE OKTUĞ ZENGİN M "Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi." , ss.67 - 86, 2011.
ISNAD OKTUĞ ZENGİN, MELİS. "Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi". (2011), 67-86.
APA OKTUĞ ZENGİN M (2011). Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 0(40), 67 - 86.
Chicago OKTUĞ ZENGİN MELİS Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 0, no.40 (2011): 67 - 86.
MLA OKTUĞ ZENGİN MELİS Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, vol.0, no.40, 2011, ss.67 - 86.
AMA OKTUĞ ZENGİN M Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2011; 0(40): 67 - 86.
Vancouver OKTUĞ ZENGİN M Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi. 2011; 0(40): 67 - 86.
IEEE OKTUĞ ZENGİN M "Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi." İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 0, ss.67 - 86, 2011.
ISNAD OKTUĞ ZENGİN, MELİS. "Uzakdoğu felsefesi ışığında Yay filminin göstergebilimsel çözümlemesi". İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi 40 (2011), 67-86.