Yıl: 2011 Cilt: 28 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 45 - 61 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik

Öz:
Birinci Ulusal Mimarlık Hareketi ilk kez Osmanlı İmparatorluğu’nunson döneminde biçimlenmiş, Cumhuriyetin ilanından sonra da devletinkurucuları tarafından tercih edilmişti. Daha çok resmi yapılardantanıdığımız bu üslup 1930 yılı sonrasında hızla gözden düşerek yerinibaşka mimari yaklaşımlara bırakmıştı. Modern Mimarlık Tarihi yazınıtarafından tanımlanması ise çok sonralara 1970’li yıllara rastlamıştı.Birinci Ulusal Mimarlık Hareketi bu yazında ulus-devlet deneyimi veonun ideolojik çerçevesinde kurgulanmıştı. Kuramsal altyapı ile mimaribiçim sıkıca ilişkilendirilmiş, geçerliliğini uzunca bir süre koruyacakolan açıklayıcı bir model geliştirilmişti. Bu nedenle yani kuram ve biçimarasında kurulan güçlü bağlantılar nedeni ile Birinci Ulusal MimarlıkHareketinin repertuarı kısıtlı kalmış, pek çok önemli yapı ve yapı grubukimi görsel nitelikleri taşımadığı için değerlendirmeye tabi tutulamamıştı.Bu makalede ele alınan “Erken Cumhuriyet Dönemi İzmir Konutu” isemimarlık tarihi yazınına egemen olan görüşlerin aksine Birinci UlusalMimarlık Hareketinin homojen olmadığı savı ile kaleme alındı. Sözkonusu konutlar salt siyasi ya da ideolojik tercihlerin değil aynı zamandao yerin ikliminden, o yere ait insanlardan, onların konut kültürü ve yapıgeleneklerinden de etkilenerek biçimlendi. Bir başka deyişle bu dönemdeBirinci Ulusal Mimarlık Hareketi’nin yerelleşen, taşralılaşan, bireyselleşenyani melezleşen örnekleri üretilirken ülkenin genel siyasi atmosferinden deetkilendiler. Çalışma, İzmir’deki Birinci Ulusal Mimarlık Hareketi etkisinitaşıyan konutların ilk kez envanterini sunmanın yanı sıra, bu konutlarınbiçimsel esin kaynaklarını da araştırmaktadır. Dönemin halen ayaktakalabilmiş yapılarının büyük bir kısmı, plan cephe ve kütle artikülâsyonuaçısından biçimsel bir değerlendirmeye tabi tutulmuş, her bir konutunyapım tarihlerinin de göz önünde bulundurulmasıyla gerçekleştirilen birsınıflandırma hedeflenmiştir (1).
Anahtar Kelime: İzmir mimari özellikler mimarlık tarihi melezlik konut mimarisi mimari üslup erken cumhuriyet dönemi konut yerellik birinci ulusal mimarlık akımı

Konular: Mimarlık

İzmir houses under the influence of first national architectural movement: Local and hybrid

Öz:
The First National Style in Turkish Architecture was formulated duringthe last decades of the Ottoman Empire, and was the preferred style forthe founders of the Turkish Republic in the construction of Ankara as thenew capital city. In the historiography of Modern Turkish Architecture,architecture during the Early Republican Era is assumed to have anatopiccharacteristics. The canonic repertoire of this movement is also producedparallel to this idea. However, housing stock of İzmir constructed duringthe same period shows peculiarities opposite to this view. The houses thatare taken into consideration in this article contain some local, traditionaland conventional features. They are not only formed under the influenceof ideological and political influences, but also influenced from their veryown contexts. In other words, as hybrid and local samples of the FirstNational Architecture, they were built under influence of the dominantideological and political atmosphere of the country. Besides presentationof the houses which exhibit influence of the First National Architecturalmovement, this article searches for formal origins of these houses. Aclassification, listing most of the existing buildings remaining from the erais prepared, taking into consideration their plan and façade organization,tectonic articulation and building components. Depending on theseconsiderations, three categories of houses has been defined, which arenamed as ‘under the influence of Orientalism’, ‘under the influence of theNineteenth Century İzmir House’, and ‘under the influenced of the Center’.The study also provides a visual documentation of these houses includingplans of some typical cases.
Anahtar Kelime: early republican period house locality first national architectural movement Izmir architectural characteristics architectural history hybridity house architecture architectural style

Konular: Mimarlık
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKYÜZ, E. (1994) Tarihsel Süreçte İzmir’de Konut, Ege Mimarlık, 1994/3, sa: 14; ss.32-35.
  • ATAY, Ç. (1979) Cumhuriyet Öncesi İzmir Kentinde Haberleşme, Ulaşım ve Etnik Gruplar, Konum Değerlendirmesi ve Günümüz Yapısına Yansımalar, Araştırma Raporu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • ASLANOĞLU, İ. (1980) Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara.
  • BALLİCE, G. (2004) İzmir Kent Kimliğinin Oluşum Sürecinin Konut Yapıları Üzerinden İncelenmesi, Ege Mimarlık, 2004/4, s: 52; 42-6.
  • BARAN, A. (2003) Bir Kentin Yeniden Yapılanması: İzmir 1923-1938, Arma Yayınları, İstanbul.
  • BAŞAKMAN, M. ed.(1985) Ege’de Mimarlık Sempozyumu, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • BATUR, A. (2002) Vedat Tek, Kimliğin İzinde Bir Mimar, Yapı ve Kredi Yayınları, İstanbul.
  • BİLSEL, C. (2008) Bir Şehir Küllerinden Yeniden Doğuyor, der. Smyrnelis, M. İzmir 1830-1930, Unutulmuş Bir Kent mi? İletişim Yayınları, İstanbul; 239-55.
  • BOZDOĞAN, S. (2002) Modernizm ve Ulusun İnşası, Metis Yayınları, İstanbul.
  • BOZDOĞAN, S. (2005) Türkiye’de Modernleşme ve Ulusal Kimlik, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul.
  • CANBAKAN, Z. (1985) Ege’de Kültürel Etkileşim ve Kültürel Değişim Sonucu Oluşan Mimari: İzmir, Ege’de Mimarlık Sempozyumu, der. Başakman, M. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 111-7.
  • CENGİZKAN, A. (2002) Modernin Saati, Mimarlar Derneği 1927 Ankara ve Boyut Yayınları, İstanbul.
  • ÇELİK, Z. (1992) Displaying the Orient, University of California Press, Berkley.
  • ÇIKIŞ, Ş. (2009) Modern Konut Olarak XIX. Yüzyıl İzmir Konutu: Biçimsel ve Kavramsal Ortaklıklar, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi, s: 26/2; 211-33.
  • DERİNGİL, S. (2007) İktidarın Sembolleri ve İdeoloji: II. Abdülhamid Dönemi (1876-1909), Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • ERGUT, E. (2009) Sınırlar ve Sorunlar Üzerine Düşünceler: Erken Cumhuriyet Dönemi ve Ulusal Mimarlık, Toplumsal Tarih Dergisi, s: 189; 76-82.
  • ERPİ, F. (1987) Buca’da Konut Mimarisi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara.
  • ERSOY, A. (2009) Melezliğe Övgü: Tanzimat Dönemi Osmanlı Kimlik Politikaları ve Mimarlık, Toplumsal Tarih Dergisi, s: 189; 62-7.
  • EYÜCE, Ö. (1999) Erken Modernizm’den Çoğulcu Modernizm’e İzmir’de Konut, Ege Mimarlık, s: 32 1999/4; 33-7.
  • GOLDHAGEN, S. (2005) Something to Talk About: Modernism, Discourse and Style, Journal of the Society of Architectural Historians, s: 64; 144-66.
  • GÜNER, D. (2005) İzmir Mimarlık Rehberi, (ed.) Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yayınları, İstanbul.
  • HAMAMCIOĞLU, M. (2000) Mimari Mekân Düzenleme İlkelerinin Geçmişe Dönük bir Değerlendirmesi; İzmir Mimar Kemalettin Caddesi Örneği, yayınlanmamış doktora tezi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • HOLOD, R., EVİN, A., ÖZKAN, S. (2005) Modern Türk Mimarlığı, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara.
  • KOÇ, H. (2001) Cumhuriyet Dönemi’nde İzmir’de Sosyal Konut ve Toplu Konut Uygulamaları. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Yayınları, İzmir.
  • ÖZKAN, S. TEK, A. (1979) Mimar M. Vedat Bey Konağı, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi, c: 5, s: 2; 157-83.
  • RAPOPORT, A. (1990) The Meaning of the Built Environment: A Nonverbal Communication Approach, The University of Arizona, Tucson.
  • SAY, M. (1941) Hijyen Bakımından İzmir Şehri, Bilgi Matbaası, İzmir.
  • SEY, Y. der. (1998) Cumhuriyet Döneminde Konut, Değişen Kent ve Mimarlık, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • SEY, Y. der. (1996) Tarihten Günümüze Anadolu’da Konut ve Yerleşme, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul.
  • SÖZEN, M. (1984) Cumhuriyet Dönemi Türk Mimarlığı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Ankara.
  • SMYRNELIS, M. der. (2008) İzmir 1830-1930, Unutulmuş bir Kent mi? Bir Osmanlı Limanından Hatıralar, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • TANYELİ, U. (2004) Konutu ve Modernleşmeyi Metropolden Okumak, Ofset Yayınevi, İstanbul.
  • TANYELİ, U. (1998) Türkiye’de Mimari Modernleşmenin Büyük Dönemeci, Arredemento Mimarlık; s: 100+7; 64-7.
  • TANYELİ, U. (1992) Çağdaş İzmir’in Mimarlık Serüveni, der. Beygu, Ş., Üç İzmir, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • TEKELİ, İ. (2007) Türkiye’de Mimarlığın Gelişiminin Toplumsal Bağlamı, Holod, Evin, Özkan (der.) Modern Türk Mimarlığı, Mimarlar Odası Yayınları, Ankara; 15-36.
  • TEKELİ, İ. (1996) Konut Tarihi Yazıcılığı Üzerine Düşünceler, Tarihten Günümüze Anadolu’da Konut ve Yerleşme, der. Sey, Y. Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul; 6-14.
  • YAVUZ, Y. (1981) Mimar Kemalettin ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Basım İşliği, Ankara.
  • YÜCEL, A. (1996) İstanbul’da 19. Yüzyılın Kentsel Konut Biçimleri, Tarihten Günümüze Anadolu’da Konut ve Yerleşme, der. H. Abbasoğlu, M. Tapan, U. Tanyeli, Tarih Vakfı Yayınları, İstanbul; 298-312.
  • WOLFFLIN H. (1994) Classic Art: An Introduction to the Italian Renaissance, Phaidon Press, London.
APA ÇIKIŞ Ş (2011). Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. , 45 - 61.
Chicago ÇIKIŞ ŞENİZ Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. (2011): 45 - 61.
MLA ÇIKIŞ ŞENİZ Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. , 2011, ss.45 - 61.
AMA ÇIKIŞ Ş Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. . 2011; 45 - 61.
Vancouver ÇIKIŞ Ş Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. . 2011; 45 - 61.
IEEE ÇIKIŞ Ş "Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik." , ss.45 - 61, 2011.
ISNAD ÇIKIŞ, ŞENİZ. "Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik". (2011), 45-61.
APA ÇIKIŞ Ş (2011). Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28(2), 45 - 61.
Chicago ÇIKIŞ ŞENİZ Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 28, no.2 (2011): 45 - 61.
MLA ÇIKIŞ ŞENİZ Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, vol.28, no.2, 2011, ss.45 - 61.
AMA ÇIKIŞ Ş Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2011; 28(2): 45 - 61.
Vancouver ÇIKIŞ Ş Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 2011; 28(2): 45 - 61.
IEEE ÇIKIŞ Ş "Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik." Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi, 28, ss.45 - 61, 2011.
ISNAD ÇIKIŞ, ŞENİZ. "Birinci ulusal mimarlık dönemi İzmir konutu: Yerellik ve melezlik". Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi 28/2 (2011), 45-61.