Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 8 Sayfa Aralığı: 87 - 103 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması

Öz:
Canlı deniz kaynaklarının yenilenebilir olması balıkçılığın sürdürülebilir olmasını sağlamaktadır. Balıkçılıkta sürdürülebilirliği sağlamak için yapılan çalışmalarda; avlanan balık miktarı kadar, balık türleri ve büyüklükleri, balıkçıların ve balıkçı teknelerinin sayıları, avlanmada kullanılan yöntemler ve kullanılan malzemelerin özellikleri de önemlidir. Bu Çalışmada, Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Kontrol ve Koruma ġube Müdürlüğü‟nden alınan balıkçılık tezkeresine haiz balıkçı tekneleri listesinden, küçük ölçekli balıkçılar (tekne boyu 10 metreden az olanlar) için bağlama limanı Zonguldak Merkez İlçe olanlar seçilmiş ve balıkçı liman ve kooperatiflerinde yapılan tarama ile faal olanlar tespit edilmiştir. Yapılan örneklemde ana kütledeki tekne sayılarının % 10‟una tekabül edecek sayıda tekne sahibi ile görüşülmüş tür. Alan çalışması yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Belirlenen örnek sayısınca yapılan anket çalışmasında, anketlerin tamamında cevaplılık sağlanmıştır. Araştırma yapılan bölgedeki balıkçılıkfaaliyetlerinin ne ölçüde sürdürülebilir olduğu, ekonomikliği ile balıkçı teknelerinde çalışanların sosyoekonomik durumunun ve balıkçılıkla ilgili problemlerin neler olduğu ve bu problemlerin çözülmesi içinyardımcı olacak tavsiyeler belirtilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

Small-Scale Fisheries and Their Sustainability: A Field Study in Zonguldak Province

Öz:
Fishery is a sustainable activity thanks to the renewable character of marine sources. In order to ensurethe renewability in fishery, the sizes and species of fish, the number of fishing boats and fishermen, themethods used in fishing and the features of the materials used are as important as the amount of fishcaught. In this study, the data for the active small-scale fishermen, obtained from Zonguldak Directorateof Ministry of Agriculture, are employed. The sample includes ten percent of the small-scale fishing boatowners and all the interviews were conducted face to face. All the fishermen included in the sampleanswered the questions in the questionaire they were given. As a result of the study, the problems relatedto the sustainability and productivity of fishery in the region and to the social and economic status of theworkers in that sector were presented together with the suggested solutions.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKSOY R, Koc G (2012). Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. , 87 - 103.
Chicago AKSOY RAMAZAN,Koc Gokhan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. (2012): 87 - 103.
MLA AKSOY RAMAZAN,Koc Gokhan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. , 2012, ss.87 - 103.
AMA AKSOY R,Koc G Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. . 2012; 87 - 103.
Vancouver AKSOY R,Koc G Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. . 2012; 87 - 103.
IEEE AKSOY R,Koc G "Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması." , ss.87 - 103, 2012.
ISNAD AKSOY, RAMAZAN - Koc, Gokhan. "Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması". (2012), 87-103.
APA AKSOY R, Koc G (2012). Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 0(8), 87 - 103.
Chicago AKSOY RAMAZAN,Koc Gokhan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 0, no.8 (2012): 87 - 103.
MLA AKSOY RAMAZAN,Koc Gokhan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, vol.0, no.8, 2012, ss.87 - 103.
AMA AKSOY R,Koc G Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2012; 0(8): 87 - 103.
Vancouver AKSOY R,Koc G Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2012; 0(8): 87 - 103.
IEEE AKSOY R,Koc G "Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 0, ss.87 - 103, 2012.
ISNAD AKSOY, RAMAZAN - Koc, Gokhan. "Küçük Ölçekli Balıkçılığın Genel Profili: Zonguldak İli Merkez İlçesinde Bir Saha Çalışması". Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 8 (2012), 87-103.