Yıl: 2000 Cilt: 11 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 17 - 22 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı

Öz:
Amaç: Bu çalışmanın anoreksiya nervoza (AN) nedenini açıklamaya yönelik kuramlar içinde "aile işlevselliğindeki bozulma" (Minuchin) ve "düşük benlik saygısı" (Silverstone) kuramlarının AN tanı ve belirti şiddetini ne kadar yordadıklarını karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Yaş ve eğitim yılı açısından eşitlenmiş 19 lise ve üniversite öğrencisi kadın ve 14 anorektik kadın Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Yeme Tutum Testi (YTT), Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) ve Aile Değerlendirme Ölçeğini'ni (ADÖ) doldurdu. Regresyon analizinde bağımsız değişken olarak yedi ADÖ altölçeği ve RBSÖ'nin benlik saygısı altölçeği alındı ve bağımlı değişken olarak sırasıyla YTT ve SCL-90-R genel belirti düzeyi alınıp yordama gücü karşılaştırıldı. Diskriminant analizinde de aynı bağımsız değişkenlerin tanıyı yordama oranları belirlendi. Bulgular: ADÖ'ndeki iki değişken ve RBSÖ'nin benlik saygısı alt ölçeği gruplar arasında anlamlı farklılık gösterdi. Anorektik hastalarda düşük benlik saygısı, ailede üyelerin birbirlerine olan ilgisi ve genel işlevlerde problemler saptandı. Aynı bağımsız değişkenlerle SCL-90-R genel belirti düzeyi ve YTT'nin çoklu regresyon analizinde benlik saygısı en iyi yordayan değişkendi. Diskriminant analizinde %75.8 doğru sınıflandırıldı ve fonksiyona giren tek değişken benlik saygısı idi. Sonuç: Anorektik hastaların benlik saygısı kontrollerinkinden anlamlı derecede düşüktü ve düşük benlik saygısı anorektik belirtilerin şiddetini ve tanıyı yordama gücü aile değişkenlerinden daha yüksekti. Çalışmamızın sonuçları düşük benlik saygısı kuramının aile sistem kuramına göre daha güçlü bir yordayıcı olduğu yönündedir.
Anahtar Kelime: Psikiyatrik durum derecelendirme ölçekleri Aile Hastalık ciddiyet indeksi Aile ilişkileri Anoreksiya nervoza Ben kavramı

Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA EROL A, YAZICI F, EROL S, KAPTANOĞLU c (2000). Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. , 17 - 22.
Chicago EROL Atilla,YAZICI Fadime,EROL Sıdıka,KAPTANOĞLU cem Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. (2000): 17 - 22.
MLA EROL Atilla,YAZICI Fadime,EROL Sıdıka,KAPTANOĞLU cem Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. , 2000, ss.17 - 22.
AMA EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. . 2000; 17 - 22.
Vancouver EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. . 2000; 17 - 22.
IEEE EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c "Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı." , ss.17 - 22, 2000.
ISNAD EROL, Atilla vd. "Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı". (2000), 17-22.
APA EROL A, YAZICI F, EROL S, KAPTANOĞLU c (2000). Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. Türk Psikiyatri Dergisi, 11(1), 17 - 22.
Chicago EROL Atilla,YAZICI Fadime,EROL Sıdıka,KAPTANOĞLU cem Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. Türk Psikiyatri Dergisi 11, no.1 (2000): 17 - 22.
MLA EROL Atilla,YAZICI Fadime,EROL Sıdıka,KAPTANOĞLU cem Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. Türk Psikiyatri Dergisi, vol.11, no.1, 2000, ss.17 - 22.
AMA EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. Türk Psikiyatri Dergisi. 2000; 11(1): 17 - 22.
Vancouver EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı. Türk Psikiyatri Dergisi. 2000; 11(1): 17 - 22.
IEEE EROL A,YAZICI F,EROL S,KAPTANOĞLU c "Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı." Türk Psikiyatri Dergisi, 11, ss.17 - 22, 2000.
ISNAD EROL, Atilla vd. "Anoreksiya nervozada belirti şiddetini yordayıcı olarak aile işlevselliği ve benlik saygısı". Türk Psikiyatri Dergisi 11/1 (2000), 17-22.