Yıl: 2000 Cilt: 34 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 157 - 160 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması

Öz:
Rozasenin etyopatogenezi tam olarak bilinmemektedir. Başta vasküler bozukluk olmak üzere genetik yatkınlık, gastrointestinal intolerans, "Demodex folliculorum" akarı, immunolojik ve psikolojik faktörler üzerinde durulmaktadır. Çalışmamızda rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarlarına karşı oluşan allerjen spesifik IgE tipi antikorlar ölçüldü. Çalışılan gıdalardan rozaseli grupta yumurta sarısı, gluten, çavdar, beyaz fasulye, çikolata, badem, çilek, şeftali ve muza karşı spesifik IgE antikorlarındaki yükseklik kontrol grubuna göre ileri derecede anlamlı idi (p<0,01). Ev tozu akarlarından ise D1 (D. Pteronyssinus) ve D71'e (Storage mite lepidoglyphis des) karşı spesifik IgE antikorlarındaki yükselme kontrollere kıyasla anlamlı bulundu (p<0,05). Bu sonuçlar çeşitli gıdaların ve ev tozu akarlarının tip I humoral immunite yoluyla rozase etyopatogenezinde rol oynayabileceğini düşündürdü. Bu görüşün rozase etyopatogenezinde yer alabilmesi için geniş serilerde benzeri çalışmalara gereksinim olduğu kanısına varıldı.
Anahtar Kelime: Erişkin Akne rozase Ev tozları Gıda Antikor formasyonu Toz Deri hastalıkları Akarlar IgE

Konular: Dermatoloji

Investigation of food and house dust mite antibodies in rosacea

Öz:
Background and design: The cause of rosacea is unknown. Various etiologic factors, vascular dysfunction, genetic predisposition, gastrointestinal intolerance, Demodex folliculorum infestation, immunologic and psychological factors may be involved in the pathogenesis of rosacea. In our prospective study, the presence of specific antibodies against food and house dust mite had been investigated in the rosacea patients. Materials and Methods: Seventy-three patients with rosacea and 65 control cases were enrolled into the study. Total IgE and specific IgE antibodies directed to some food and house dust mite antigens were detected by chemiluminescent enzyme immunometric assay and immunoenzymometric assay in both groups. Results were evaluated statistically by means of Student's t test, chi -square test, Yate's corrected chi-square test and Fisher's exact chi-square test Results: Specific IgE antibodies against egg yolk, gluten, rye, white bean, chocolate, almond, strawberry, peach, banana and Dermatophagoides pteronyssinus, Storage mite lepdoglyphis des were found significantly higher than controls. We conclude that various foods and house dust mites may play a role by means of humoral immunity in the pathogenesis of rosacea. But we think that these results have to be confirmed by the studies including more patients.
Anahtar Kelime: Acari IgE Adult Acne Rosacea Home dusts Food Antibody Formation Dust Skin Diseases

Konular: Dermatoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA SU Ö, Onsun N, AYGIN S, ATILGANOĞLU U, URAS A (2000). Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. , 157 - 160.
Chicago SU Özlem,Onsun Nahide,AYGIN Serkan,ATILGANOĞLU Ulviye,URAS Ahmet Rıza Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. (2000): 157 - 160.
MLA SU Özlem,Onsun Nahide,AYGIN Serkan,ATILGANOĞLU Ulviye,URAS Ahmet Rıza Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. , 2000, ss.157 - 160.
AMA SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. . 2000; 157 - 160.
Vancouver SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. . 2000; 157 - 160.
IEEE SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A "Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması." , ss.157 - 160, 2000.
ISNAD SU, Özlem vd. "Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması". (2000), 157-160.
APA SU Ö, Onsun N, AYGIN S, ATILGANOĞLU U, URAS A (2000). Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, 34(3), 157 - 160.
Chicago SU Özlem,Onsun Nahide,AYGIN Serkan,ATILGANOĞLU Ulviye,URAS Ahmet Rıza Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi 34, no.3 (2000): 157 - 160.
MLA SU Özlem,Onsun Nahide,AYGIN Serkan,ATILGANOĞLU Ulviye,URAS Ahmet Rıza Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, vol.34, no.3, 2000, ss.157 - 160.
AMA SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi. 2000; 34(3): 157 - 160.
Vancouver SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması. Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi. 2000; 34(3): 157 - 160.
IEEE SU Ö,Onsun N,AYGIN S,ATILGANOĞLU U,URAS A "Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması." Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi, 34, ss.157 - 160, 2000.
ISNAD SU, Özlem vd. "Rozaseli hastalarda gıda ve ev tozu akarı antikorlarının araştırılması". Türkderm-Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi 34/3 (2000), 157-160.