Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme

Yıl: 2011 Cilt: 0 Sayı: 7 Sayfa Aralığı: 287 - 316 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme

Öz:
Bu araştırmada, YYÜ Eğitim Fakültesinde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının/ öğrencilerin aldıkları disiplin cezaları betimlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada 01.01.2006 tarihinden araştırmanın başladığı 20.06.2011 tarihine kadar geçen dönemde verilen disiplin cezaları incelenmiştir. Veri toplamada kullanılan doküman incelemesi yanında, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler; belgesel tarama kısmında içerik çözümlemesiyle, öğrencilerle yapılan görüşmeler de ise içerik analizi yoluyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda; bölümler açısından Bilgisayar, Fen Bilgisi ve Türkçe öğretmenliğinin ikinci öğretimlerinin hiç ceza almadığı; en az ceza alan bölümlerin Biyoloji, Bilgisayar, Resim İş (İkili) ve Beden Eğitimi (İkili) öğretmenliği bölümlerinin olduğu, Sınıf öğretmenliği, Beden eğitimi öğretmenliği ve Okul öncesi öğretmenliğinin ise en çok ceza alan bölümler olduğu ortaya çıkmıştır. Cinsiyet açısından Beden Eğitimi Öğretmenliği, Biyoloji Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Fizik Öğretmenliği, İlköğretim Matematik Öğretmenliği, Kimya Öğretmenliği, Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği Türkçe Öğretmenliği, Bilgisayar Öğretmenliği, Resim İş Öğretmenliği (İkili), Beden Eğitimi Öğretmenliği (İkili), Bilgisayar (İkili), Fen Bilgisi (İkili) ve Türkçe Öğretmenliği (İkili) bölümlerinde kız öğrenciler hiçbir disiplin suçu işlememiştir. İşlenen disiplin suçları gruplandırıldığında, en fazla siyasi içerikli ve kopya çekme suçları işlenmiştir. Öğrencilik sıfatına uymayan davranış ve güvenlik güçlerine kimlik göstermeme suçları en az işlenen suçlardır. İşlenen suçlara en fazla "uzaklaştırma", ikinci sırada "uyarma", üçüncü sırada ise "kınama" cezası verilmiştir. En az verilen ceza ise çıkarma cezasıdır. Uzaklaştırma cezalarında en fazla kısa süreli uzaklaştırma, en az ise uzun süreli uzaklaştırma uygulanmıştır. En fazla suç 3 ve 4. sınıflarda, en az suç ise 1 ve 2. sınıflarda işlenmektedir. İşlenen suçların yıllara göre dağılımına bakıldığında, en fazla suç 2007 yılında, en az suç ise 2008 işlenmiştir. Araştırma sonuçlara bağlı öneriler ile son bulmaktadı
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

A study on the discipline punishments received by preservice teachers in faculty of education

Öz:
In this study, it is aimed to define discipline punishments received by preservice teachers/students in faculty of Education. We have analyzed the ones given in the period between 01.01.2006 and 20.06.2011 which is also the beginning time of the study. Besides document analysis in data collection, method of qualitative research is employed or used. As data to be collected; content analysis through viewing documents and interviews with students, is performed. As a result; in terms of departments, obtained that evening classes of Computer, Science and Turkish Teachings have never received punishment; Biology, Computer, Painting (evening instruction) and Physical Education (evening instruction) Teachings have received punishment as the least while School Teaching, Physical Education and Early Child Teachings as the most. In terms of gender, female students in Physical Education, Biology, Science, Physics, Elementary Education Maths, Chemistry, Secondary Maths, Music, Turkish, Computer, Painting (evening instruction), Physical ducation (evening instruction), Computer (evening instruction), Science (evening instruction) and Turkish (evening instruction) teachings have never committed an offence. When the offences are categorised, political offences and the ones related with cheating in an exam come first in the list. Displaying behaviors contradictory with the required qualifications of the students and refusing to show identity card to the security forces are the least committed ones. For the committed offences; fines of temporary debarment, admonition and reprimand are most given. The least given one is expelling fine. In fines of temporary debarment, short term debarment is least applied while long-term debarment is the most. Students have committed offences as the most in 3rd and 4th grades while the least in 1st and 2nd ones. When viewed in terms of years, the most offences have been committed in 2007, while the least is in 2008. The study is ended up with suggestions focused on results.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Derleme Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alışkan, M. Yükseköğretim Mevzuatı, Yaylım Yayıncılık, İstanbul, 2007. Ankara Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Öğrenci Hakları ve Sorumlulukları, 2001 http://ilef.ankara.edu.tr/yazi.php?yad=2580 adresinden 15.02.2011 tarihinde edinilmiştir.
  • Ayan, S. Okulda Disiplin Cezası Alma, Ailede Şiddete Uğrama, Anadolu Psikiyatri Dergisi; S. 12, 2011.
  • Balcı, M. Üniversitelerde Disiplin Cezaları Ve Hak Arama Yolları, Danışman Yayınları, İstanbul, 1999.
  • Başar, H. Sınıf Yönetimi, PegemA Yayıncılık, Ankara, 2001.
  • Bilir, A., Kuru, S., Tezcan, F. Muğla İli Ortaöğretim Okullarında Disiplin Uygulamalarına İlişkin Yönetici Ve Öğretmen Görüşleri, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (İlke), Güz Sayı 19, 2007.
  • Boyraz, A. İlköğretim Okullarında Görev Yapan Aday Öğretmenlerin Sınıfta Karşılaştıkları Disiplin Sorunları (Kırıkkale ili örneği). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2007.
  • Dağlı, A. ve Baysal, N. İlköğretim II. Kademede Görevli Öğretmenlerin Sınıfta Karşılaştıkları Disiplin Sorunlarının Nedenlerine İlişkin Görüşleri, 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (20- 22 Mayıs 2010, Elazığ).
  • Dönmez, B. ve Özer, N. Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Üniversite Yönetimine İlişkin Bilgi Düzeyleri, Milli Eğitim, Sayı 184, 2009.
  • Gökdaş, İ. Eğitimde Yöntem Eğitim Bilimine Giriş, (Editörler: Ş.Şule Erçetin  Necmettin Tozlu), Ankara: Hegem Yayınları, 2006.
  • Gürer, O. Danıştay Kararları Işığında Öğrencilere Verilen Disiplin Cezalarının Yargısal Denetimi, Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2010.
  • Karasar, N. Araştırmalarda Rapor Hazırlama, 3A Araştırma Eğitim Danışmanlığı LTD, Ankara, 1995.
  • Koç Üniversitesi, Koç Üniversitesi Öğrenci Davranış Kuralları. http://www.ku.edu.tr/ku/index.php?Itemid=3080&id=2150&option=com_content&t ask=view&lang=tr, 15.02.2011.
  • Koz, M. Yükseköğretim’de Öğrenci Disiplin Suç Ve Cezaları (Türkiye –İngiltere – A.B.D. Örnekleri ve Karşılaştırması). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2006.
  • Memduhoğlu, H.B. Eğitimin Bilimsel Temelleri ve Araştırma Yöntemleri, Editörler: H.Basri Memduhoğlu ve Kürşat Yılmaz), Eğitim Bilimine Giriş, Pegem Akademi Yayınları, Ankara, 2010.
  • Millî Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği, http://mevzuat.meb.gov.tr/html/22188_0.html, 01.07.2011.
  • Nelsen, J., Lott, L., Glenn, S. Sınıfta pozitif disiplin, Çev. Miyase Koyuncu, Hayat Yayınları, İstanbul, 2000.
  • Oktay, A. Orta Dereceli Okullarda Verilen Disiplin Cezaları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir İnceleme, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, 1976.
  • Ozmen, F. ve Tonbul, T. Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) Sınıflarında Disiplin Sorunları ve Baş Etme Yolları (Elazığ ili örneği). 9. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (20- 22 Mayıs 2010), Elazığ.
  • Özdemir, A. Öğrenci Disiplin İşleri ve Uygulamaları, (Editör: Emin Karip), Sınıf Yönetimi, PegemA Yayınları, Ankara, 2002.
  • Resmi Gazete, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Önlisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim Ve Sınav Yönetmeliği, 13 Mayıs 2010 tarih ve 27580 sayılı.
  • Tanhan, F. Bir İnsan Olarak Öğretmen, 24 Kasım Öğretmenler Günü Paneli, YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezi, Van, 2009.
  • Tice, N, T. Student rights, decisionmaking, and the law, The American Association for Higher Education One Dupont Circle, Suite 780 Washington, D.C. 20036, 1976.
  • Topsakal, C. Eğitimin Hukuksal Temelleri, (Editörler: H. Basri Memduhoğlu Kürşat Yılmaz), Eğitim Bilimine Giriş, Pegem Akademi Yayınları, Ankara, 2011.
  • Topsakal, C. (2010). Türk Eğitim Sisteminin Yasal Temelleri. (Editörler: H.Basri Memduhoğlu Kürşat Yılmaz), Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Pegem Akademi Yayınları, Ankara, 2010.
  • Tozlu, N. Öğretmen Akademileri Üzerine, Eğitim Problemlerimiz Üzerine Düşünceler, YYÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Yayınları, 1992.
  • Sarıtaş, M. (2003). Sınıf yönetimi ve disiplinle ilgili kurallar geliştirme. (Editör: Leyla Küçükahmet). Sınıf yönetiminde yeni yaklaşımlar, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2003.
  • Sarpkaya, P. Yönetici, Öğretmen, Öğrenci ve Velilere Göre Resmi Liselerdeki Öğrenci Disiplin Sorunlarının Nedenleri, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Yıl 2007 (2), 22. Sayı.
  • Simpson, R.J. Teaching About Students Rights, Jurnal of Teacher Education; May/ Jun 1980, Vol. 31 Issue 3, EDS Foundation Index, Erişim numarası: 22108876.
  • Şair Nedim İlköğretim Okulu, Öğrenci Disiplin Yönetmeliği, http://www.mamaksairnedim.k12.tr/rehberlik/disiplinyonet.html, edinme tarihi: 01.07.2011.
  • Şişman, M. Eğitim Bilimine Giriş, 2.Baskı, PegemA Yayıncılık, Ankara, 2006.
  • Yaşaroğlu, F. Bir Meslek Olarak Öğretmenlik, (Editör: Durmuş Ekiz ve Haydar Durukan) Eğitim Bilimine Giriş, Lisans Yayıncılık, 2006, İstanbul.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2008.
  • YYÜ Öğrenci Disiplin ve Sınav Yönetmeliği, yyu.edu.tr, edinme tarihi: 01.07.2011.
  • Zembat, R. Eğitim Sisteminde Öğretmen Eğitim Bilimine Giriş (Editör: Ayla Oktay) Ankara: PegemA Yayıncılık, 2007.
APA TOPSAKAL C (2011). Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. , 287 - 316.
Chicago TOPSAKAL Cem Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. (2011): 287 - 316.
MLA TOPSAKAL Cem Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. , 2011, ss.287 - 316.
AMA TOPSAKAL C Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. . 2011; 287 - 316.
Vancouver TOPSAKAL C Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. . 2011; 287 - 316.
IEEE TOPSAKAL C "Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme." , ss.287 - 316, 2011.
ISNAD TOPSAKAL, Cem. "Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme". (2011), 287-316.
APA TOPSAKAL C (2011). Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 0(7), 287 - 316.
Chicago TOPSAKAL Cem Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi 0, no.7 (2011): 287 - 316.
MLA TOPSAKAL Cem Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, vol.0, no.7, 2011, ss.287 - 316.
AMA TOPSAKAL C Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi. 2011; 0(7): 287 - 316.
Vancouver TOPSAKAL C Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme. Türkiye Adalet Akademisi Dergisi. 2011; 0(7): 287 - 316.
IEEE TOPSAKAL C "Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme." Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, 0, ss.287 - 316, 2011.
ISNAD TOPSAKAL, Cem. "Eğitim fakültesi öğretmen adaylarının aldıkları disiplin cezaları üzerine bir inceleme". Türkiye Adalet Akademisi Dergisi 7 (2011), 287-316.