İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki

Yıl: 2012 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 201 - 214 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki

Öz:
Bu araştırmada, 6., 7. ve 8. sınıf fen ve teknoloji dersi yazılı sınav puan, proje, ders içi etkinliklere katılım ve performans görevi yıl sonu akademik başarı puan ortalamaları ile 6., 7. ve 8. Sınıf SBS fen bilimleri alt test ham puanları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmada akademik başarı puan ortalamaları bağımsız değişken, SBS fen bilimlerine ait ham puanları bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2009 yılında Antalya ili Kepez ilçesindeki dört ilköğretim okulunda öğrenim gören ve SBS'ye giren 6.,7. ve 8. sınıf düzeyinde 1060 öğrenciden oluşturmaktadır. Bağımsız ve bağımlı değişkenler arasındaki ilişkiler, çoklu regresyon analizi ile incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 6. sınıf düzeyinde bağımsız değişkenler bağımlı değişkendeki toplam varyansın; yaklaşık % 43'ünü, 7. sınıf düzeyinde %53'ünü ve 8. sınıf düzeyinde %49'unu açıklamaktadır. 6. ve 8.sınıf bağımsız değişkenleri içerisinde, bağımlı değişkeni manidar bir biçimde yalnızca "yazılı sınav" değişkeninin açıkladığı, 7. sınıf bağımsız değişkenleri içerisinde, "proje" değişkeni dışındaki tüm değişkenlerin manidar bir biçimde açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The relationship between academic averages of primary school science and technology class and test sub-test scores of placement test of science

Öz:
In this research, the relationship between written exam scores of science and technology class of 6th , 7th, and 8th grades, project, participation in class activities and performance work, year-end academic success point averages and sub-test raw scores of LDT science of 6th, 7th and 8th grades. Academic success point averages were used as independent variable; raw scores of LDT Science were used as dependent variable in the study. The participants of the research were 1060 including 6th, 7th and 8th grade students who attended to four primary schools in the town called Kepez in Antalya and took the LDT Examination. The relationships between dependent and independent variables were examined through multiple regression analysis. According to the results, the independent variables at the level of 6th grade explains approximately % 43 of the total variance in the dependent variable, at the level of 7th grade explains % 53 and at the level of 8th grade explains % 49. It was concluded for independent variables of grade 6 and 8 that dependent variable explained only the variable of "written exam" significantly, all variables of grade 7 independent variables explained all variables other than "project" variable significantly.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Akgül, A. ve Çevik, O. (2003). İstatistiksel analiz teknikleri SPSS’te işletme yönetimi uygulamaları. Ankara: Emek Ofset.
  • Akın, S. (2009). Altıncı ve yedinci sınıf seviye belirleme sınav’ın daki fen ve teknoloji alt testi sorularının psikometrik özellikle rinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Anıl, D. (2009). Uluslararası öğrenci başarılarını değerlendir me programı (PISA)’nda Türkiye’deki öğrencilerin fen bilim leri başarılarını etkileyen faktörler. Eğitim ve Bilim, 34 (152), 87-100.
  • Anıl, D. ve Acar, M. (2008). Sınıf öğretmenlerinin ölçme de ğerlendirme sürecinde karşılaştıkları sorunlara ilişkin görüş leri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 44-61.
  • Anıl, D., Güzeller, C. O., Çokluk, Ö., & Şekercioğlu, G. (2010). Level determination exam (SBS-2008) the determination of the validity and reliability of 7th grade mathematics sub- test. Pro cedia Social and Behavioral Sciences, 2, 5292–5298.
  • Arda, D. (2009). İlköğretim sınıf öğretmenlerinin 2005 öğretim programı ekseninde ölçme ve değerlendirme alanındaki yeterlilik ve görüşlerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Arnold, C. L., & Kaufman, P. D. (1992). School effects on edu cational achievement in mathematics and science: 1985–86.
  • National Assessment of Educational Progress Research and Development Report. Berkely, CA: MPR Associates (ERIC Do cument Reproduction Service No. ED 345 951).
  • Arslan, S. A., Avcı, N. ve İyibil, Ü. (2008). Fizik öğretmen aday larının alternatif ölçme-değerlendirme yöntemlerini yöntem lerini algılama düzeyleri. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi 11, 115-128.
  • Aslan, A. S., Kaymakçı, Y. D. ve Arslan, S. (2009). Alternatif ölçme-değerlendirme etkinliklerinde karşılaşılan problemler: fen ve teknoloji öğretmenleri örneği. Ondokuz Mayıs Üniver sitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1-12.
  • Bahar, M., Nartgün, Z., Durmuş, S. ve Bıçak, B. (2009). Gele neksel-tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme teknikleri öğretmen el Kitabı. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Beaton, A. E., Mullis, I. V. S., Martin, M. O., Gonzalez, E. J., Kelly, D. L., & Smith, T. A. (1996). Science achievement in the middle school years: IEA’s Third International Mathematics Study. Boston, MA: Center for the Study of Testing, Evaluation, and Educational Policy.
  • Berberoğlu, G. ve Kalender, İ. (2005). Öğrenci başarısının yıl lara, okul türüne ve bölgelere göre incelenmesi: ÖSS ve PISA Analizi, Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 4 (7), 21-35.
  • Birgin, O. ve Gürbüz, R. (2008). Sınıf öğretmeni adaylarının ölçme ve değerlendirme konusundaki bilgi düzeylerinin ince lenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, 163-181.
  • Carey, N. (1988). Instruction. In R. J. Shavelson, L. M. McDon nell, & J. Oakes (Eds.), Indicators for monitoring mathematics and science education (pp. 123-146). Los Angeles, CA: Rand Corporation.
  • Ceylan E. ve Berberoğlu, G. (2007). Öğrencilerin fen başarısını açıklayan etmenler: Bir modelleme çalışması. Eğitim ve Bilim, 32 (144), 36-48.
  • Cohen, J., Cohen, P., West, S. G., & Aiken, L. S. (2003). Applied multiple regression/correlation analysis for the behavioral scien ce. Lawrence Erlbaum Inc. New Jersey.
  • Çakan, M. (2004). Öğretmenlerin ölçme değerlendirme uygu lamaları ve yeterlik düzeyi: İlk ve ortaöğretim. Ankara Üniver sitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 37 (2), 99–114.
  • Çalışkan, M. (2008). Assessment of science literacy of 15-year old Turkish students. Unpublished doctoral dissertation, METU, Ankara, Turkey.
  • Çelikkaya, T., Karakuş, U. ve Demirbaş, Ç. Ö. (2010). Sosyal bilgiler öğretmenlerinin ölçme-değerlendirme araçlarını kul lanma düzeyleri ve karşılaştıkları sorunlar. Ahi Evran Üniver sitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1, 57–76.
  • Çevik, E. (2009). İlköğretim II. kademe sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin yazılı sınav soruları ile seviye belirleme sınavı sorularının programa uygunluğunun incelenmesi. Yayımlan mamış yüksek lisans tezi, Niğde Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Niğde.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. ve Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik SPSS ve LISREL uygulama ları. Ankara: PeGem Yayıncılık.
  • Çoruhlu,T. Ş., Nas S. E. ve Çepni, S. (2009). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin alternatif ölçme-değerlendirme tekniklerini kullanmada karşılaştıkları problemler: Trabzon örneği. Yüzün cü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (1), 122-141.
  • Deniz, Z. K. ve Kelecioğlu, H. (2005). İlköğretim başarı ölçü leri ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı arasındaki ilişkiler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 38, 127-143.
  • Doğan, B. A. (2005). Fen öğretiminde değerlendirme teknikle ri üzerine öğretmen görüşler (Van ili örneği). Yayımlnamamış yüksek lisans tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
  • Doğan, N. (2007). Ölçme araçlarını sınıflama çabaları. H. Atıl gan (Ed.), Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Kitabı (2. bs.) için de (s. 176-202). Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Doğan, N. ve Sevindik, H. (2010). İlköğretim 6. sınıflar için uy gulanan Seviye Belirleme Sınavı’nın uygunluk geçerliği. Eğitim ve Bilim, 36, 309-319.
  • Erbaş, K. C. (2005). Factors affecting scientific literacy of students in Turkey in programme for international student assessment (PISA). Unpublished master’s thesis, METU, Ankara, Turkey.
  • Erdal, H. (2007). 2005 ilköğretim matematik programı ölçme değerlendirme kısmının incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens titüsü, Afyonkarahisar.
  • Ertuğrul, Ö. (2003). Sekizinci sınıf öğrencilerin fen başarısına etki eden faktörlerin üçüncü uluslar arası matematik ve fen ça lışması Türkiye verilerine dayalı modellenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilim leri Enstitüsü, Ankara.
  • Ferla, J., Valcke, M., & Cai, Y. (2009). Academic self-efficacy and academic self-concept: Reconsidering structural relations hips. Learning and Individual Differences, 19, 499-505.
  • Gelbal, S. ve Kelecioğlu, H. (2007). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeterlik algıları ve kar şılaştıkları sorunlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 135-145.
  • Güler, Z. (2010). İlköğretim öğrencilerinin SBS puanları ile ders başarıları, bilimsel süreç becerileri ve mantıksal düşünme yete nekleri arasındaki ilişki. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bolu.
  • Güzeller, C. O. (2005). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavının geçerliği. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Güzeller, C. O., & Akın, A. (2011). An examination of the programme for international student assessment (PISA) 2003 Turkish database with the aim of exploring the relationship between homework variables and mathematics achievement. Educational Research and Reviews, 6(13), 793-803.
  • Haladyna, T., Olsen, R., & Shaughnessy, J. (1982). Relations of student, teacher, and learning environment variables to attitu des toward science. Science Education, 66, 671–687.
  • Hudson, H. T., & Rotmann, R. M. (1981). Correlation between performance in physics and prior mathematics knowledge. Jo urnal of Research in Science Teaching, 18 (4), 291-294.
  • Kahveci, S. S. (2009). Ortaöğretim kurumlarına geçiş sisteminde uygulanan sınavların ailelere maliyetinin ailelerin toplam eğitim harcamaları içindeki payı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Kalaycı, Ş. (Ed.) (2005). SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil Yayın Dağıtım.
  • Kan, A. (2004). ÖSS’nin sınıflama geçerliği üzerine bir araştır ma. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (8), 8-18.
  • Kelecioğlu, H., Atalay, K. ve Öztürk, N. (2010). Seviye belirle me sınavı 7. sınıf matematik alt testinin madde hedef uyumu açısından incelenmesi. Eğitimde ve Psikolojide Ölçme ve Değer lendirme Dergisi (EPOD), 1 (1), 37-43.
  • Korkmaz, H. ve Kaptan, F. (2003). İlköğretim fen öğretmen lerinin portfolyoların uygulanabilirliğine yönelik güçlükler hakkındaki algıları. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1 (13), 159–166.
  • Kuran, K. ve Kanatlı, F. (2009). Alternatif ölçme araçları konu sunda sınıf öğretmenlerinin görüş belirtmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12, 209-234.
  • Kutlu, Ö., Doğan, C. D. ve Karakaya, İ. (2008). Öğrenci başarı sının değerlendirilmesi performansa ve portfolyoya dayalı durum belirleme. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Kutlu, Ö. ve Karakaya, İ. (2003). Ortaöğretim kurumları öğren ci seçme ve yerleştirme sınavının faktör yapısına ve yordama gücüne ilişkin bir araştırma. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 2 (4), 211-224.
  • Lavonen, J., & Laaksonen, S. (2009). Context of teaching and learning school science in Finland: Reflections on PISA 2006 results. Journal of Research in Science Teaching, 46 (8), 922–944.
  • Marzano, R. J., Pikering, D. J., & Pollock, J. E. (2001). Classro om instruction that works: research based strategies for increasing student achievement. Alexandria, VA: Association for Supervi sion and Curriculum Development.
  • Metin, M. ve Özmen, H. (2010). Fen ve teknoloji öğretmen lerinin performans değerlendirmeye yönelik hizmet içi eğitim (HİE) ihtiyaçlarının belirlenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 3, 819-838.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2003). Ortaöğretim kurumları öğrenci seçme ve yerleştirme sınavı kılavuzu. Ankara: Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (EĞİTEK) Yayınları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2004). İlköğretim fen ve tekno loji dersi (4-5. Sınıflar) öğretim programı. Ankara: Devlet Kitap ları Müdürlüğü Basım Evi.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2005). İlköğretim fen ve teknolo ji dersi öğretim programı ve kılavuzu 6., 7. ve 8. sınıflar. Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2008). İlköğretim fen ve teknolo ji 8 öğretmen kılavuz kitabı. Ankara: Devlet Kitapları.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2009). Ölçme ve değerlendirme ile temel kavramlar. http://iogm.meb.gov.tr/files/size_ozel/olc me_ve_degerlendirme.pdf adresinden 23 Kasım 2009 tarihin de edinilmiştir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2010a). Ortaöğretim kurum larına geçiş sistemi seviye belirleme sınavı e-başvuru kılavuzu. http://oges.meb.gov.tr/document/2010-SBS-BAŞVURU%20 KILAVUZU.pdf adresinden 2 Ocak 2010 tarihinde edinilmiş tir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2010b). Ortaöğretim geçiş siste mi ve seviye belirleme sınav’ına ilişkin basın açıklaması. http:// oges.meb.gov.tr/document/bakanımızın_28_06_2010_tarih li_basın_açıklaması.pdf adresinden 2 Ağustos 2010 tarihinde edinilmiştir.
  • Milli Eğitim Bakanlığı [MEB]. (2011). 64 soruda ortaöğretime geçiş (OGES) sistemi ve seviye belirleme sınavı örnek sorular. http://oges.meb.gov.tr/docs/64_soru.pdf adresinden 2 Ocak 2011 tarihinde edinilmiştir.
  • Okur, M. (2008). 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin fen ve teknoloji dersinde kullanılan alternatif ölçme ve değerlendirme teknikle rine ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Zonguldak.
  • Örs, S. (2010). Altıncı, yedinci ve 8. sınıf seviye belirleme sınavı fen ve teknoloji alt testlerinin faktör yapılarının belirlenmesi. Ya yımlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Schibeci, R. A. (1989). Home, school, and peer group influen ces on student attitudes and achievement in science. Science Education, 73, 13–24.
  • Sevindik, H. (2009). Akademik başarı puanlarının seviye be lirleme sınavı (SBS) 2008 puanları ile ilişkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ens titüsü, Ankara.
  • Şeker, S. (2007). Yeni ilköğretim altıncı sınıf fen ve teknoloji dersi öğretim programının öğretmen görüşleri ışığında değerlendi rilmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Tabachnick, B. G., & Fidell, L. S. (2001). Using multivariate sta tistics (4th ed.). New York: Allyn and Bacon, Inc.
  • Tobias, S. (1994). Interest, prior knowledge, and learning. Revi ew of Educational Research, 64, 37-54.
  • Torçuk, Ç. F. (2008). 2006–2007 eğitim öğretim yılı ilköğretim 6. sınıf matematik dersi öğretim programının ölçme ve değerlen dirme boyutunun uygulanma düzeyinin incelenmesi: Muğla ili örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Muğla.
  • Tunçer, B. K. ve Güven, B., (2007). Öğrenme stratejileri kul lanımının öğrencilerin akademik başarıları, hatırda tutma dü zeyleri ve derse ilişkin tutumları üzerindeki etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, 1-20.
  • Turgut, M. F. ve Baykul, Y. (2010). Eğitimde ölçme ve değerlen dirme. Ankara: PegemA Yayıncılık.
APA Guzeller C (2012). İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. , 201 - 214.
Chicago Guzeller Cem Oktay İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. (2012): 201 - 214.
MLA Guzeller Cem Oktay İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. , 2012, ss.201 - 214.
AMA Guzeller C İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. . 2012; 201 - 214.
Vancouver Guzeller C İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. . 2012; 201 - 214.
IEEE Guzeller C "İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki." , ss.201 - 214, 2012.
ISNAD Guzeller, Cem Oktay. "İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki". (2012), 201-214.
APA Guzeller C (2012). İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(1), 201 - 214.
Chicago Guzeller Cem Oktay İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 12, no.1 (2012): 201 - 214.
MLA Guzeller Cem Oktay İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.12, no.1, 2012, ss.201 - 214.
AMA Guzeller C İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2012; 12(1): 201 - 214.
Vancouver Guzeller C İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2012; 12(1): 201 - 214.
IEEE Guzeller C "İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12, ss.201 - 214, 2012.
ISNAD Guzeller, Cem Oktay. "İlköğretim fen ve teknoloji dersi akademik ortalamaları ile seviye belirleme sınavı fen bilimleri alt testi puanları arasındaki ilişki". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 12/1 (2012), 201-214.