Yıl: 2011 Cilt: 45 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 306 - 317 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi

Öz:
Kandidemi yüksek mortalite ile seyreden ciddi bir klinik tablodur. Özellikle immünyetmezlikli olgularda sık görülen bu tabloda erken tanı ve uygun tedavi önem taşır. Bu retrospektif çalışmada, kan kültürlerinden izole edilmiş olan Candida suşlarının antifungal duyarlılık paternlerinin belirlenmesi; virülans faktörü olarak kabul edilen fosfolipaz, esteraz ve biyofilm oluşturma özelliklerinin araştırılması ve izolatlar arasındaki klonal ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, laboratuvarımızda Şubat 2005-Temmuz 2010 tarihleri arasında, sekizi yenidoğan, 38’i ise erişkin hastaların kan kültürlerinden izole edilen 46 Candida spp. suşu alınmıştır. Suşların 17’si C.albicans, 18’i C.parapsilosis, beşi C.glabrata, dördü C.tropicalis, biri C.guilliermondii ve biri C.krusei olarak tanımlanan izolatlardır. Antifungal duyarlılık testleri “Sensititre Yeast One (Trek Diagnostic Systems, ABD)” ticari kiti ile yapılmış; esteraz aktivitesi Tween-80’li besiyerinde, fosfolipaz aktivitesi yumurta sarılı agarda araştırılmış ve biyofilm oluşturma özelliğinin belirlenmesinde mikroplak yöntemi kullanılmıştır. Suşların genotiplendirilmesi; OPE- 03, OPE-18, AP50-1, Cnd-3 ve Cnd-4 primerleri kullanılarak “Random Amplified Polymorphic DNAPolymerase Chain Reaction (RAPD-PCR)” yöntemiyle yapılmıştır. Çalışmamızda, tüm suşların amfoterisin B, vorikonazol, posakonazol ve kaspofungine duyarlı olduğu saptanmıştır. C.albicans, C.parapsilosis, C.glabrata ve C.tropicalis suşları flukonazole duyarlı bulunurken, C.krusei suşu flukonazole doğal dirençli kabul edilmiştir. Beş C.glabrata izolatının üçünde itrakonazol direnci belirlenmiş, diğer tüm suşların itrakonazole duyarlı olduğu görülmüştür. C.albicans suşlarının tümünde fosfolipaz ve esteraz aktivitesi pozitif, biyofilm oluşumu negatif iken, tüm C.parapsilosis suşlarının fosfolipaz ve esteraz aktivitesi negatif, biyofilm oluşumu pozitif bulunmuştur. Fosfolipaz aktivitesine hiçbir albicans-dışı türde rastlanmamış; C.tropicalis suşlarının hepsinde esteraz pozitifliği saptanırken, üç C.tropicalis, bir C.glabrata ve bir C.krusei izolatının biyofilm oluşturma özelliğine sahip olduğu izlenmiştir. Genotiplendirme sonucunda; beş farklı primer ile C.albicans suşları 5-8 patern, C.parapsilosis suşları ise 2-3 patern oluşturmuş, C.parapsilosis izolatlarından 14’ü primerlerin hepsi ile aynı bulunarak tek bir paternde (patern A) toplanmıştır. Sonuç olarak çalışmamızda, kandan izole edilen Candida spp. izolatlarının test edilen antifungal ajanlara karşı duyarlılıklarının oldukça yüksek olduğu görülmüş; C.albicans suşlarında yüksek oranda fosfolipaz ve esteraz, C.parapsilosis suşlarında yüksek oranda biyofilm pozitifliği saptanmıştır. C.parapsilosis izolatları arasında bulunan baskın paternin ise ekzojen yayılımla ilişkili olabileceği düşünülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Laboratuar Teknolojisi

Investigation of antifungal susceptibilities and some virulence factors of Candida strains isolated from blood cultures and genotyping by RAPD-PCR

Öz:
Candidemia is a serious clinical picture with a rather high mortality. Early diagnosis and appropriate treatment is crucial in this picture especially in immunocompromised cases. The aims of this retrospective study were to investigate the antifungal susceptibility patterns and to detect the presence of phospholipase, esterase and biofilm production which are excepted as virulence factors of Candida spp. strains and to evaluate the clonal relationships between isolates. A total of 46 Candida spp. strains isolated from blood cultures of patients of whom eight were newborn and 38 were adults, between the period of February 2005 to July 2010, were included in the study. Of the isolates 17 were identified as C.albicans, 18 were C.parapsilosis, five were C.glabrata, four were C.tropicalis, one was C.guilliermondii and one was C.krusei. Antifungal susceptibility tests were performed by using “Sensititre Yeast One (Trek Diagnostic Systems, USA)” commercial kit. Esterase activity was detected in Tween-80 medium; phospholipase activity in yolk egg agar and biofilm formation was investigated by microplate assay. Strain genotyping was performed by RAPD-PCR (random amplified polymorphic DNA-polymerase chain reaction) by using OPE-03, OPE-18, AP50-1, Cnd-3 and Cnd-4 primers. All strains were found to be susceptible to amphotericin B, voriconazole, posaconazole, and caspofungin. C.krusei strain was defined as resistant (intrinsically) to fluconazole. All strains of C.albicans, C.parapsilosis, C.glabrata, and C.tropicalis were found to be susceptible to fluconazole. Three of five C.glabrata strains were resistant to itraconazole, while the other strains were found to be susceptible. All of the C.albicans strains had phospholipase and esterase activity, however none were biofilm-producing isolates. In contrast all of the C.parapsilosis strains were negative for phospholipase and esterase activity, however all were positive for biofilm formation. Phospholipase activity has not been detected in non-albicans strains; esterase activity were found positive in all of the C.tropicalis strains, while biofilm formation was detected in three C.tropicalis, one C.glabrata and one C.krusei isolates. The results of genotyping demonstrated that C.albicans strains displayed 5-8 different patterns and C. parapsilosis strains 2-3 patterns with the use of five primers. Among C.parapsilosis strains, 14 were found identical (with the use of all the primers forming a single pattern (pattern A). In conclusion, the Candida spp. isolated from blood samples were highly susceptible to the tested antifungals, and C.albicans strains had high phospholipase and esterase activity, while C.parapsilosis strains had high rate of positivity for biofilm formation. The predominant pattern amongst C.parapsilosis strains was thought to be related to exogenous dissemination.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Mikrobiyoloji Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Tıbbi Laboratuar Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA GÜLTEKİN B, EYIGOR M, TİRYAKİ Y, Kırdar S, Aydın N (2011). Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. , 306 - 317.
Chicago GÜLTEKİN Berna,EYIGOR METE,TİRYAKİ Yasin,Kırdar Sevin,Aydın Neriman Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. (2011): 306 - 317.
MLA GÜLTEKİN Berna,EYIGOR METE,TİRYAKİ Yasin,Kırdar Sevin,Aydın Neriman Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. , 2011, ss.306 - 317.
AMA GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. . 2011; 306 - 317.
Vancouver GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. . 2011; 306 - 317.
IEEE GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N "Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi." , ss.306 - 317, 2011.
ISNAD GÜLTEKİN, Berna vd. "Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi". (2011), 306-317.
APA GÜLTEKİN B, EYIGOR M, TİRYAKİ Y, Kırdar S, Aydın N (2011). Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. Mikrobiyoloji Bülteni, 45(2), 306 - 317.
Chicago GÜLTEKİN Berna,EYIGOR METE,TİRYAKİ Yasin,Kırdar Sevin,Aydın Neriman Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. Mikrobiyoloji Bülteni 45, no.2 (2011): 306 - 317.
MLA GÜLTEKİN Berna,EYIGOR METE,TİRYAKİ Yasin,Kırdar Sevin,Aydın Neriman Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. Mikrobiyoloji Bülteni, vol.45, no.2, 2011, ss.306 - 317.
AMA GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. Mikrobiyoloji Bülteni. 2011; 45(2): 306 - 317.
Vancouver GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi. Mikrobiyoloji Bülteni. 2011; 45(2): 306 - 317.
IEEE GÜLTEKİN B,EYIGOR M,TİRYAKİ Y,Kırdar S,Aydın N "Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi." Mikrobiyoloji Bülteni, 45, ss.306 - 317, 2011.
ISNAD GÜLTEKİN, Berna vd. "Kan kültürlerinden izole edilen Candida suşlarında antifungal duyarlılığın ve bazı virülans faktörlerinin araştırılması ve RAPD-PCR ile genotiplendirilmesi". Mikrobiyoloji Bülteni 45/2 (2011), 306-317.