Yıl: 2011 Cilt: 42 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 49 - 55 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği

Öz:
Arıcılık kendine has özellikleri ile kırsal nüfus için iyi bir alternatif iş ve gelir kaynağıdır. Türkiye ekolojik olarak arıcılığa çok uygun bir doğaya sahip olmasına rağmen maalesef potansiyelinin çok azını kullanmaktadır. Ayrıca arıcılık yapan işletmelerde verim de oldukça düşüktür. Bu amaçla, bu çalışmada arıcılık işletmeleri sosyo-ekonomik yönden incelenmiş ve verimi etkileyen faktörler regresyon analizi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bunun için iyi bir arıcılık potansiyeli olan ancak bu alanda hak ettiği yerin çok gerisinde kalan Bingöl ili araştırma bölgesi olarak seçilmiştir. İncelenecek işletme sayısı oransal örnekleme yöntemiyle 63 olarak belirlenmiştir. Araştırma, bulgularına göre, ilde arıcılık faaliyetini daha çok orta yaş üzeri insanlar yapmaktadır. Bal üretimini etkileyen en önemli sorunlar olarak "olumsuz iklim şartları" ve "kışlama kayıpları" gösterilmiştir. Kovan sayısı fazla, kooperatife üye ve gezgin işletmelerde ise bal verimi daha yüksek bulunmuştur. Bu itibarla, kovan sayısı fazla ticari işletmelerin sayısının artırılması, gezgin arıcılığın teşvik edilmesi ve kooperatifler yoluyla eğitim ve yayım çalışmalarının yaygınlaştırılmasına yönelik politikalar bölgede bal üretim ve verim miktarını artıracaktır. Böylece kırsal kesimin gelir seviyesi yükselecek ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunacaktır.
Anahtar Kelime: Bingöl sosyoekonomi arıcılık Türkiye kısıtlayıcılar verimlilik

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği

The existing structure and fundamental problems in beekeeping enterprices;a case Bingöl province

Öz:
Beekeeping is a good alternative activity and income source for rural population with its idiosyncratic features. Although Turkey ecologically has a very favorable nature for beekeeping, unfortunately only a fraction of its potential is used. Moreover, productivity in beekeeping enterprises is very low too. For this end, these enterprises were examined in terms of socioeconomic structure and the factors affecting the productivity were determined via regression analysis. Bingöl province which has a good beekeeping potential but far from the place it deserves was selected as a research area. The number of the examined enteiprises was determined through proportional sampling method. According to the study results, the beekeeping activity was mostly performed by over middle-age farmers. The most significant issues affecting honey production were indicated as "bad climate conditions" and "wintering loss". It was found that the honey productivity was higher in enterprises with more hives, which were members of cooperatives and practicing migratory beekeeping. Therefore, the policies towards increasing the number of commercial enterprises with more hives, inducing migratory beekeeping and expanding education and extension services through cooperatives will escalate the honey production and productivity in the region. As a result, income level of rural population will go up and this will contribute to rural development.
Anahtar Kelime: Turkey constraints productivity Bingol socioeconomics beekeeping

Konular: Biyoloji Çevre Bilimleri Ziraat Mühendisliği
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anonim, 2001. DPT, 8. Beş Yıllık Kalkınma Planı (Hayvancılık). Özel İhtisas Komisyonu Raporu, S: 1-12, Ankara.
  • Anonim, 2010a. FAO Web Page, http://faostat.fao.org/site/569/DesktopDefault.aspx?PageID=5 69(12.11.2010).
  • Anonim, 2010b.http://www.aricilik.gov.tx/egitim yayin/istatistik.htm.
  • Anonim, 2011. Eğitim Durumuna Göre Türkiye Nüfusu, ADNKS Nüfiıs Sayım Sonuçlan. Türkiye İstatistik Kurumu Web Sayfası, http://tuikapp.tuik.gov.tr/adnksdagitapp/adnks.zul (21.03.2011)
  • Çeliker, A., 2002. Arıcılık. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. ISSN 1303-8346,1 (9): 1-4.
  • Fıratlı, Ç., Karacaoğlu, M., Gençer, H.V., Gürel, F. ve Koç, A.U., 2010. Türkiye Arıcılığının Yapısal Analizi. Türkiye Arıcılığının Yapısal Analizi. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, 11-15 Ocak 2010, s. 707-717, Ankara.
  • Genç, F., 2009. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü- Ders Notları Erzurum.
  • Günbey, V.S., 2007. Van İli Gezginci Arıcılık Hareketlerinin Belirlenmesi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Anabilim Dalı, Yülcseklisans Tezi, Van.
  • Günden, C., Miran, B., Uysal, Ö.K., Bektaş, Z.K., 2008. İzmir İlinde Gıda Güvenliği, Kalite ve Fiyat Açısından Tüketicilerin Yaş Meyve ve Sebze Satın Alma Yeri Tercihlerinin Analitik Hiyerarşi Süreciyle Belirlenmesi. Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 45(522):29-40.
  • Kizilaslan, H. ve Kizilaslan, N., 2007. Factors Affecting Honey Production in Apiculture in Turkey. Journal of Applied Sciences Research, 3(10): 983-987.
  • Miran B., 2002. Temel İstatistik, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • Newbold P„ 1995. Statistics for Business and Economics, Prentice-Hall International, New Jersey.
  • Ören, M.N., Alemdar, T., Parlakay, O., Yılmaz, H., Seçer, A., Güngör, C., Yağar, B. ve Gürer, B., 2010. Adana İlinde Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü. TEAE Yayın No: 178, ISBN: 978-975-407-290-7.
  • Şahin, A., Cankurt, M., Günden, C. ve Miran, B., 2008. Çiftçilerin Risk Davranışları; Bir Yapısal Eşitlik Modeli Uygulaması. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2): 153-172.
APA UZUNDUMLU A, Aksoy A, IŞIK H (2011). Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. , 49 - 55.
Chicago UZUNDUMLU AHMET SEMİH,Aksoy Adem,IŞIK H.Bayram Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. (2011): 49 - 55.
MLA UZUNDUMLU AHMET SEMİH,Aksoy Adem,IŞIK H.Bayram Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. , 2011, ss.49 - 55.
AMA UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. . 2011; 49 - 55.
Vancouver UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. . 2011; 49 - 55.
IEEE UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H "Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği." , ss.49 - 55, 2011.
ISNAD UZUNDUMLU, AHMET SEMİH vd. "Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği". (2011), 49-55.
APA UZUNDUMLU A, Aksoy A, IŞIK H (2011). Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 49 - 55.
Chicago UZUNDUMLU AHMET SEMİH,Aksoy Adem,IŞIK H.Bayram Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42, no.1 (2011): 49 - 55.
MLA UZUNDUMLU AHMET SEMİH,Aksoy Adem,IŞIK H.Bayram Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.42, no.1, 2011, ss.49 - 55.
AMA UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 42(1): 49 - 55.
Vancouver UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2011; 42(1): 49 - 55.
IEEE UZUNDUMLU A,Aksoy A,IŞIK H "Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği." Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42, ss.49 - 55, 2011.
ISNAD UZUNDUMLU, AHMET SEMİH vd. "Arıcılık işletmelerinde mevcut yapı ve temel sorunlar;Bingöl ili örneği". Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 42/1 (2011), 49-55.