Yıl: 2011 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 73 - 86 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma

Öz:
Finansal okuryazarlık, gündelik yaşamda kullanılan finansal enstrümanların seçiminde bilgi temelli kararlar verebilmeyi sağlayan yeterlilik düzeyini ifade etmektedir. Finansal okuryazarlık, aynı zamanda uzun vadeli birikim ve yatırıma dönük kararlarda finansal farkındalığı temel alır. Toplumun dinamik bir kesimi olarak geleceği temsil eden üniversite öğrencileri için finansal okuryazarlık düzeyinin yüksek olması önemlidir. Aile dışında okullarda alınacak eğitim finansal okuryazarlık düzeyini yükseltebilir. Bu çalışmada İktisadi ve İdari Bilimler öğrencilerinin temel düzeyde finansal okuryazarlık seviyesi belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrenciler finansal durumlarını yönetmede kendilerini olduğundan daha başarılı olarak algılamaktadır. Bu nedenle, finansal okuryazarlık düzeyinin yükseltilmesini sağlayacak program içeriklerinin eğitim müfredatlarında yer alması gerekmektedir. Finansal okuryazarlık konusunda yaygın bir eğitim sunabilecek internet gibi mecraların kullanılması da katkı sağlayabilir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKYOL, Cumhur (2010), Finansal Farkındalığın Yatırımcı Tercihlerine Etkileri: Özel Bankacılık Çalışanlarında Finansal Farkındalık Üzerine Bir Araştırma, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • ALTINTAŞ, Kadir Murat (2008), Bireysel Yatırımcılar Açısından Finansal Eğitimin Önemi, İstanbul: Türk Sigorta Enstitüsü Vakfı, Sigorta Araştırma ve İnceleme Yayınları.
  • BAYRAM, Seliha Seçil (2010) Finansal Okur Yazarlık ve Para Yönetimi Davranışları: Anadolu Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Uygulama, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • BERNHEIM, Douglas B., Daniel M. Garret, Dean M. Maki (July, 1997), “Education and Saving: The Long-Term Effects Of High School Financial Curriculum Mandates”, NBER (National Bureau Of Ecoomic Research), Working Paper 6085.
  • CHEN, Haiyang ve Ronald P. VOLPE (2002), “Gender Differences in Personal Financial Literacy Among College Students” Financial Services Review, 11: 289-307.
  • CHEN, Haiyang ve Ronald P. VOLPE. (1998), “An Analysis of Personal Financial Literacy Among College Students” Financial Services Review, 7(2): 107- 128.
  • HATHAWAY, Ian and Sameer Khatiwada (2008), “Do Financial Education Programs Work?” Federal Reserve Bank Of Cleveland Working Paper 08-03, www.clevelandfed.org/research
  • HOPLEY, V (2003), “Financial Education: What is it and What Makes it So Important?”, Community Reinvestment Report, series, No. 1, Federal Reserve Bank of Cleveland www.clevelandfed.org/CommAffairs/CR_Reports/CRreport.pdf
  • KLEIN, Valerie (2007), Making Sense of Financial Education, University of Pennsylvania.
  • KIESCHNICK, Danika A. (2006), Financial Knowledge Levels and Savings Behaviors of Bermudian High School Seniors at CedarBridge Academy, Iowa State University.
  • LERMAN, Robert I. ve Elizabeth BELL (April 2006), Financial Literacy Strategies: Where Do We Go From Here?, Networks Financial Institute at Indina State University Policy Brief.
  • LUSARDI, Annamaria (2008), “Household Saving Behavior: The Role of Financial Literacy, Information, and Financial Education Programs” http://ssrn.com/abstract=1094102
  • LUSARDI, Annamaria ve Olivia S. MITCHELL (March, 2008), “How Much Do People Know About Economics and Finance” Policy Brief, Number 5: 1- 5.
  • LUSARDI, Annmaria (2008), “Financial Literacy: An Essential Tool for Informed Consumer Choice” Joint Center for Housing Studies, Harvard University.
  • LUSARDI Annamaria, (May 2006), Financial Literacy and Financial Education: Review and Policy Implications, Networks Financial Institute at Indina State University Policy Brief.
  • LUSARDI Annamaria ve Olivia S. MITCHELL (January, 2007), “Financial Literacy and Retirement Preparedness: Evidence and Implications for Financial Education” Business Economics, s. 35-44.
  • OECD, (June 2009), Financial Literacy and Consumer Protection: Overlooked Aspects of the Crisis, OECD Recommendation On Good Practices On Financial Education And Awareness Relating To Credit.
  • ÖZÇAM, Mustafa (2006), Yatırımcı Eğitimi: Dünya Uygulamaları ve Türkiye için Öneriler, Ankara: Sermaye Piyasası Araştırma Raporu.
  • PACFL (President’s Advisory Counsil on Financial Literacy), Annual Report to the President, 2008.
  • TEMİZEL, Fatih (2010), Mavi Yakalılarda Finansal Okuryazarlık, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.
  • The Economist (3 Nisan 2008), “Financial Literacy: Getting it Right on the Money”.
  • WIMMER, Roger D. ve Joseph R. DOMINCIK (2000), Mass Media Research. Belmont, CA, Wadsworth Publ.
APA TEMİZEL F, BAYRAM F (2011). Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. , 73 - 86.
Chicago TEMİZEL Fatih,BAYRAM Fatih Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. (2011): 73 - 86.
MLA TEMİZEL Fatih,BAYRAM Fatih Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. , 2011, ss.73 - 86.
AMA TEMİZEL F,BAYRAM F Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. . 2011; 73 - 86.
Vancouver TEMİZEL F,BAYRAM F Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. . 2011; 73 - 86.
IEEE TEMİZEL F,BAYRAM F "Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma." , ss.73 - 86, 2011.
ISNAD TEMİZEL, Fatih - BAYRAM, Fatih. "Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma". (2011), 73-86.
APA TEMİZEL F, BAYRAM F (2011). Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(1), 73 - 86.
Chicago TEMİZEL Fatih,BAYRAM Fatih Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12, no.1 (2011): 73 - 86.
MLA TEMİZEL Fatih,BAYRAM Fatih Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.12, no.1, 2011, ss.73 - 86.
AMA TEMİZEL F,BAYRAM F Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 12(1): 73 - 86.
Vancouver TEMİZEL F,BAYRAM F Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 12(1): 73 - 86.
IEEE TEMİZEL F,BAYRAM F "Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma." Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12, ss.73 - 86, 2011.
ISNAD TEMİZEL, Fatih - BAYRAM, Fatih. "Finansal okuryazarlık: Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler fakültesi öğrencilerine yönelik bir araştırma". Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12/1 (2011), 73-86.