Yıl: 2011 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 283 - 295 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri

Öz:
Motivasyon, örgütün ve bireylerin ihtiyaçlarının tatminle sonuçlanacağı bir iş ortamını oluşturarak bireyin harekete geçmesi için etkilenmesi ve isteklendirilmesi sürecidir. Özellikle, ileri sanayi toplumlarında otomasyona kayılması ve kitle üretimine gidilmesi işçinin işinden elde edeceği tatmini daha da azaltıcı bir rol oynamıştır. Motivasyon tekniklerinin devreye sokulmasında varılmak istenen en önemli amaç, işgörenlerde daha çok çalışma istek ve arzusu yaratabilecek faktörleri bularak, onların gereksinimlerini elverdiğince doyurmak ve her gün işbaşı yapılırken istekle gelip, istekle çalışmalarını sağlamaktır. Bu çalışmada bir sağlık kuruluşu olan Sivas Devlet Hastanesinde çalışan işgörenlerin kendilerine ek ödeme yapılmasından hangi yönde ve ne derece motive oldukları araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada anket ve gözlem teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan anket ve gözlem sonuçlarına göre Sivas Devlet Hastanesinde çalışan ve ek ödemeden faydalanan sağlık çalışanlarının Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı ek ödemeden olumlu motive oldukları söylenebilir.
Anahtar Kelime:

Konular: İktisat

Effects of extra payment at the employee motivation in a State Hospital

Öz:
Motivation is a process, which influence individual to activate and motivate by forming a business circumstance that results with satisfaction of individuals and organizations necessity. Especially, passing to otomation and mass production in advanced industry communities, have played a role in reducing workers satisfaction more. The most important aim of activation of the motivation technics is satisfying the workers necessities feasibly and getting them willing workers while working and coming to work everyday by finding factors that cause eagerness. In this study, it was aimed to investigate in which way and how much the people were motivated, who were working in Sivas State Hospital by extra payment. In the research, technics of inquiry and observations were used. According to the result of inquiry and observation used in the research, it can be said that, health workers, who are working in Sivas State Hospital and getting extra payment, are motivated by extra payment that is carried out by Health Minister.
Anahtar Kelime:

Konular: İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ADAIR, John (2003), Etkili Motivasyon, Çev.: Salih Uyan, Babıali Kültür Yayıncılığı, İstanbul.
  • AKAR, Çetin ve Hüseyin ÖZALP (2002), Sağlık Hizmetlerinde Yönetim, Eylül Kitabevi, Ankara.
  • AŞIKOĞLU, Meral (1996), İnsan Kaynaklarını Verimliliğe Yönlendirme Aracı Olarak Motivasyon, Üniversite Kitabevi, İstanbul.
  • BERBEROĞLU, Güneş (1996), Yönetim ve Organizasyon, Açık Öğretim Fakültesi Yayını, No: 251, Eskişehir.
  • BERZEK, M. Nail (1982), “İşgörenlerin Çalışmaya Güdülendirilmelerinde İşletmeler Açısından En Uygun Parasal Özendirme Planlarının Seçimi ve Bir Araştırma”, Basılmamış Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • BİNGÖL, Dursun (1990), Personel Yönetimi ve Beşeri İlişkiler, Atatürk Üniversitesi Yayınevi, Erzurum.
  • CAN, Halil (1997), Organizasyon ve Yönetim, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • DERELİ, Toker (1976), Organizasyonlarda Davranış, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayını, İstanbul.
  • DRAKE, Richard E. ve Peter J. SMITH (1978), Sanayide Davranış Biçimleri, Çev. Kemal Tosun, İşletme Fak. Yayını, No:83, İstanbul.
  • EFİL, İsmail (1996), İşletmelerde Yönetim ve Organizasyon, 4. Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları, Bursa.
  • EREN, Erol (1998), Örgütsel Davranış ve Yönetim Psikolojisi, Genişletilmiş 5. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul.
  • GENÇ, Nurullah (2004), Yönetim ve Organizasyon-Çağdaş Sistemler ve Yaklaşımlar, Seçkin Yayıncılık, Ankara.
  • HAGEMAN, Gisele (1997), Motivasyon El Kitabı, Çev. Göktuğ Aksan, Rota Yayınları, İstanbul.
  • HODGETTS, Richards M. ve Fred LUTHANS (1999), International Management, 3rd Edition, The McGraw-Hill Comp., New York.
  • İNCİR, Gülten (1999), Çalışanların Motivasyonuna Genel Bir Bakış, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, No: 313, Ankara.
  • KAVUNCUBAŞI, Şahin (2000), Hastane ve Sağlık Kurumları Yönetimi, Siyasal Kitabevi, Ankara.
  • KEENAN, Kate (1996), Yöneticinin Kılavuzu: Motivasyon, Çev. Ergin Koparan, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • KOÇEL, Tamer (2003), İşletme Yöneticiliği, Beta Basım Yayım, İstanbul.
  • KUMKALE, Tahir Tamer (1996), Türklerde Motivasyon, Harp Akademileri Komutanlığı Yayınları, İstanbul.
  • MAITLAND, Iain (1997), İnsanları Motive Etmek, Çev. Bora Aksu ve Onur Cankoçak, İlk Kaynak Kültür ve Sanat Ürünleri Ltd. Şti., Ankara.
  • MILLER, Frank B. (1996), Sanayide Beşeri Münasebetler, Çev. Sebahattin Yalçın ve Toker Dereli, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Yayını, İstanbul.
  • MOHAMMAD, Gülsün Taşkıran (2007), “Sağlık Hizmetlerinde Kalite Yönetimi, Servqual Analizi İle Değerlendirilmesi ve Ankara Ulus Devlet Hastanesinde Bir Uygulama”, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • ÖZTABAĞ, Lütfi (1970), Psikolojide İlk Adım, Remzi Kitabevi, İstanbul.
  • ROBBİNS, Stephen (1996), Organizational Behavior Concepts–Controversies- Application, 7. Edition, Prentice Hall International Editions, U.K..
  • SABUNCUOĞLU, Zeyyat ve Melek TÜZ (1995), Örgütsel Psikoloji, Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa.
  • SEÇİM, Hikmet (1991), Türkiye’de Hastanelerin Organizasyonu İçin Bir Model Önerisi, Hastane Yönetimi ve Organizasyonu, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • SÖZEN, Cemil (2002), Sağlık Hizmetlerinde ve Sağlık İşletmelerinde Yönetim, Nobel Yayım ve Dağıtım, Ankara.
  • ŞAHİN, Ali (2004), “Yönetim Kuramları ve Motivasyon İlişkisi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11, Konya.
  • ŞİMŞEK, M. Şerif, Tahir AKGEMCİ ve Adnan ÇELİK (2004), İnsan Kaynakları Yönetimi, Yelken Basım Yayım ve Dağıtım, Konya.
  • YÜKSEL, Öznur (2000), İnsan Kaynakları Yönetimi, Gazi Kitabevi, Ankara.
APA NALDOKEN Ü, EKİNCİ H, BİÇER E (2011). Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. , 283 - 295.
Chicago NALDOKEN ÜMIT,EKİNCİ Hasan,BİÇER Enis Baha Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. (2011): 283 - 295.
MLA NALDOKEN ÜMIT,EKİNCİ Hasan,BİÇER Enis Baha Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. , 2011, ss.283 - 295.
AMA NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. . 2011; 283 - 295.
Vancouver NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. . 2011; 283 - 295.
IEEE NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E "Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri." , ss.283 - 295, 2011.
ISNAD NALDOKEN, ÜMIT vd. "Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri". (2011), 283-295.
APA NALDOKEN Ü, EKİNCİ H, BİÇER E (2011). Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12(2), 283 - 295.
Chicago NALDOKEN ÜMIT,EKİNCİ Hasan,BİÇER Enis Baha Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12, no.2 (2011): 283 - 295.
MLA NALDOKEN ÜMIT,EKİNCİ Hasan,BİÇER Enis Baha Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.12, no.2, 2011, ss.283 - 295.
AMA NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 12(2): 283 - 295.
Vancouver NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri. Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2011; 12(2): 283 - 295.
IEEE NALDOKEN Ü,EKİNCİ H,BİÇER E "Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri." Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 12, ss.283 - 295, 2011.
ISNAD NALDOKEN, ÜMIT vd. "Bir Devlet Hastanesinde ek ödeme yapılmasının işgören motivasyonu üzerindeki etkileri". Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 12/2 (2011), 283-295.