Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi

Yıl: 2011 Cilt: 8 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 55 - 68 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi

Öz:
Bu çalışmada, Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Proje Tabanlı Öğretim Yöntemini (PTÖY) sınıflarında etkili bir şekilde kullanılabilmelerine katkı sağlamak amacıyla Öğretmenlerin Sürekli Mesleki Gelişimi (ÖSMG) modeli uyarınca profesyonel bir destek programı geliştirilmiştir. Destek programı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada öğretmenlere PTÖY konusunda bir hizmet içi eğitim kursu verilmiş ve bu öğretmenlerin üniversitede görev yapan akademisyenler danışmanlığında 7 grup halinde taslak projeler hazırlamaları sağlanmıştır. Bu aşamaya 14 Fen ve Teknoloji Öğretmeni katılmıştır. İkinci aşamada ise birinci aşamaya katılan Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinden gönüllü olarak seçilen 5 öğretmenin öğrencilerine proje hazırlatmaları ve bu süreçte araştırmacılar tarafından danışmanlık yapılması sağlanmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak mülakat kullanılmıştır. Destek programından önce uygulanan mülakat, öğretmenlerin PTÖY ile ilgili ihtiyaçlarını belirlemek, her bir aşama sonrasında uygulanan mülakatlar ise ihtiyaçların giderilme durumlarını tespit etmek için kullanılmıştır. Nitel veriler NVivo 8.0 paket programı ile analiz edilirken, nicel veriler ise proje puanları ve frekanslar belirlenerek sunulmuştur. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre, destek programının Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin PTÖY ile ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasında etkili olduğu görülmüştür. Bu doğrultuda PTÖY konulu hizmet içi eğitim uygulamaları bu çalışma kapsamında kullanılan ve akademisyenler ile öğretmenlerin işbirliği halinde çalışmasını sağlayan model doğrultusunda genişletilmesi gerektiği önerilmiştir.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akınoğlu, O. (2008). Assessment of The Inquiry-Based Project Implementation Process In Science Education Upon Students’ Points of Views. International Journal of Instruction, 1(1), 1-12.
  • Arı, A. (2010). Öğretmenlere Göre Proje ve Performans Görevlerinin Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 9 (34), 32-55.
  • Artun, H., Aydın, M. & Ürey, M. (2010). Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Proje Tabanlı Öğretim Yöntemi Hakkındaki Düşünceleri ve Uygulama Biçimleri: Bir Vaka İncelemesi. IX. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 23-25 Eylül 2010, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, İzmir.
  • Asilsoy, Ö. (2007). Biyoloji Öğretmenleri İçin Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Konulu Bir Hizmet İçi Eğitim Kurs Programı Geliştirilmesi ve Etkililiğinin Araştırılması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  • Baki, A. & Bütüner, S. Ö. (2009). Kırsal Kesimdeki Bir İlköğretim Okulunda Proje Yürütme Sürecinden Yansımalar. İlköğretim Online, 8(1), 146-158.
  • Bell, S. (2010). Project-Based Learning for the 21st Century: Skills for the Future, The Clearing House, 83(2), 39-43.
  • Blumenfeld, P. C., Krajcik, J. S., Marx, R. W. & Soloway, E. (1994). Lessons Learned: How Collaboration Helped Middle Grade Science Teachers Learn Project-Based Instruction. The Elementary School Journal, 94 (5), 539-551.
  • Bryman, A. (2001). Social Research Methods. Üçüncü Baskı, Oxford University Press.
  • Cohen, L. Manion, L. & Morrison, K. (2007). Research Methods in Education, Altıncı Baskı, Routhledge.
  • Creswell, J. W. (1995). Research Design: Qualitative and Quantitative Approaches. Thousand Oaks, Sage.
  • Çepni, S. (2010). Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, Üçyol Kültür Merkezi, Trabzon.
  • Çepni, S. Çil, E. (2009). Fen ve Teknoloji Programı (Tanıma, Planlama, Uygulama ve SBS’yle İlişkilendirme) İlköğretim 1. ve 2. Kademe Öğretmen El Kitabı. Pegem Akademi, Ankara.
  • Day, C. (1999). Developing Teachers: The Challenges of Lifelong Learning. Falmer Press.
  • Dawson-Saunders, B. & Trap, R. G. (1994). Basic ve Clinical Biostatistics, 116, 32-33, London. Aktaran Boyacıoğlu, H. & Güneri, P. (2006). Sağlık Araştırmalarında Kullanılan Temel İstatistik Yöntemler. Hacettepe Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, 30 (3), 33-39.
  • EARGED, (2005). İlköğretim 4-5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programları ile İlgili Birinci Değerlendirme Raporu. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • EARGED, (2006). İlköğretim 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı ile İlgili Birinci Değerlendirme Raporu. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara.
  • Fallik, O., Eylon, B. S. & Rosenfeld, S. (2008). Motivating Teachers to Enact Free-Choice Project-Based Learning in Science and Technology (PBLSAT): Effects of a Professional Development Model. Journal of Science Teacher Education. 19, 565-591.
  • Fresham, P. (2008). Policy and Science Education Research. NARST Annual International Conference, 30 Mart-2 Nisan 2008, Baltimore.
  • Gomm, R., Hammersley, M. & Foster, P. (2000). Case Study Method: Key Issues, Key Texts, 1st edition, Sage Publications.
  • Goodnough, K. (2004). Fostering Collaboration in a School District-University Partnership: The Teachers Researching Inquiry-Based Science Projecet. Teaching Education, 15 (3), 320-331.
  • Krajcik, J. S., Blumenfeld, P. C., Marx, R. W. & Soloway, E. (1994). A Collaborative Model for Helping Middle Grade Science Teachers Learn Project-Based Instruction. The Elementary School Journal, 94 (5), 483-497.
  • Kurnaz, Ö. A., Sünbül, A. M., Sulak, S., A. & Alan, S. (2005). Proje Tabanlı Öğrenme Yöntemi İlkeleri Açısından İlköğretim 4. ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Programının İncelenmesi. I. Ulusal Fen ve Teknoloji Eğitiminde Ulusal Yaklaşımlar Sempozyumu, 18 Kasım 2005, Ankara.
  • Ladewski, B. G., Krajcik, J. S. & Harvey, C., L. (1994). A Middle Grade Science Teacher’s Emerging Understanding of Project-Based Instruction. The Elementary School Journal, 94, 5, 499-515.
  • Marx, R. W., Blumenfeld, P. C., Krajcik, J. S., & Soloway, E. (1997). Enacting Project-Based Science. Elementary School Journal, 97, 341-358.
  • MEB (2005). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (4-5. Sınıflar) Öğretim Programı, Ankara.
  • MEB (2006). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (6, 7-8. Sınıflar) Öğretim Programı, Ankara.
  • Miles, M. B. & Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis. İkinci Baskı, Sage Publications, London.
  • Önen, F., Mertoğlu, H., Saka, M. & Gürdal, A. (2010). Hizmet içi Eğitimin Öğretmenlerin Proje ve Proje Tabanlı Öğrenmeye İlişkin Bilgilerine ve Proje Yapma Yeterliklerine Etkisi: Öpyep Örneği. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 11 (1), 137-158.
  • Powers, S. E. & Waters J. D. (2004). Creating Project-Based Learning Experiences for University-K-12 Partnerships, 34th ASEE/IEEE Frontiers in Education Conference, October 20-23, Georgia, USA.
  • Sarı, H. N. (2011). İlköğretim Görsel Sanatlar Dersi Öğretim Programının Kuramsal Yapı ve Uygulanabilirlik Açısından Değerlendirmesi. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Tashakkori, A. & Teddlie, C. (1998). Mixed Methodology: Combining Qualitative and Quantitative Approaches. Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Totterdell, M. & Lambert D. (1998). The Professional Formation of Teachers: A Case Study in Reconceptualising Initial Teacher Education Through an Evolving Model of Partnership in Training and Learning. Teacher Development, 2 (3), 351-371.
APA AYDIN M, Cepni S (2011). Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. , 55 - 68.
Chicago AYDIN Miraç,Cepni Salih Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. (2011): 55 - 68.
MLA AYDIN Miraç,Cepni Salih Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. , 2011, ss.55 - 68.
AMA AYDIN M,Cepni S Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. . 2011; 55 - 68.
Vancouver AYDIN M,Cepni S Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. . 2011; 55 - 68.
IEEE AYDIN M,Cepni S "Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi." , ss.55 - 68, 2011.
ISNAD AYDIN, Miraç - Cepni, Salih. "Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi". (2011), 55-68.
APA AYDIN M, Cepni S (2011). Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. Journal of Turkish Science Education, 8(4), 55 - 68.
Chicago AYDIN Miraç,Cepni Salih Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. Journal of Turkish Science Education 8, no.4 (2011): 55 - 68.
MLA AYDIN Miraç,Cepni Salih Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. Journal of Turkish Science Education, vol.8, no.4, 2011, ss.55 - 68.
AMA AYDIN M,Cepni S Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. Journal of Turkish Science Education. 2011; 8(4): 55 - 68.
Vancouver AYDIN M,Cepni S Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi. Journal of Turkish Science Education. 2011; 8(4): 55 - 68.
IEEE AYDIN M,Cepni S "Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi." Journal of Turkish Science Education, 8, ss.55 - 68, 2011.
ISNAD AYDIN, Miraç - Cepni, Salih. "Fen ve Teknoloji öğretmenleri için geliştirilen proje tabanlı öğretim yöntemi (PTÖY) konulu bir destek programının öğretmenlerin ihtiyaçlarını giderme durumlarının incelenmesi". Journal of Turkish Science Education 8/4 (2011), 55-68.