Yıl: 2011 Cilt: 22 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 41 - 47 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri

Öz:
Bu araştırmada kaliteli kesim kuzusu üretimi amacı ile elde edilen Kıvırcık x Morkaraman (Fı) melezi ve saf Morkaraman kuzularının çeşitli vücut ölçüleri incelenmiştir. Araştırmada kuzulara iki farklı besi süresi (60-75 gün) uygulanmıştır. Her iki besi süresinde hem kontrol hem de deneme grubu oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki kuzular sadece mer’ada beslenmiş, deneme grubundaki kuzulara mer’aya ilaveten kesif yem verilmiştir. Saf ve Fı melezi kuzuların 26 farklı vücut bölgesinin ölçüleri alınmıştır. Her bir grupta 6’ şar baş kuzu (n = 24) kullanılmıştır. Boyun uzunluğu I. Besi grubunda (60. gün) melez (Fı) kuzuları lehine (p<0.01) II. Besi grubunda (75. gün) ise Morkaraman kuzuları lehine (p<0.05) gerçekleşmiştir. Ön incik çevresi ve sağrı genişliği I. Besi Grubu (60. gün) lehine (p<0.01); baş uzunluğu, cidago, sırt, sağrı ve kuyruk sokumu yüksekliği ile beden ön ve orta kısım uzunluğu ise II. Besi grubu (75. gün) lehine (p<0.001) farklılık göstermiştir. Sonuç olarak; mer’a + yem grubundaki saf ve melez genotipler arasında vücut ölçüleri bakımından bir farklılık olmadığı halde, mer’a grubundaki melez genotip, vücudun sırt ve art uzunlukları bakımından saf genotipe üstünlük sağlamıştır. Değerli etlerin bulunduğu vücudun sırt ve art kısımlarının melez genotipte daha fazla gelişmiş olması nedeni ile değerli et miktarının artırılması amacıyla bölgede Kıvırcık genotipinden yararlanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Anahtar Kelime: Kıvırcık karkas özellikleri besi performansı hayvan kesimi Morkaraman vücut ölçümleri

Konular: Veterinerlik

Flattening performance and traits of slaughtering and carcass of purebred of morkaraman and Fı crossbred of kıvırcık & morkaraman lambs fed with different fattening plan & timetable: I- body measurements

Öz:
In this study F1 crossbred lambs of Kıvırcık & Morkaraman that were inseminated to upgrade the quality slaughter lamb production and purebred lambs of Morkaraman were evaluated for the variety of body measurements. Lams were treated with two different feeding timetables of 65 and 75 days. Control groups were also assigned for both study groups. Each group was assigned with 6 animals and a total of 24 lambs were used in this study. Animals in control group were only fed with pasture while animals in study group were fed both pasture and grain. Body measurements were performed in 26 different parts of animals. Length of neck were measured significantly (p< 0.01) more in crossbreed compared to purebred lambs fed 60 days. On the other hand, measurement of neck was significantly (p<0.05) longer in purebred compared to crossbred lambs fed 75 days. Measurements of around the front shin and rump width were significantly (p<0.01) more in lambs fed 60 days compared to lambs fed 75 days. However, head length and height of withers, back, rump, and tail head were significantly (p<0.001) more in lambs fed 75 days compared to lambs fed 60 days. In conclusion, body measurements were determined insignificantly different between genotypes of purebred and crossbred of lambs fed with both pasture and grain while length of lumbar and art parts of body were measured significantly longer in crossbred genotype compared to purebred lambs fed only pasture. Lumbar and art parts of body producing very quality of meat develop very well in crossbred. Therefore, it was concluded that it could be the beneficial to use Kıvırcık genotype to increase the production of quality meat.
Anahtar Kelime: Kivircik carcass characteristics fattening performance slaughter Morkaraman body measurements

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
  • Ak İ, Filya İ, Koyuncu M (1995). Entansif besi uygulanan Kıvırcık ve Türkgeldi kuzularının besi performanslarının karşılaştırılması. Uludağ Üniv Zir Fak Derg, 11, 165–174.
  • Akbulut Ö (1986). İvesi X Morkaraman Melezlerinin Önemli Verim Özellikleri Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniv Fen Bil Ens Yüksek Lisans Tezi.
  • Akçapınar H (1981). Dağlıç, Akkaraman ve Kıvırcık Kuzularının Farklı Kesim Ağırlıklarında Karkas Kompozisyonu ve Kalitesi Üzerinde Karşılaştırmalı Araştırmalar. Lalahan Hay Arş Ens Derg 21(3-4), 80-99.
  • Akçapınar H (1994). Koyun Yetiştiriciliği. 1. Baskı, Medisan Yayınları No: 8 Ankara.
  • Anonymous (1988). Nutrient Requirements of Sheep. Six Revised Edition. National Academy. 46–47, Washington D.C.
  • Arıtürk E (1983). Genel Zootekni. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayınları No: 395 Ankara.
  • Arslan M (1998). Saf ve Melez (Dorset Down X Morkaraman (Fı), Corriedale X Morkaraman Kuzuların Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özellikleri ) Yüzüncü Yıl Üniv Sağ Bil Ens. Doktora Tezi. Van
  • Eliçin A, Ertuğrul M, Cengiz F, Aşkın Y, Dellal G (1989). Karayaka ve Border Leicester X Karayaka (Fı) Kuzularında Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Üniv Zir Fak Yay No: 1123.
  • Ertuğrul M, Cengiz F, Eliçin A (1989). Akkaraman ve Dorset Down X Akkaraman (Fı) Melezi Kuzularda Besi Gücü ve Karkas Özellikleri. Ankara Üniv Zir Fak Yay No: 1117, Ankara.
  • Esen F (1997). Akkaraman, Sakız x Akkaraman Melez (Fı) Kuzularda Verim Özellikleri. Fırat Üniv Sağ Bil Ens Doktora Tezi, Elazığ
  • Harvey WR (1990).Mixed Model Least-Squares and Maximum Likelihood Computer Program PC–2.
  • Keleş T (1997). Akkaraman, Kıvırcık X Akkaraman (Fı) ve Morkaraman, Kıvırcık X Morkaraman (Fı) Kuzularının Verim Özelliklerinin Karşılaştırılması. Yüzüncü Yıl Üniv Sağ Bil Ens Doktora Tezi, Van. Minitab 8.2 (1991).
  • Minitab Statistical PC Programs.
  • Özbey O (1997). Morkaraman, Kıvırcık X Morkaraman (Fı) ve Sakız X Morkaraman (Fı) Melezi Kuzularda Verim Özellikleri. Fırat Üniv Sağ Bil Ens, Doktora Tezi, Elazığ.
  • Özcan H, Akı T, Türker F (1974). İnanlı Zootekni Araştırma Kurumunda Çeşitli Texel Melezlerinin Beden Formu, Canlı Ağırlık ve Yapağı Verimi Bakımından Kıvırcıklar İle Mukayesesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg 21(3-4), 390-400.
  • Özcan H (1975). İnanlı Zootekni Araştırma Kurumunda Uygulanan (Texel X Kıvırcık) Melezlemesinden Elde Edilen (Fı) Melezlerin Saf Kıvırcıkların Çeşitli Verimler ve Özellikler Bakımından Mukayesesi. FÜ Vet Fak Derg 2, 239-245.
  • Özcan L (1990).Koyunculuk. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Mesleki Yayınlar Kitabı; No Genel:343 Seri: 15, Ankara.
  • Sönmez R, Sarıcan, C, Kızılay E, Tömek Ö (1973). Türkgeldi Devlet Üretme Çiftliği'nde Yetiştirilen Saf Kıvırcık ve Texel X Kıvırcık (Fı) Melez Erkek Kuzularının Besi Özellikleri Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma. Ege Üniv Zir Fak Derg, 10(3), 413-426.
  • Sönmez R, Alpbaz AG, Kızılay E (1976). Kıvırcık Koyunlarının Texel İle Melezleme Yolu İle Islahı Olanakları. TÜBİTAK VHAG 51/H Nolu Proje Kesin Raporu, Ankara.
  • Sönmez R, Türkmut L ve Kaymakçı M (1991). Tahirova Koyunlarında Tipin Sabitleştirilmesi ve Halk Elindeki Kıvırcık Koyunlarının Bu Tiple Islahı Olanakları. Doğa-Tr J Vet Anim Sci 15, 72-86.
  • Ulusan HOK, Aksoy A (1996). Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Çiftliğinde Yetiştirilen Tuj ve Morkaraman Koyunların Verim Performansları. 2. Büyüme ve Beden Ölçüleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg 2 (2), 139–146.
  • Ulusan HOK, Aksoy AR, Uzun N, Karabulak C, Laçin E (1996): Mer'ada Beslenen Morkaraman, Tuj ve Bunların Melezi Erkek Tokluların Kesim ve Karkas Özellikleri. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 2 (1), 28-33.
  • Vanlı Y, Özsoy MK, Emsen H, Dayıoğlu H, Baş S (1984). Merinos X Morkaraman Melezlerinin Kuzu Besi ve Karkas Özellikleri Bakımından Değerlendirilmesi. Doğa Bilim Derg, 8(3), 315-321.
APA Bayram D, ODABAŞIOĞLU F (2011). Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. , 41 - 47.
Chicago Bayram Davut,ODABAŞIOĞLU Fuat Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. (2011): 41 - 47.
MLA Bayram Davut,ODABAŞIOĞLU Fuat Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. , 2011, ss.41 - 47.
AMA Bayram D,ODABAŞIOĞLU F Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. . 2011; 41 - 47.
Vancouver Bayram D,ODABAŞIOĞLU F Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. . 2011; 41 - 47.
IEEE Bayram D,ODABAŞIOĞLU F "Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri." , ss.41 - 47, 2011.
ISNAD Bayram, Davut - ODABAŞIOĞLU, Fuat. "Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri". (2011), 41-47.
APA Bayram D, ODABAŞIOĞLU F (2011). Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22(1), 41 - 47.
Chicago Bayram Davut,ODABAŞIOĞLU Fuat Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22, no.1 (2011): 41 - 47.
MLA Bayram Davut,ODABAŞIOĞLU Fuat Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, vol.22, no.1, 2011, ss.41 - 47.
AMA Bayram D,ODABAŞIOĞLU F Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 22(1): 41 - 47.
Vancouver Bayram D,ODABAŞIOĞLU F Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 2011; 22(1): 41 - 47.
IEEE Bayram D,ODABAŞIOĞLU F "Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri." Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 22, ss.41 - 47, 2011.
ISNAD Bayram, Davut - ODABAŞIOĞLU, Fuat. "Farklı besi program ve sürelerindeki saf morkaraman ve kıvırcık x morkaraman Fı kuzuların besi performansı, kesim ve karkas özellikleri: I- vücut ölçüleri". Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 22/1 (2011), 41-47.