Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD

Yıl: 2011 Cilt: 9 Sayı: 36 Sayfa Aralığı: 14 - 30 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD

Öz:
Bu makale, Kent Hakkı kavramına teorik yaklaşımları ve farklı pratik uygulamalarını tartışmakta, Dünya örneklerini Türkiye ile birlikte düşünmeye davet etmektedir. Son yıllarda artarak tecrübe edilen kentsel ayaklanma ve devrimleri tartışmaya zemin olarak ortaya koyduktan sonra, Kent Hakkı etrafında yapılan farklı teorik tartışmaları taramaktadır. Devamında, Kent Hakkı mücadelesi bağlamında değerlendirilmesi mümkün, Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD'den 5 farklı örneği teorik tartışmalar ışığında incelenmekte ve Türkiye için kısa çıkarımlarla sonuçlanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji

Urban Struggles Around the World for “the Right to the City”: India, Dominican Republic, Brasil, Venezuela and USA

Öz:
This article examines theoretical approaches to and various practical applications of the right to the city (RTTC), and invites the readers to contemplate various case studies around the world comparatively with the Turkish case. The article puts forward contemporary urban revolts and revolutions as a context and reviews various theoretical discussions around the RTTC. It continues to discuss 5 case studies in line with the RTTC struggles from India, Dominican Republic, Brazil, Venezuela and USA, in the light of the theoretical framework and concludes with possible meanings of these cases for the urban social movements in Turkey.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Bonsiepe, G. (2010), Design and Democracy (London: Bedford Press).
  • Cabannes, Y. (2004), "Participatory budgeting: a significant contribution to participatory democracy" Environment and Urbanization 16: 27.
  • Castells, M. (1983), The City and the Grassroots: A Cross-Cultural Theory of Urban Social Movements (California: University of California Press de Souza, M. L. (2010) "Which Rights to Which City? In Defence of Political-Strategic Clarity" Interface, Cilt 2 (1): 315 -333.
  • Goldsmith, W. (1999), "Participatory Budgeting in Brazil" New York: Planners Network. URL: _____http://www.plannersnetwork.org/htm/pub/ working-papers/brazil/ brazil_goldsmith.pdf>.
  • Harvey, D. (2006), Sosyal Adalet ve Şehir, (İstanbul: Metis Yayınları, 3. Baskı) (Çev. M. Morali).
  • Harvey, D. (2008), "The Right to the City" The New Left Review 53.
  • Lajoie, S. (2006), Facing up to Political Dimensions: A sustainable livelihoods analysis of the housing revolution in Caracas, M.Sc. Thesis (unpublished), Development Planning Unit, University College London, London.
  • Lefebvre, H. (1996), "The Right to the City", Kofman, E./Lebas, E. (Der.), Writings on Cities (Oxford: Basil Blackwell).
  • Marcuse, P. (2010), "Rights in Cities and the Right to the City", Sugranyes, A./Mathivet,C. (Der.), Cities for All (Santiago: HIC).
  • Martinez, C./Fox, M./Farrell, J. (2010), Venezuela Speaks! Voices from the Grassroots (Oakland: PM Press).
  • Patel, S.I Burra, S.I D'Cruz, C. (2001), "Slum/Shack Dwellers International (SDI) - foundations to treetops" Environment and Urbanization 13: 45.
  • Swyngedouw, E. (2011), Designing the Post-Political City and the Insurgent Polis (London: BedfordPress, 1. Baskı).
  • UN-HABITAT (2005), Forced Evictions - Towards Solutions? First Report of the Advisory Group on Forced Evictions to the Executive Director of UN-HABITAT (Nairobi: UN-HABITAT) URL: http://www.unhabitat.org/ pmss/listItemDetails.aspx?publicationID=1806.
  • UN-HABITAT (2007) Forced Evictions - Towards Solutions. Second Report of the Advisory Group on. Forced Evictions to the Executive Director of UN-HABITAT (Nairobi: UN-HABITAT) URL: http://www.unhabitat.org/ pmss/listItemDetails.aspx?publicationID=2353
APA ADANALI Y (2011). Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. , 14 - 30.
Chicago ADANALI Yaşar Adnan Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. (2011): 14 - 30.
MLA ADANALI Yaşar Adnan Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. , 2011, ss.14 - 30.
AMA ADANALI Y Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. . 2011; 14 - 30.
Vancouver ADANALI Y Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. . 2011; 14 - 30.
IEEE ADANALI Y "Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD." , ss.14 - 30, 2011.
ISNAD ADANALI, Yaşar Adnan. "Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD". (2011), 14-30.
APA ADANALI Y (2011). Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. Eğitim Bilim Toplum, 9(36), 14 - 30.
Chicago ADANALI Yaşar Adnan Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. Eğitim Bilim Toplum 9, no.36 (2011): 14 - 30.
MLA ADANALI Yaşar Adnan Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. Eğitim Bilim Toplum, vol.9, no.36, 2011, ss.14 - 30.
AMA ADANALI Y Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. Eğitim Bilim Toplum. 2011; 9(36): 14 - 30.
Vancouver ADANALI Y Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD. Eğitim Bilim Toplum. 2011; 9(36): 14 - 30.
IEEE ADANALI Y "Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD." Eğitim Bilim Toplum, 9, ss.14 - 30, 2011.
ISNAD ADANALI, Yaşar Adnan. "Dünya'dan Kent hakkı için Kentsel mücadele örnekleri: Hindistan, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Venezüella ve ABD". Eğitim Bilim Toplum 9/36 (2011), 14-30.