Yıl: 2012 Cilt: 19 Sayı: 86 Sayfa Aralığı: 25 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi

Öz:
Tekstil sektörünün temel materyali olan iplik, eğirme sistemlerinde genellikle tek kat olarak üretilmektedir. Bu tek kat ipliklerin bazı teknik sınırlamalar sebebi ile gösterebilecekleri fiziksel özellikler sınırlı olabilmektedir. Bununla birlikte gün geçtikçe iplik yapılarından beklenen fiziksel özelliklerde artmaktadır. Bu nedenle tek kat olarak üretilen ipliklerin fiziksel ihtiyaçları tam olarak karşılayamadığı durumlar oluşabilmektedir. Günümüzde bu sorunu gidermek amacıyla katlama ve büküm prosesleri iplik yapılarının fiziksel özelliklerini geliştirmek adına sıkça kullanılan işlemler haline gelmiştir. Bu çalışmada, farklı harmanlarda ve aynı üretim parametreleri ile üretilmiş olan tek kat ring ipliklerinin direkt büküm işlemi sonrasında özelliklerinde meydana gelen değişiklikler deneysel olarak incelenmiştir. Çalışma sonucunda büküm işlemi, düzgünsüzlük (%U), düzgünsüzlük katsayısı (%CV) ve tüylülük (S3) değerlerinde tüm numune grupları üzerinde iyileştirme gösterirken, iplik hataları, kopma mukavemeti ve kopma uzaması (%) değerlerinde tüm harman grupları için iyileştirme sağlayamadığı görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Effect of the simultaneous folding and twisting processes on the yarn properties

Öz:
Yarns, the base material of the textile sector, are generally produced as single plied on the spinning systems. Those single ply yarns shall have limited physical properties due to some technical limitations. However, the expectations of physical properties from the yarn structures are increasing from day to day. For this reason those yarns, produced as single ply, can not fulfill the physical requirements in some situations. Nowadays, to solve this problem, folding and twisting processes are frequently being used to improve the physical properties of yarn structures. In this study, the properties of single ply ring spun yarns, which have the same production parameters but are of different fibre blends, are investigated after to the direct twisting process and the changes in the properties are examined. As a result of the study, unevenness (U%), coefficient of variation(CV%) and the hairiness (S3) values are seen to improve for all sample groups but the yarn imperfections, tensile strength and breaking elongation (%) values do not provide any improvement for any of the fibre blends.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Yılmaz, R., Mörel, A., (2009), Tekstilde Bükümlü İplik Yapı ve Özelliklerinin İncelenmesi, Çukurova Üniversitesi, Bitirme Ödevi, Adana, Türkiye.
  • 2. WIPO Patent, WO 2008/036055, Agrikli, M., (2008), Yarn Twisting Machine Having Axial Magnetic Coupling For Bobbin To Bobbin Direct Twisting.
  • 3. Barella, A., Bardi, X., Castro, L., (1991), Hairiness Modification by Yarn/Yarn and Yarn/Metal Friction, Melliand Textilber, 72(1), E3-E4.
  • 4. Park, J., Oh, A., (2003) Bending Mechanics of Ply Yarns, Textile Research Journal, 73, 6, 473-479.
  • 5. Stepanovic, J., Radivojevic, D., Petrovic, V., Golubovic, S., (2010), Analysis of the Breaking Charecteristics of Twisted Yarns, Fibres & Textiles in Eastern Europe, 18, 2(79), 40-44.
APA YILMAZ R, BABAARSLAN O, MÖREL A (2012). Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. , 25 - 33.
Chicago YILMAZ Recep,BABAARSLAN Osman,MÖREL Abdulkadir Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. (2012): 25 - 33.
MLA YILMAZ Recep,BABAARSLAN Osman,MÖREL Abdulkadir Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. , 2012, ss.25 - 33.
AMA YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. . 2012; 25 - 33.
Vancouver YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. . 2012; 25 - 33.
IEEE YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A "Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi." , ss.25 - 33, 2012.
ISNAD YILMAZ, Recep vd. "Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi". (2012), 25-33.
APA YILMAZ R, BABAARSLAN O, MÖREL A (2012). Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. Tekstil ve Mühendis, 19(86), 25 - 33.
Chicago YILMAZ Recep,BABAARSLAN Osman,MÖREL Abdulkadir Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. Tekstil ve Mühendis 19, no.86 (2012): 25 - 33.
MLA YILMAZ Recep,BABAARSLAN Osman,MÖREL Abdulkadir Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. Tekstil ve Mühendis, vol.19, no.86, 2012, ss.25 - 33.
AMA YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. Tekstil ve Mühendis. 2012; 19(86): 25 - 33.
Vancouver YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi. Tekstil ve Mühendis. 2012; 19(86): 25 - 33.
IEEE YILMAZ R,BABAARSLAN O,MÖREL A "Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi." Tekstil ve Mühendis, 19, ss.25 - 33, 2012.
ISNAD YILMAZ, Recep vd. "Eş zamanlı uygulanan katlama ve büküm işleminin katlı iplik özellikleri üzerindeki etkisi". Tekstil ve Mühendis 19/86 (2012), 25-33.