Yıl: 2012 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 57 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri

Öz:
Bu çalışmada, İstanbul bölgesinde 3 farklı büyüklükteki rekreasyon alanı için yapılmış sulama projeleri ele alınarak, mevcut projeler ile yeniden tasarlanan projeler arasındaki farklar ortaya konulmuş, tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, rekreasyon alanlarında istenilen üniform yeşil alan ve su kaynaklarının optimum kullanımı açısından, Peyzaj Mimari ile Sulama Mühendisinin koordineli olarak çalışması gerektiği vurgulanmıştır. Bitkinin tükettiği su miktarı, uygulanacak sulama suyu miktarı, sul ama süresi, sulama zamanı gibi ön projeleme faktörlerinin doğru olarak elde edilmesinin, sistemin başarısı için kaçınılmaz olduğu belirlenmiştir. Bunu yanı sıra, üniform bir su uygulaması için uygun yağmurlama başl ığının doğru olarak seçilmesi, bunun için de toprağın infiltrasyon hızının ölçülmesi gerektiği üzerinde durulmuştur. Ayrıca, sulama alanında oluşturulacak işletme birimleri, kılcal, lateral ve ana boru çapları, kullanılacak otomatik kontrol ünitesi, solenoid vanalar, su deposu kapasitesi ve pompa özelliklerinin doğru olarak belirlenmesinin sistemin ilk yatırım masrafları açısından önemli olduğu vurgulanmıştır.
Anahtar Kelime: sulama sistemleri su kaynakları infiltrasyon su kullanımı peyzaj süs ve rekreasyon alanları sulama suyu

Konular: Endüstri Mühendisliği Coğrafya Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

The design and application problems and solution suggestions of recreational area irrigation projects

Öz:
Thi s study has been carried out to investigate the i rrigation systems in 3 recreational areas with di fferent s i zes in Is tanbul, differences between the applied projects and redesigned projects analyzed, problems arising during design and application and solution suggestions indicated. As a resul t of thi s s tudy, in order to provide the requi red uni form green landscape and optimum usage of the water resources, landscape a rchitect and i rrigation engineer should work in coordination. Acquisition of preliminary project design factors such as amount of irrigation water to be applied, i rrigation duration and timing is important for the success of the project. In addi tion to that, for the i rrigation uniformity, appropriate sprinkler should be selected and the infiltration rate of soi l mus t be measured. Bes ides, proper determination of operation units as capillar, lateral and main pipe diameter, automatic control uni ts, solenoid valves, water reservoir capacity and water pump capacity that are going to be cons tructed in the i rrigation area i s important for the fi rs t investment cos ts
Anahtar Kelime: water use landscape amenity and recreation areas irrigation water irrigation systems water resources infiltration

Konular: Endüstri Mühendisliği Coğrafya Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri Ziraat Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altunkasa, F, 2002. Peyzaj Mühendisliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitapları Yayın No: A-36, 367s, Adana.
  • Anonim 2008,Rain Bird Peyzaj Sulama Ürünleri 2008/2009 (www.rainbird.eu).
  • Ayyıldız, M, 1990. Sulama Suyu Kalitesi ve Tuzluluk Problemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1196, 396s, Ankara.
  • Barrett, J., B. Vinchesi, R. Dobson, P. Roche and D. Zoldoske. 2003, Golf Course Irrigation, Enviromental Design and Management Practices, John Wiley & Sons, Inc, 440p, New Jersey.
  • Benami A. and M.H. Diskin. 1965, Design of Sprinkling Irrigation. Israel Institute of Technology, Lowdermilk Faculty of Agricultural Engineering Publications, 143p, Israel .
  • Blake, GR. 1965, Bulk Density Method of Soil Analysis. Am. Soc. Argon No:6, Wisconsin, USA.
  • Doorenbos. J. and W.O, Pruitt, 1977. Guidelines for Predicting Crop Water Requirements. FAO Irrigation and Drainage Paper No: 24, 114p, Rome.
  • Güngör, Y. ve O. Yıldırım, 1989. Ta rl a Sulama Sistemleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1155, 396s, Ankara.
  • Melby, P. 1995, Simplied Irrigation Design. Second Edition. John Wiley & Sons, Inc, 189p, New York.
  • Orta, A.H, 2009. Rekreasyon Alanlarında Sulama, 150s.
  • Seçkin, Ö.B, 2003. Peyzaj Uygulama Tekniği. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayın No: 453, 528s, İstanbul.
  • Smith, W.S, 1997. Landscape Irrigation Design and Management. John Wiley & Sons, Inc, 229p, New York.
  • Şahinler, Ç, 1997. Peyzaj Sulaması Tasarımı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Soğanlı Kent Parkı Uygulaması. Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bursa.
  • Yıldırım, O, 1994. Çim alanlarının sulanması. Çağdaş Yaşamda Çim Alanlar Sempozyumu II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:2, 16-46, Ankara.
  • Yıldırım, O, 2005. Sulama Sistemlerinin Tasarımı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 1542, 348s, Ankara
APA İŞBİLİR H, ERDEM T (2012). Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. , 57 - 66.
Chicago İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. (2012): 57 - 66.
MLA İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. , 2012, ss.57 - 66.
AMA İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. . 2012; 57 - 66.
Vancouver İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. . 2012; 57 - 66.
IEEE İŞBİLİR H,ERDEM T "Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri." , ss.57 - 66, 2012.
ISNAD İŞBİLİR, H - ERDEM, T. "Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri". (2012), 57-66.
APA İŞBİLİR H, ERDEM T (2012). Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 57 - 66.
Chicago İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9, no.2 (2012): 57 - 66.
MLA İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.9, no.2, 2012, ss.57 - 66.
AMA İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 9(2): 57 - 66.
Vancouver İŞBİLİR H,ERDEM T Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2012; 9(2): 57 - 66.
IEEE İŞBİLİR H,ERDEM T "Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 9, ss.57 - 66, 2012.
ISNAD İŞBİLİR, H - ERDEM, T. "Rekreasyon alanı sulama projelerinin tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri". Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi 9/2 (2012), 57-66.