Yıl: 2012 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 108 - 116 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği

Öz:
Amaç: Bu çalışmada, Ayrılma Anksiyetesi Belirti Envanteri (AABE) ve Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Anketinin (YAA) geçerlik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma DSM-IV tanı ölçütlerine göre anksiyete bozukluğu ve/veya majör depresyonu olan 282 hasta ve 128 kişilik kontrol grubundan oluşan, toplam 410 kişilik bir örneklemde yapılmıştır. Katılımcılara M.I.N.I. (Kısa Uluslararası Nöropsikiyatrik Görüşme) uygulanarak tanısal değerlendirme yapılmıştır. AABE ve YAA’nın ayırt edici ve benzer ölçek geçerliliğin gösterilmesi amacıyla Ayrılma Anksiyetesi Belirtileri için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (AAB-YKG), Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği (PBŞÖ), Yaşam Boyu Panik-Agorafobik Spektrum Ölçeği’nin (PASÖ-YB) “Ayrılmaya Duyarlılık Alt Ölçeği” ve Kaygı Duyarlılığı İndeksi (KDİ) kullanılmıştır. Hasta gurubundan 80 kişi AABE ve YAA’yı 7-21 gün içinde tekrar yanıtladılar.Bulgular: İki ölçeğin de hastaları kontrol grubundan ayırt ettiği, AABE ve YAA’nın birbirleriyle ve AAB-YKG, PASÖ-YB ayrılmaya duyarlılık puanlarıyla yüksek düzeyde, KDİ’le orta düzeyde ve PBŞÖ’yle düşük düzeyde korelasyon gösterdiği anlaşılmıştır. Faktör analizi AABE’nin 3 ve YAA’nin ise 5 faktörlü yapıya sahip olduklarını göstermiştir. AABE ve YAA’nin yüksek iç tutarlılığı (Cronbach alfalar sırasıyla 0.89 ve 0.93) olduğu ve test-tekrar test güvenirliklerinin de oldukça iyi olduğu saptanmıştır.Tartışma ve Sonuç: Bulgularımız AABE ve YAA’nın Türkçe versiyonlarının iyi psikometrik özelliklere sahip geçerli ve güvenilir ölçüm araçları olduğunu göstermiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri

The validity and reliability of Turkish version of separation anxiety symptom inventory and adult separation anxiety questionnaire

Öz:
Aim: The aim of this study is to evaluate the validity and reliability of Separation Anxiety Symptoms Inventory (SASI) that assess childhood separation anxiety retrospectively and Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA).Method: The study sample included a group of 410 participants comprised of 282 adult psychiatric outpatients with anxiety and/or major depressive disorders according to DSM-IV criteria and 128 nonpsychiatric control subjects. The presence of psychiatric disorders was determined by using the M.I.N.I. (Mini International Neuropsychiatric Interview). Structured Clinical Interview for Separation Anxiety Symptoms (SCI-SAS), Separation Anxiety Symptoms Inventory (SASI), Adult Separation Anxiety Questionnaire (ASA), Panic Disorder Severity Scale (PDSS), “Sensitivity to Separations” subscale of Panic Agorapfobic Spectrum Scale (PAS-SR), Anxiety Sensitivity Index (ASI) were also given.Findings: The validity assessments of the instruments revealed that SASI and ASA discriminated the psychiatric patients from control subjects. Both instruments displayed high correlation with SCI-SAS and PAS-SR, a moderate correlation with ASI and PDSS. Factor structure assessments revealed the existence of 3 factor for SASI and 5 factor for ASA. Both SASI and ASA has a high level of internal consistency (Cronbach alfa coefficients are 0.89 and 0.93 respectively) and their test-retest reliability is fairly good.Results: Turkish versions of SASI and ASA were found to be valid and reliable. Results indicate that those instruments can be used in clinical studies for surveying adult separation anxiety disorder and determining its severity.Key Words: Adult Separation Anxiety Questionnaire, Separation Anxiety Symptoms Inventory, validity, reliability
Anahtar Kelime:

Konular: Psikiyatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alkan Müge (2007) Duygudurum ve Anksiyete Bozukluklarında Panik- Agorafobik Spektrumun ve Erişkin Ayrılma Anksiyetesinin Komorbiditesi ve Etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Psikoloji Anabilim Dalı, İzmir.
  • Amerikan Psikiyatri Birliği (1994) Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı, Dördüncü Baskı (DSM-IV) (Çev. ed.: E Köroğlu) Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1995.
  • Ayvaşık HB (2000) Kaygı Duyarlığı İndeksi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Psikoloji Dergisi, 15: 43-57.
  • Baydur H, Eser E (2006) Uygulama: yaşam kalitesi ölçeklerinin psikometrik çözümlenmesi. Sağlıkta Birikim, 1: 99-123.
  • Cassano GB, Banti S, Mauri M ve ark. (1999) Internal consistency and discriminant validity of the Structured Clinical Interview for Panic- Agoraphobic Spectrum (SCI-PAS). Int J Methods Psychiatr Res, 8:138-45.
  • Cyranowski JM, Shear MK, Rucci P ve ark. (2002) Adult separation anxiety: Psychometric properties of a new structured clinical interview. J Psychiatr Res, 36: 77-86.
  • Diriöz M (2010) Ayrılma Anksiyetesi için Yapılandırılmış Klinik Görüşme, Çocukluk ve Yetişkin Ayrılma Anksiyetesi Ölçekleri’nin Geçerlilik ve Güvenilirliği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Klinik Sinirbilimleri AD, İzmir.
  • Dünya Sağlık Örgütü (1992) ICD-10 Ruhsal ve Davranışsal Bozukluklar Sınıflandırılması. (Çev. ed.: MO Öztürk, B. Uluğ, Çev.: F. Çuhadaroğlu, İ.
  • Kaplan, G. Özgen, MO Öztürk, M Rezaki, B Uluğ). Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği Yayını, Ankara, 1993. Fagiolini A, Shear MK, Cassano GB ve ark. (1998) Is life time separation anxiety a manifestation of panic spectrum? CNS Spectrums, 3: 63-72.
  • Manicavasagar V, Silove D, Curtis J (1997) Separation anxiety in adulthood: A phenemonological investigation. Comp Psychiatry, 38: 274-82.
  • Manicavasagar V, Silove D, Curtis J ve ark. (2000) Continuities of separation anxiety from early life into adulthood. J Anxiety Disord, 14: 1-18.
  • Manicavasagar V, Silove D, Wagner R (2003) A self-report questionnaire for measuring separation anxiety in adulthood. Comp Psychiatry, 44: 146-53.
  • Mayseless O, Scher A (2000) Mother’s attachment concerns regarding spouse and infant’s temperament as modulators of maternal separation anxiety. J Child Psychol Psychiatry Allied Discip, 41: 917-25.
  • Monkul ES, Tural U, Onur E ve ark. (2004) Panic disorder severity scale: reliability and validity of the Turkish version. Depress Anxiety, 20: 8-16. Ollendick TH, Lease CA, Cooper C (1993) Separation anxiety in young adults: A preliminary examination. J Anxiety Disord, 7: 293-305.
  • Onur E, Alkın T, Monkul ES ve ark. (2006) Yaşamboyu panik-agorafobik spektrum ölçeği öz bildirim formunun (PASÖ-ÖB) Türkçe versiyonu geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. New/Yeni Symposium J, 44: 81-91.
  • Reiss S, Peterson RA, Gursky DM ve ark. (1986) Anxiety sensitivity, anxiety frequency and the prediction of fearfulness. Behav Res Ther, 24: 1-8.
  • Shear MK, Brown TA, Barlow DH ve ark. (1997) Multicenter collaborative panic disorder severity scale. Am J Psychiatry, 154: 1571-75.
  • Shear MK, Jin R, Ruscio AM ve ark. (2006) Prevalance and correlates of estimated DSM-IV child and adult separation anxiety disorder in the National Comorbidity Survey Replication. Am J Psychiatry, 163: 1074-83.
  • Sheehan DV, Lecrubier Y, Sheehan KH ve ark. (1998) The Mini-International Neuropsychiatric Interview (MINI): The development and validation of a structured diagnostic psychiatric interview for DSM-IV and ICD-10. J Clin Psychiatry, 59(Suppl 20): 22-33.
  • Silove D, Manicavasagar V, O’Connell D ve ark. (1993) The development of the Separation Anxiety Symptom Inventory (SASI). Aust NZ J Psychiatry, 273: 477-88.
APA DİRİÖZ M, Alkın T, YEMEZ B, ONUR E, EMİNAĞAOĞLU N (2012). Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. , 108 - 116.
Chicago DİRİÖZ Meliha,Alkın Tunç,YEMEZ Beyazıt,ONUR Elif,EMİNAĞAOĞLU Neslihan Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. (2012): 108 - 116.
MLA DİRİÖZ Meliha,Alkın Tunç,YEMEZ Beyazıt,ONUR Elif,EMİNAĞAOĞLU Neslihan Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. , 2012, ss.108 - 116.
AMA DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. . 2012; 108 - 116.
Vancouver DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. . 2012; 108 - 116.
IEEE DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N "Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği." , ss.108 - 116, 2012.
ISNAD DİRİÖZ, Meliha vd. "Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği". (2012), 108-116.
APA DİRİÖZ M, Alkın T, YEMEZ B, ONUR E, EMİNAĞAOĞLU N (2012). Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, 23(2), 108 - 116.
Chicago DİRİÖZ Meliha,Alkın Tunç,YEMEZ Beyazıt,ONUR Elif,EMİNAĞAOĞLU Neslihan Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi 23, no.2 (2012): 108 - 116.
MLA DİRİÖZ Meliha,Alkın Tunç,YEMEZ Beyazıt,ONUR Elif,EMİNAĞAOĞLU Neslihan Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi, vol.23, no.2, 2012, ss.108 - 116.
AMA DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi. 2012; 23(2): 108 - 116.
Vancouver DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği. Türk Psikiyatri Dergisi. 2012; 23(2): 108 - 116.
IEEE DİRİÖZ M,Alkın T,YEMEZ B,ONUR E,EMİNAĞAOĞLU N "Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği." Türk Psikiyatri Dergisi, 23, ss.108 - 116, 2012.
ISNAD DİRİÖZ, Meliha vd. "Ayrılma anksiyetesi belirti envanteri ile yetişkin ayrılma anksiyetesi anketinin Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliği". Türk Psikiyatri Dergisi 23/2 (2012), 108-116.